Nie ma jak wędlinka zrobiona samemu w domu. Taki schab gotowany w ziołach z pozoru to tylko skomplikowana rzecz ale robi się go prosto i szybko. Można w ten sposób zrobić zarówno schab jak i np. piersi z indyka. Więcej jest czekania niż samego gotowania. Ale naprawdę warto!!! Na świąteczny stół jak znalazł, a święta to przecież nie tylko postne potrawy na wigilię.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 1 godz.
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na - Schab gotowany w ziołach
Składniki:
  • 1,2 kg schabu bez kości
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • Po łyżce różnych ziół - tu były użyte szałwia (zioła prowansalskie, tymianek)
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 2 ząbki czosnku
Sposób wykonania:
  • Wieczorem myjemy schab i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  • Przygotowujemy mieszankę ziół i wcieramy w schab równomiernie z każdej strony tak by był nimi obtoczony.
  • Wsadzamy do miski przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki.
  • Rano schab wyjmujemy i wsadzamy do garnka. Wielkość garnka musi być dopasowana do wielkości schabu.
  • Do garnka wrzucamy, sól, cukier, ziele angielskie, listki i czosnek.
  • Zalewamy wodą tak by przykryło mięso całkiem i wlewamy olej.
  • Garnek przykrywamy i na średnim ogniu wstawiamy do zagotowania.
  • Po zagotowaniu wody gotujemy 5 minut i wyłączamy ogień pod garnkiem.
  • Zostawiamy garnek nie zdejmując pokrywki do ostudzenia.
  • Gdy będzie już chłodny znów zagotowujemy i gotujemy 5 minut od wrzenia.
  • Znów wyłączamy i zostawiamy do wystudzenia.
  • Wyjmujemy z garnka schab i mamy pyszną soczystą wędlinę.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Schab gotowany w ziołach wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.