Potrzebne składniki
Na ciasto
- 600 g mąki
- 250 ml mleka
- 120 g masła
- 150 g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 4 żółtka
- 60 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 2 białka do posmarowania brzegów
Owoce
- 1,5 kg wiśni
- 8 łyżek cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Kruszonka
- 75 g mąki
- 50 g masła
- 50 g cukru
Sposób wykonania
- Wiśnie myję i dryluję. Następnie wrzucam na durszlak, pod który podstawiam garnek i zasypuję cukrem z cynamonem. Mieszam i zostawiam na godzinę by puściły sok. Sok zebrany w garnku można później do czegoś wykorzystać lub zwyczajnie pomieszać z woda i wypić.
- Mieszam mleko i drożdże z 2 łyżkami cukru i 1 łyżką mąki i odstawiam na 30 min w ciepłe miejsce.
- Do miski wsypuję sól, mąkę, cukier wanilinowy i cukier, wlewam roztopione masło, wbijam żółtka i dolewam masę z drożdżami. Wszystko dokładnie mieszam i wyrabiam do uzyskania gładkiej, lśniącej, jednolitej masy.
- Zostawiam ciasto do wyrośnięcia na 30 min. przykryte ściereczką.
- Ciasto dziele na części i rozwałkowuję na placki ok. 1,5 dm grubości. Wykrawam z nich krążki mniej więcej 10 cm średnicy – ja używam do tego miseczki o średnicy trochę większej od szklanki. Następnie przekładam krążki na blaszkę wyłożona papierem i w każdym krążku robię wgłębienie spodem szklanki.
- Do każdego wgłębienia nakładam warstwę odsączonych owoców.
- Brzegi smaruję białkiem.
- Składniki na kruszonkę wyrabiam palcami tak by się składniki połączyły i rozkruszam w palcach posypując wierch każdej bułeczki.
- Tak przygotowane gniazdka wsadzam do piekarnika nagranego do 180 stopni i piekę przez 20-25 min. Trzeba sprawdzać czy juz się zarumieniły i ten czas dobrać trochę samemu.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Wiśniowe gniazdka drożdżowe z kruszonką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
W Waszym wykonaniu
Podesłane przez Małgosia Wijata – dziękuję 🙂
Bułeczki w wykonaniu Zuzia Małgosia Zuzinska – dziękuję 🙂
Wyglądają lepiej niż z piekarni. Z chęcią spróbuję swoich sił.
Z wiśniami jeszcze w tym roku nie robiłam, będę musiała nadrobić 🙂
Szaleństwo na drożdżówki nadal trwa, wyglądają smakowicie <3
Z rozpędu zrobiłem wczoraj… i dziś dzieciaki chcą powtórki!
Przepis ekstra! 🙂