w ,

Wiśniowe gniazdka drożdżowe z kruszonką

Bułeczki drożdżowe z wiśniami i kruszonką są idealną słodką przekąską latem. Miękkie, pachnące w całym domu, wypełnione wiśniami z nutką wanilii i cynamonu, no i oczywiście kruszonka na wierzchu dopełniająca szczęścia – czego chcieć więcej. Uwielbiam wszelkiej maści bułeczki z owocami. Wiśnie dają lekko kwaskowy smak więc równoważą cukier w cieście i własnie te z kwaśnymi owocami smakują mi najlepiej. Łatwe do przygotowania, szybko się je piecze no i szybko znikają. Pychota. A Wam z jakimi owocami najbardziej smakują?
Wiśniowe gniazdka drożdżowe z kruszonką
Przygotowanie: 40 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji – 20 sztuk
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na – Wiśniowe gniazdka drożdżowe z kruszonką
Składniki:

Na ciasto

  • 600 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 120 g masła
  • 150 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 żółtka
  • 60 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 białka do posmarowania brzegów

Owoce

  • 1,5 kg wiśni
  • 8 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Kruszonka

  • 75 g mąki
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
Sposób wykonania:
  • Wiśnie myję i dryluję. Następnie wrzucam na durszlak, pod który podstawiam garnek i zasypuję cukrem z cynamonem. Mieszam i zostawiam na godzinę by puściły sok. Sok zebrany w garnku można później do czegoś wykorzystać lub zwyczajnie pomieszać z woda i wypić.
  • Mieszam mleko i drożdże z 2 łyżkami cukru i 1 łyżką mąki i odstawiam na 30 min w ciepłe miejsce.
  • Do miski wsypuję sól, mąkę, cukier wanilinowy i cukier, wlewam roztopione masło, wbijam żółtka i dolewam masę z drożdżami. Wszystko dokładnie mieszam i wyrabiam do uzyskania gładkiej, lśniącej, jednolitej masy.
  • Zostawiam ciasto do wyrośnięcia na 30 min. przykryte ściereczką.
  • Ciasto dziele na części i rozwałkowuję na placki ok. 1,5 dm grubości. Wykrawam z nich krążki mniej więcej 10 cm średnicy – ja używam do tego miseczki o średnicy trochę większej od szklanki. Następnie przekładam krążki na blaszkę wyłożona papierem i w każdym krążku robię wgłębienie spodem szklanki.
  • Do każdego wgłębienia nakładam warstwę odsączonych owoców.
  • Brzegi smaruję białkiem.
  • Składniki na kruszonkę wyrabiam palcami tak by się składniki połączyły i rozkruszam w palcach posypując wierch każdej bułeczki.
  • Tak przygotowane gniazdka wsadzam do piekarnika nagranego do 180 stopni i piekę przez 20-25 min. Trzeba sprawdzać czy juz się zarumieniły i ten czas dobrać trochę samemu.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Wiśniowe gniazdka drożdżowe z kruszonką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

W Waszym wykonaniu

Podesłane przez Małgosia Wijata – dziękuję 🙂

Bułeczki w wykonaniu Zuzia Małgosia Zuzinska – dziękuję 🙂

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Słodko Słodka
5 dni temu

Z wiśniami jeszcze w tym roku nie robiłam, będę musiała nadrobić 🙂

be4ealthy
15 dni temu

Szaleństwo na drożdżówki nadal trwa, wyglądają smakowicie <3

Janek
23 dni temu

Z rozpędu zrobiłem wczoraj… i dziś dzieciaki chcą powtórki!
Przepis ekstra! 🙂