Kosą po patelni Przepisy Grill Wiosenna sałatka z olejem z czarnego sezamu

Wiosenna sałatka z olejem z czarnego sezamu

6 min. czytania
1
0
Niezwykle prosta ale bardzo smaczna wiosenna sałatka z olejem z czarnego sezamu. W tej prostocie tkwi metoda. ma być kilka składników, aromatyczny dodatek i podstawowe przyprawy. Sałatka jest niezwykle świeża i pobudzająca, a przy okazji daje pełno witamin i składników odżywczych. Na śniadanko lub jako dodatek np. na grill, idealna. 
Kilka słów o samym oleju z czarnego sezamu. Do sałatek najlepiej wybierać te tłoczone na zimno. Olej z sezamu zawiera dużo przeciwutleniaczy i można go długo przechowywać. Olej z czarnego sezamu  jest również cennym źródłem białka w diecie wegetariańskiej. Ma dość intensywny smak i jako dodatek do sałatek, powinien raczej występować bez aromatycznych przypraw, by wyraźnie wydobyć jego smak. Ma tez właściwości wspomagające trawienie i pracę jelit. Bardzo często wykorzystywany jest w kosmetyce, a w kuchni króluje głównie w Azji, gdzie jest wyjątkowo ceniony.
Wiosenna sałatka z olejem z czarnego sezamu
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 0 min.
Łącznie: 10 min.
Ilość porcji – 2 osoby
Kalorii na 100g / 50
Jak wykonać przepis na – Wiosenna sałatka z olejem z czarnego sezamu
Składniki:
  • 1 opakowanie miks sałat (ok. 250 g)
  • 1 duży pomidor
  • 1 awokado
  • 2-3 rzodkiewki
  • 12 oliwek (zielonych lub czarnych)
  • 3 łyżki oleju z czarnego sezamu tłoczonego na zimno
  • sól, pieprz (do smaku)
Sposób wykonania:
  • Sałaty porwałem na kawałki i wrzuciłem do miski.
  • Awokado obrałem i pokroiłem w kawałki, podobnie pomidora.
  • Pokroiłem w plasterki oliwki i rzodkiewki.
  • Wszystko wrzuciłem do sałaty, dodałem olej z czarnego sezamu i dokładnie wymieszałem.
  • Pozostało doprawić sola i pieprzem do smaku i gotowe.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Wiosenna sałatka z olejem z czarnego sezamu wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Do przygotowania przepisu użyłem olej tłoczony na zimno z Olejarni Niwki, mają w swojej ofercie bogaty wybór tego typu produktów, które serdecznie polecam. Sprawdziłem już kilka i się jeszcze nie rozczarowałem, maja bogaty smak i aromat – doskonale sprawdzają się w sałatkach.

UWAGA! Wraz z olejarnią Niwki mamy dla Was niespodziankę. Kupując produkty w sklepie możecie użyć kodu rabatowego „kosapopatelni”. Da Wam to rabat na wasze zakupy w wysokości 5% do końca października 2019 r.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 1
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
    2
    Udostępnienia

1
Napisz coś od Siebie

avatar

1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Myśli Potarganej Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Myśli Potarganej
Gość

Wypróbowałam, polecam:)

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite