Kosą po patelni Przepisy Obiad Wege kulki z ciecierzycy

Wege kulki z ciecierzycy

3 min. czytania
0
0
W zasadzie te wege kulki z ciecierzycy to falafele. Można je podawać same jako przystawkę, jak również z pitą czy ryżem. Do tego lekka sałatka ze świeżych warzyw i mamy pyszny obiadek wegetariański na stole. Są dobre zarówno na zimno jak i na ciepło. Idealnie pasują do nich sosy czosnkowe lub pomidorowe. Kulki można panierować, można też eksperymentować z przyprawami i dobierać je wg. własnego upodobania. Doskonale sprawdzają się jako lekka przekąska w upalne dni, a że ciepło za oknem coraz bardziej a my po świętach potrzebujemy coś lżejszego do brzuszka włożyć, to polecam je szczególnie właśnie teraz.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 30 min.
Ilość porcji – 3 osoby
Przepis na:

Wege kulki z ciecierzycy

Składniki:

  • 300 g ciecierzycy (może być z puszki)
  • 2-3 łyżki mąki ryżowej (lub pszennej)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 1 garść natki pietruszki
  • 1 garść świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka soli
  • olej (do głębokiego smażenia)
  • ziarna sezamu (do obtoczenia)

Sposób wykonania:

  • Przygotowałem wszystkie składniki i włożyłem do miksera kolejno: zioła, cebulę, czosnek, ciecierzycę, przyprawy, sok z cytryny i otartą z niej skórkę. Wszystko dokładnie zmiksowałem na jednolita masę.
  • Dodałem sodę, make i sól, chwilę miksujemy to razem by się połączyło lub możemy to wyrobić rekami. 
  • Z tak przygotowanej lepkiej i gęstej masy ulepiłem kulki.
  • Kulki smażyłem na głębokim, rozgrzanym oleju, nie trzeba ich panierować ale możecie użyć bułki tartej, wtedy będą bardziej chrupiące z wierzchu.
  • Smażyłem je obracając do uzyskania złoto-brązowej barwy.
  • Odsączyłem kulki na ręczniku papierowym.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 9
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    10
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szaszłyki z indyka z pieczarkami, papryką i cukinią

Idzie weekend, a że zapowiada się dość ciepły to pewnie wytoczymy grille. Szaszłyki z indy…