Wege kulki z ciecierzycy

5 min. czytania
0
0
W zasadzie te wege kulki z ciecierzycy to falafele. Można je podawać same jako przystawkę, jak również z pitą czy ryżem. Do tego lekka sałatka ze świeżych warzyw i mamy pyszny obiadek wegetariański na stole. Są dobre zarówno na zimno jak i na ciepło. Idealnie pasują do nich sosy czosnkowe lub pomidorowe. Kulki można panierować, można też eksperymentować z przyprawami i dobierać je wg. własnego upodobania. Doskonale sprawdzają się jako lekka przekąska w upalne dni, a że ciepło za oknem coraz bardziej a my po świętach potrzebujemy coś lżejszego do brzuszka włożyć, to polecam je szczególnie właśnie teraz.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 30 min.
Ilość porcji – 3 osoby
Jak wykonać przepis na – Wege kulki z ciecierzycy
Składniki:
  • 300 g ciecierzycy (może być z puszki)
  • 2-3 łyżki mąki ryżowej (lub pszennej)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 1 garść natki pietruszki
  • 1 garść świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka soli
  • olej (do głębokiego smażenia)
  • ziarna sezamu (do obtoczenia)
Sposób wykonania:
  • Przygotowałem wszystkie składniki i włożyłem do miksera kolejno: zioła, cebulę, czosnek, ciecierzycę, przyprawy, sok z cytryny i otartą z niej skórkę. Wszystko dokładnie zmiksowałem na jednolita masę.
  • Dodałem sodę, make i sól, chwilę miksujemy to razem by się połączyło lub możemy to wyrobić rekami. 
  • Z tak przygotowanej lepkiej i gęstej masy ulepiłem kulki.
  • Kulki smażyłem na głębokim, rozgrzanym oleju, nie trzeba ich panierować ale możecie użyć bułki tartej, wtedy będą bardziej chrupiące z wierzchu.
  • Smażyłem je obracając do uzyskania złoto-brązowej barwy.
  • Odsączyłem kulki na ręczniku papierowym.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Wege kulki z ciecierzycy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 9
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
    11
    Udostępnienia
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).

  • Kotlety z kurczaka ze szparagami

    Super pomysł na wykorzystanie szparagów i przemycenie ich na talerz np. dzieci w dość przy…
  • Zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami

    Jak powiem Wam, że taka zapiekanka to idealny sposób na kurczaka z rosołu lub pieczonego, …
  • Tarta ze szparagami

    Niezwykle prosta tarta ze szparagami i serem pleśniowym na kruchym spodzie. Tarta jest del…