Potrzebne składniki
- 300 g ciecierzycy (może być z puszki)
- 2-3 łyżki mąki ryżowej (lub pszennej)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- 1 garść natki pietruszki
- 1 garść świeżej kolendry
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka soli
- olej (do głębokiego smażenia)
- ziarna sezamu (do obtoczenia)
Sposób wykonania
- Przygotowałem wszystkie składniki i włożyłem do miksera kolejno: zioła, cebulę, czosnek, ciecierzycę, przyprawy, sok z cytryny i otartą z niej skórkę. Wszystko dokładnie zmiksowałem na jednolita masę.
- Dodałem sodę, make i sól, chwilę miksujemy to razem by się połączyło lub możemy to wyrobić rekami.
- Z tak przygotowanej lepkiej i gęstej masy ulepiłem kulki.
- Kulki smażyłem na głębokim, rozgrzanym oleju, nie trzeba ich panierować ale możecie użyć bułki tartej, wtedy będą bardziej chrupiące z wierzchu.
- Smażyłem je obracając do uzyskania złoto-brązowej barwy.
- Odsączyłem kulki na ręczniku papierowym.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Wege kulki z ciecierzycy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!