w , , ,

Wege kulki z ciecierzycy



W zasadzie te wege kulki z ciecierzycy to falafele. Można je podawać same jako przystawkę, jak również z pitą czy ryżem. Do tego lekka sałatka ze świeżych warzyw i mamy pyszny obiadek wegetariański na stole. Są dobre zarówno na zimno jak i na ciepło. Idealnie pasują do nich sosy czosnkowe lub pomidorowe. Kulki można panierować, można też eksperymentować z przyprawami i dobierać je wg. własnego upodobania. Doskonale sprawdzają się jako lekka przekąska w upalne dni, a że ciepło za oknem coraz bardziej a my po świętach potrzebujemy coś lżejszego do brzuszka włożyć, to polecam je szczególnie właśnie teraz.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 30 min.
Ilość porcji 3 osoby
Jak wykonać przepis na – Wege kulki z ciecierzycy

Potrzebne składniki

  • 300 g ciecierzycy (może być z puszki)
  • 2-3 łyżki mąki ryżowej (lub pszennej)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 1 garść natki pietruszki
  • 1 garść świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka soli
  • olej (do głębokiego smażenia)
  • ziarna sezamu (do obtoczenia)

Sposób wykonania

  • Przygotowałem wszystkie składniki i włożyłem do miksera kolejno: zioła, cebulę, czosnek, ciecierzycę, przyprawy, sok z cytryny i otartą z niej skórkę. Wszystko dokładnie zmiksowałem na jednolita masę.
  • Dodałem sodę, make i sól, chwilę miksujemy to razem by się połączyło lub możemy to wyrobić rekami. 
  • Z tak przygotowanej lepkiej i gęstej masy ulepiłem kulki.
  • Kulki smażyłem na głębokim, rozgrzanym oleju, nie trzeba ich panierować ale możecie użyć bułki tartej, wtedy będą bardziej chrupiące z wierzchu.
  • Smażyłem je obracając do uzyskania złoto-brązowej barwy.
  • Odsączyłem kulki na ręczniku papierowym.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Wege kulki z ciecierzycy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze