Wegańskie ciasto marchewkowe

4 min. czytania
1
0
Przepis na wegańskie ciasto marchewkowe jest szalenie prosty. Banalne składniki, chwila roboty i mamy pyszne marchewkowe ciasto z cytrynową glazurą. Zaskakuje domowników i kolorem i smakiem. Słodkie jest, to trzeba przyznać ale ciasto ma być takie. Przepis pochodzi ze Szwecji i dostałem go od córki Julii, której pasją jest lepienie w glinie. Jej prace możecie zobaczyć na instagramie - i.make.pots. Pochwalę się i zareklamuje przy okazji Jej piękne wyroby. Talent kulinarny też ma, bo ciasto było mega dobre. Dziękuję.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 40 min.
Łącznie: 1 godz.
Jak wykonać przepis na - Wegańskie ciasto marchewkowe
Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki startej marchewki
  • 150 ml śmietany sojowej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 100 ml oleju
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cynamonu

Glazura:

  • 100 g twarożku sojowego lub innego roślinnego
  • 60 g margaryny
  • sok z cytryny do smaku
  • 200 g cukru pudru
  • wiórki kokosowe (jak się lubi)
Sposób wykonania:
  • Cukier z marchewką, olejem i śmietaną mieszamy razem. Wszystkie pozostałe sypkie składniki na ciasto, również łączymy ze sobą i dodajemy stopniowo mieszając do marchewki.
  • Wykładamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy w piekarniku 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Rozpuszczamy margarynę, dodajemy do serka z cukrem pudrem. Dokładnie ucieramy. Jak chcemy dodajemy wiórki kokosowe. Doprawiamy też sokiem z cytryny, do smaku.
  • Wystudzone ciasto pokrywamy glazurą.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Wegańskie ciasto marchewkowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 34
  •  
  • 5
  •  
  •  
  •  
    39
    Udostępnienia
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
opycha.pl
1 rok temu

Panie, a co z tym serem kanapkowym na glazurę? Bo to raczej nie jest zwykły ser, skoro ciacho ma być wegańskie… proszę o doprecyzowanie 🙂

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).