Przepis na wegańskie ciasto marchewkowe jest szalenie prosty. Banalne składniki, chwila roboty i mamy pyszne marchewkowe ciasto z cytrynową glazurą. Zaskakuje domowników i kolorem i smakiem. Słodkie jest, to trzeba przyznać ale ciasto ma być takie. Przepis pochodzi ze Szwecji i dostałem go od córki Julii, której pasją jest lepienie w glinie. Jej prace możecie zobaczyć na instagramie - i.make.pots. Pochwalę się i zareklamuje przy okazji Jej piękne wyroby. Talent kulinarny też ma, bo ciasto było mega dobre. Dziękuję.
Jak wykonać przepis na - Wegańskie ciasto marchewkoweSkładniki:
Ciasto:
- 3 szklanki startej marchewki
- 150 ml śmietany sojowej
- 1,5 szklanki cukru
- 100 ml oleju
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki cynamonu
Glazura:
- 100 g twarożku sojowego lub innego roślinnego
- 60 g margaryny
- sok z cytryny do smaku
- 200 g cukru pudru
- wiórki kokosowe (jak się lubi)
Sposób wykonania:
- Cukier z marchewką, olejem i śmietaną mieszamy razem. Wszystkie pozostałe sypkie składniki na ciasto, również łączymy ze sobą i dodajemy stopniowo mieszając do marchewki.
- Wykładamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy w piekarniku 30 minut w temperaturze 180 stopni.
- Rozpuszczamy margarynę, dodajemy do serka z cukrem pudrem. Dokładnie ucieramy. Jak chcemy dodajemy wiórki kokosowe. Doprawiamy też sokiem z cytryny, do smaku.
- Wystudzone ciasto pokrywamy glazurą.