Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Wegańskie ciasto marchewkowe

Wegańskie ciasto marchewkowe

0

Przepis na wegańskie ciasto marchewkowe jest szalenie prosty. Banalne składniki, chwila roboty i mamy pyszne marchewkowe ciasto z cytrynową glazurą. Zaskakuje domowników i kolorem i smakiem. Słodkie jest, to trzeba przyznać ale ciasto ma być takie. Przepis pochodzi ze Szwecji i dostałem go od córki Julii, której pasją jest lepienie w glinie. Jej prace możecie zobaczyć na instagramie - i.make.pots. Pochwalę się i zareklamuje przy okazji Jej piękne wyroby. Talent kulinarny też ma, bo ciasto było mega dobre. Dziękuję.

Wegańskie ciasto marchewkowe

Wegańskie ciasto marchewkowe

Czas przygotowania 20 minut/y

Czas gotowania 40 minut/y

Czas całkowity 1 godzina

Wielkość porcji kilka osób

Składniki

    Ciasto:
  • 3 szklanki startej marchewki
  • 150 ml śmietany sojowej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 100 ml oleju
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cynamonu
    Glazura:
  • 100 g twarożku sojowego lub innego roślinnego
  • 60 g margaryny
  • sok z cytryny do smaku
  • 200 g cukru pudru
  • wiórki kokosowe, jak się lubi

Sposób przygotowania

  1. Cukier z marchewką, olejem i śmietaną mieszamy razem. Wszystkie pozostałe sypkie składniki na ciasto, również łączymy ze sobą i dodajemy stopniowo mieszając do marchewki.
  2. Wykładamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy w piekarniku 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  3. Rozpuszczamy margarynę, dodajemy do serka z cukrem pudrem. Dokładnie ucieramy. Jak chcemy dodajemy wiórki kokosowe. Doprawiamy też sokiem z cytryny, do smaku.
  4. Wystudzone ciasto pokrywamy glazurą.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/weganskie-ciasto-marchewkowe/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Ciasta i desery

Zobacz też

Paszteciki ze świeżymi grzybami leśnymi

Mięciutkie, pachnące lasem paszteciki ze świeżymi grzybami leśnymi. Cieknie ślinka? Pewnie…