Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Wegańskie ciasto marchewkowe

Wegańskie ciasto marchewkowe

2 min. czytania
1
0
Przepis na wegańskie ciasto marchewkowe jest szalenie prosty. Banalne składniki, chwila roboty i mamy pyszne marchewkowe ciasto z cytrynową glazurą. Zaskakuje domowników i kolorem i smakiem. Słodkie jest, to trzeba przyznać ale ciasto ma być takie. Przepis pochodzi ze Szwecji i dostałem go od córki Julii, której pasją jest lepienie w glinie. Jej prace możecie zobaczyć na instagramie - i.make.pots. Pochwalę się i zareklamuje przy okazji Jej piękne wyroby. Talent kulinarny też ma, bo ciasto było mega dobre. Dziękuję.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 40 min.
Łącznie: 1 godz.
Przepis na:

Wegańskie ciasto marchewkowe

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki startej marchewki
  • 150 ml śmietany sojowej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 100 ml oleju
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cynamonu

Glazura:

  • 100 g twarożku sojowego lub innego roślinnego
  • 60 g margaryny
  • sok z cytryny do smaku
  • 200 g cukru pudru
  • wiórki kokosowe (jak się lubi)

Sposób wykonania:

  • Cukier z marchewką, olejem i śmietaną mieszamy razem. Wszystkie pozostałe sypkie składniki na ciasto, również łączymy ze sobą i dodajemy stopniowo mieszając do marchewki.
  • Wykładamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy w piekarniku 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Rozpuszczamy margarynę, dodajemy do serka z cukrem pudrem. Dokładnie ucieramy. Jak chcemy dodajemy wiórki kokosowe. Doprawiamy też sokiem z cytryny, do smaku.
  • Wystudzone ciasto pokrywamy glazurą.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 34
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    35
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

1 komentarz

  1. Avatar

    opycha.pl

    12 kwietnia 2019 w 16:53

    Panie, a co z tym serem kanapkowym na glazurę? Bo to raczej nie jest zwykły ser, skoro ciacho ma być wegańskie… proszę o doprecyzowanie 🙂

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szaszłyki z indyka z pieczarkami, papryką i cukinią

Idzie weekend, a że zapowiada się dość ciepły to pewnie wytoczymy grille. Szaszłyki z indy…