Potrzebne składniki
Ciasto:
- 3 szklanki startej marchewki
- 150 ml śmietany sojowej
- 1,5 szklanki cukru
- 100 ml oleju
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki cynamonu
Glazura:
- 100 g twarożku sojowego lub innego roślinnego
- 60 g margaryny
- sok z cytryny do smaku
- 200 g cukru pudru
- wiórki kokosowe (jak się lubi)
Sposób wykonania
- Cukier z marchewką, olejem i śmietaną mieszamy razem. Wszystkie pozostałe sypkie składniki na ciasto, również łączymy ze sobą i dodajemy stopniowo mieszając do marchewki.
- Wykładamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy w piekarniku 30 minut w temperaturze 180 stopni.
- Rozpuszczamy margarynę, dodajemy do serka z cukrem pudrem. Dokładnie ucieramy. Jak chcemy dodajemy wiórki kokosowe. Doprawiamy też sokiem z cytryny, do smaku.
- Wystudzone ciasto pokrywamy glazurą.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Wegańskie ciasto marchewkowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Panie, a co z tym serem kanapkowym na glazurę? Bo to raczej nie jest zwykły ser, skoro ciacho ma być wegańskie… proszę o doprecyzowanie 🙂