Wegańskie ciasta – Jak upiec ciasta bez jajek

Materiał zewnętrzny

Nie da się ukryć, że dieta wegańska wiąże się z pewnymi ograniczeniami w codziennym menu. Jak wiemy, ten sposób odżywiania polega na wykluczeniu z jadłospisu mięsa oraz produktów pochodzenia zwierzęcego. Czy to oznacza, że weganie muszą odmawiać sobie słodkich przyjemności? Przecież jajka to podstawowy składnik wielu ciast i deserów! Jak się okazuje, bez przeszkód możemy upiec ciasto bez użycia jajek. Istnieje wiele ekologicznych produktów, którymi możemy je zastąpić. Smak i aromat wegańskiego wypieku niczym nie odbiega od tych, przygotowywanych w „tradycyjny” sposób. Przeczytaj poradnik i poznaj przepisy na wegańskie ciasta bez jajek!

--- Reklama ---

Czym zastąpić jajka w cieście?

Nie ulega najmniejszej wątpliwości, że dieta wegańska jest niezwykle różnorodna. Opiera się na produktach roślinnych, dzięki którym możemy przyrządzić pyszne, a przede wszystkim zdrowe dania. Chyba nie ma osoby, której od czasu do czasu nie nachodzi ochota na „coś słodkiego”. W takiej sytuacji nie pozostaje nic innego, jak przygotować deser, który oprócz wybornego smaku dostarczy nam wiele wartościowych składników odżywczych. W wegańskich ciastach na pewno nie znajdziemy jajek. Czym zatem zastąpić to spoiwo?

Jajko w ciastach i deserach możemy zastąpić dojrzałym bananem. Wystarczy go rozdrobnić i wymieszać z pozostałymi składnikami. Dzięki temu ciasto będzie wilgotne i pachnące, co jest dodatkową zaletą. Szacuje się, że pół banana odpowiada jednemu jajku. Decydując się na dodanie go do deseru pamiętajmy, by nieco ograniczyć cukier, ponieważ banan sam w sobie jest słodki. Innym rozwiązaniem jest siemię lniane z wodą. Po rozcieńczeniu powstanie gęsta, żelowa papka, która będzie idealnym spoiwem do ciasta (1 łyżka siemienia i 3 łyżki wody  zastępują jedno jajko). Warto mieć na uwadze, że siemię jest bardzo zdrowe. Jajko w  cieście może być zastąpione również przez awokado. W szczególności pasuje do czekoladowych wypieków. Za przyczyną awokado, ciasto będzie aksamitne i mokre. Pamiętajmy, by przed dodaniem utrzeć je na gładką masę. Oprócz tego, świetną alternatywę dla jajek stanowi skrobia ziemniaczana z wodą. Poza tym, że spaja wszystkie składniki i spulchnia ciasto. Powoduje to wzrost jego objętości.

Restauracja Krosno Wegańskie oferuje wiele pysznych i zdrowych deserów, dzięki którym poznasz świat słodkości bez użycia cukru. 

Ciasta wegańskie – proste przepisy

Szybkie ciasto bananowe

Bananowe ciasto jest proste i szybkie w wykonaniu. Co więcej, bardzo długo zachowuje świeżość, dzięki czemu jest idealne, nawet w podróż. Do przygotowania deseru potrzebujemy jedynie: 4 dojrzałe banany, 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 szklanki oleju i 0,25 szklanki cukru.

W pierwszej kolejności łączymy ze sobą wszystkie suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia. W osobnym naczyniu rozdrabniamy banany (pamiętajmy, by robić to starannie, na gładką masę), dodajemy olej i cukier. Wszystko mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie przekładamy masę do tacki i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.

Wegańskie ciasto czekoladowe

Intensywnie czekoladowe ciasto to idealne rozwiązanie dla każdego łasucha. Do przygotowania takiego deseru potrzebne będą nam: 3 dojrzałe banany, 1 dojrzałe awokado, ok. 6 łyżek oleju słonecznikowego, 3/4 szklanki cukru, 1 i 1/4 szklanki mąki, 1/3 szklanki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli.

Na początku banany rozgniatamy na gładką papkę. W osobnym naczyniu awokado z olejem miksujemy aż do momentu uzyskania puree. Mokre składniki łączymy ze sobą i dodajemy stopniowo cukier. Do innej miski dodajemy mąkę, kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i sól. Po wymieszaniu suchych składników możemy je połączyć z bananem i awokado. Jeszcze raz delikatnie wszystko mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Ciasto czekoladowe pieczemy około 60 minut w temperaturze 175 stopni.

Ciasto kokosowe

Ogromną popularnością cieszy się ciasto kokosowe. Warto wiedzieć, jak je przygotować w wersji wegańskiej. Potrzebne będą nam: 200 g mąki, 100 g wiórków kokosowych, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 200 g cukru, 300 ml mleka kokosowego, 1 i pół łyżki kakao. Do przygotowania polewy: 50 g czekolady i 3 łyżki mleka kokosowego.

Do naczynia wsypujemy mąkę, wiórki, proszek do pieczenia i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie należy odmierzyć odpowiednią ilość mleka kokosowego i delikatnie podgrzać. Wlewamy mleko do suchych składników i jeszcze raz mieszamy. Większą część ciasta wlewamy na tackę, a do pozostałej dodajemy kakao. Za pomocą łyżki przenosimy masę do keksówki (najlepiej robić to punktowo). Wówczas uzyskamy ciekawy efekt. Pieczemy w piekarniku 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystygnięciu oblewamy ciasto polewą.

Podsumowanie

Choć dieta wegańska z pozoru może wydawać się nam dość rygorystyczna, wcale taka nie jest. Menu roślinne jest bardzo różnorodne. Przetwory mleczne i jajka możemy z powodzeniem zastąpić produktami roślinnymi. Tak jest w przypadku jajek. Będąc na diecie wegańskiej, nie musimy rezygnować ze smakowitych ciast i deserów. Istnieje sporo zamienników tego głównego składnika, jak np. banan, awokado czy siemię lniane. Oprócz tego, że idealnie łączą ze sobą wszystkie dodatki, posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Wegańskie ciasta są tak pyszne, że nie sposób przejść koło nich obojętnie!

Poleć ten wpis innym
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze