Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Porady kulinarne

Wędzone wędliny, nie tylko od święta

Kosą po patelni 26 grudnia 2018

Wędzenie to proces, podczas którego mięso poddawane jest działaniu dymu. Dostarcza on ciepło i związki potrzebne przy wędzeniu. Polega to głównie na odparowaniu wody z wędlin, ale również na nadaniu typowego przy wędzeniu zabarwienia i aromatu, głównie na powierzchni mięs, ale również i w środku. Dym zawiera szereg substancji bakteriobójczych i bakteriostatycznych, dlatego proces ten wydłuża znacznie termin przydatności do spożycia naszych produktów.

--- Reklama ---

Wędzenie wzbogaca również smak naszych wędlin. Używając do wędzenia drewna liściastego w powolnym procesie suszenia dymem, do wędlin przedostają się aromaty zawarte w drewnie. Tworzy się na powierzchni wędliny charakterystyczna, okopcona dymem powierzchnia, która to właśnie nadaje charakterystyczny aromat. Samo mięso zostaje w środku pozbawione w dużym stopniu wody, przez co wędlina jest bardziej sucha. Wędliny wcześniej peklowane lub solone, zwiększają zawartość soli po odparowaniu wody, tak więc mogą być dodatkowo konserwowane, przez jej obecność.

Wędliny możemy wędzić na dwa sposoby.

  • Wędzenie dymem gorącym powyżej 22 stopni. Dym ma wyższą temperaturę, samo wędzenie przebiega szybko, jednak ma to swoje wady. Wody odparowuje znacznie mniej. Wędzenie dymem gorącym powoduje wytworzenie się na powierzchni wędlin warstwy ściętych białek, co utrudnia przenikanie dymu do środka. Tak wędzone wędliny są mniej aromatyczne, jednak w środku bardziej miękkie.
  • Drugi sposób to powolne wędzenie dymem zimnym w temperaturze 16-22 stopnie. Wędliny są poddawane dłuższej obróbce w niższej temperaturze. Dym wnika o wiele głębiej w środek mięsa. Za aromat są odpowiedzialne fenole zawarte w związkach żywicznych. Do wędzenia wykorzystuje się najczęściej drewno liściaste: klon, buk, olcha, brzoza oraz drzewa owocowe.

W wędzarniach przemysłowych coraz częściej, wędzi się wędliny za pomocą dymu z wiórów drewnianych lub trocin. Niestety też stosuje się często środki chemiczne, przyspieszające proces wędzenia. Jeśli kupujemy wędliny wędzone gotowe, raczej czytajmy etykiety lub starajmy się kupować z pewnych źródeł. Wpływa to bezpośrednio na jakość wędliny, ale również na nasze zdrowie.

Ważnym etapem po uwędzeniu jest suszenie wędlin. Nie można ich tak zwyczajnie położyć na stół i jeść. Wędzenie to jednak, długi proces. Najlepiej powiesić uwędzone wędliny w temperaturze 3-8 stopni, na kilkanaście godzin. W tym czasie odparowuje reszta wody, a nasza wędlina dojrzewa po obróbce termicznej.

Na szczęście w ostatnich latach można bez problemu kupić przydomowe wędzarnie, często połączone z grillem, lub z łatwością można uzyskać w Internecie gotowe instrukcje, jak taką wędzarnię wybudować. Wędzenie wędlin samemu w domu, też staje się coraz bardziej popularne. Dbamy o to co jemy i wykonane samemu, zapeklowane wcześniej własnoręcznie wędliny, nie wymagają dużego nakładu pracy i środków. Wiadomo, że załadowanie wkładu wędzarni, to nie jest mała porcja mięsa, jednak jeśli Wy lub Wasz sąsiad macie wędzarnię, zawsze można skrzyknąć się wspólnie i rozłożyć koszty drzewa i mięsa, na kilka osób.

Uwierzcie, spróbujcie chociaż raz wędlin, które przygotowaliście Sami, to nie tkniecie tych z marketu. Smak, zapach i ich trwałość, są bez porównania, a i wiecie co jecie, bez konserwantów, bez nadmiaru soli. Naprawdę warto!

Gotowe wędzarnie możesz kupić na smokehouses.eu

Tagi mięso, wędlina, wędzarnia, wędzenie, własne, zdrowe
Kosą po patelni 26 grudnia 2018
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Piernik świąteczny wersja 2
Następny wpis Roladki serowe z pieczarkami – przekąska na sylwestra
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
trackback
1definitive
26 stycznia 2023 05:57

2greensboro

0
Odpowiedz
Pizza meksykańska na spodzie z tortilli

Pizza meksykańska na spodzie z tortilli z warzywami i kurczakiem

Zalewajka – bieda zupa miasta 4 kultur w wersji na bogato

Tarta Tatin – czyli tarta odwrócona z jabłkami, na spodzie z ciasta francuskiego

Kurczak po chińsku

Ziołowy kurczak z ziemniakami – Lunchbox

Serniczki na zimno w pucharkach z pianką truskawkową

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?