Wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulą

Kosą po patelni
Wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulą to powiem Wam szczerze, jedyna forma wątróbki jaką chętnie jem. Nie jest gorzka, wręcz lekko słodka, a zarazem wytrawna. Cebulka i jabłko z winem zmieniają smak wątróbki i go wzbogacają. Swoją drogą sama wątróbka drobiowa jest o wiele delikatniejsza. Ten sposób jej przyrządzenia mi bardzo odpowiada i często po ten przepis sięgam. Danie solimy dopiero na talerzu do smaku, nie dodaje się soli do smażenia wątróbki, bo robi się twarda i gorzka. W lecie często do tego dania, dodatkowo sięgam po maliny. Są idealne! Szybki i prosty obiad, bo wątróbka drobiowa nie wymaga długiego duszenia, a co najważniejsze pyszny.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 30 min.
Ilość porcji 3 osoby
Jak wykonać przepis na – Wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulą

Potrzebne składniki

  • 500 g wątróbek drobiowych
  • 1 duża cebula lub 2 małe
  • 1 duże jabłko (najlepiej kwaskowe)
  • 100 ml wina białego półwytrawnego
  • 1 łyżka mąki do obtoczenia mięsa
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • majeranek (pieprz)
  • olej do smażenia

Sposób wykonania

  • Cebulę pokrojoną w piórka, smażymy na oleju do zeszklenia. Odkładamy na bok.
  • Na tym samym tłuszczu przesmażamy jabłka z cukrem, obrane i pokrojone w półplasterki. Również odkładamy na bok.
  • Wątróbki oczyszczamy, myjemy i obtaczamy w mące. Smażymy na oleju tak by zmieniły kolor.
  • Dorzucamy jabłka, cebulę, pieprzymy i dodajemy wino. Przykrywamy patelnię i dusimy do miękkości mięsa. Gdy płyn odparuje możemy dolać wody. Gdy mięso zacznie się już robić miękkie, dodajemy majeranek do smaku i mieszamy.
  • Podajemy z ziemniakami lub kaszą w towarzystwie surówki.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulą wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze