Wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulą

5 min. czytania
1
2
Wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulą to powiem Wam szczerze, jedyna forma wątróbki jaką chętnie jem. Nie jest gorzka, wręcz lekko słodka, a zarazem wytrawna. Cebulka i jabłko z winem zmieniają smak wątróbki i go wzbogacają. Swoją drogą sama wątróbka drobiowa jest o wiele delikatniejsza. Ten sposób jej przyrządzenia mi bardzo odpowiada i często po ten przepis sięgam. Danie solimy dopiero na talerzu do smaku, nie dodaje się soli do smażenia wątróbki, bo robi się twarda i gorzka. W lecie często do tego dania, dodatkowo sięgam po maliny. Są idealne! Szybki i prosty obiad, bo wątróbka drobiowa nie wymaga długiego duszenia, a co najważniejsze pyszny.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 30 min.
Ilość porcji – 3 osoby
Jak wykonać przepis na – Wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulą
Składniki:
  • 500 g wątróbek drobiowych
  • 1 duża cebula lub 2 małe
  • 1 duże jabłko (najlepiej kwaskowe)
  • 100 ml wina białego półwytrawnego
  • 1 łyżka mąki do obtoczenia mięsa
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • majeranek (pieprz)
  • olej do smażenia
Sposób wykonania:
  • Cebulę pokrojoną w piórka, smażymy na oleju do zeszklenia. Odkładamy na bok.
  • Na tym samym tłuszczu przesmażamy jabłka z cukrem, obrane i pokrojone w półplasterki. Również odkładamy na bok.
  • Wątróbki oczyszczamy, myjemy i obtaczamy w mące. Smażymy na oleju tak by zmieniły kolor.
  • Dorzucamy jabłka, cebulę, pieprzymy i dodajemy wino. Przykrywamy patelnię i dusimy do miękkości mięsa. Gdy płyn odparuje możemy dolać wody. Gdy mięso zacznie się już robić miękkie, dodajemy majeranek do smaku i mieszamy.
  • Podajemy z ziemniakami lub kaszą w towarzystwie surówki.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulą wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 138
  •  
  • 242
  •  
  •  
  •  
    380
    Udostępnienia
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).

  • Kotlety z kurczaka ze szparagami

    Super pomysł na wykorzystanie szparagów i przemycenie ich na talerz np. dzieci w dość przy…
  • Zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami

    Jak powiem Wam, że taka zapiekanka to idealny sposób na kurczaka z rosołu lub pieczonego, …
  • Tarta ze szparagami

    Niezwykle prosta tarta ze szparagami i serem pleśniowym na kruchym spodzie. Tarta jest del…