Potrzebne składniki
- 500 g wątróbek drobiowych
- 1 duża cebula lub 2 małe
- 1 duże jabłko (najlepiej kwaskowe)
- 100 ml wina białego półwytrawnego
- 1 łyżka mąki do obtoczenia mięsa
- 1/2 łyżeczki cukru
- majeranek (pieprz)
- olej do smażenia
Sposób wykonania
- Cebulę pokrojoną w piórka, smażymy na oleju do zeszklenia. Odkładamy na bok.
- Na tym samym tłuszczu przesmażamy jabłka z cukrem, obrane i pokrojone w półplasterki. Również odkładamy na bok.
- Wątróbki oczyszczamy, myjemy i obtaczamy w mące. Smażymy na oleju tak by zmieniły kolor.
- Dorzucamy jabłka, cebulę, pieprzymy i dodajemy wino. Przykrywamy patelnię i dusimy do miękkości mięsa. Gdy płyn odparuje możemy dolać wody. Gdy mięso zacznie się już robić miękkie, dodajemy majeranek do smaku i mieszamy.
- Podajemy z ziemniakami lub kaszą w towarzystwie surówki.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulą wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!