Kosą po patelni Przepisy Drób Wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulą

Wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulą

3 min. czytania
1
1
Wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulą to powiem Wam szczerze, jedyna forma wątróbki jaką chętnie jem. Nie jest gorzka, wręcz lekko słodka, a zarazem wytrawna. Cebulka i jabłko z winem zmieniają smak wątróbki i go wzbogacają. Swoją drogą sama wątróbka drobiowa jest o wiele delikatniejsza. Ten sposób jej przyrządzenia mi bardzo odpowiada i często po ten przepis sięgam. Danie solimy dopiero na talerzu do smaku, nie dodaje się soli do smażenia wątróbki, bo robi się twarda i gorzka. W lecie często do tego dania, dodatkowo sięgam po maliny. Są idealne! Szybki i prosty obiad, bo wątróbka drobiowa nie wymaga długiego duszenia, a co najważniejsze pyszny.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 30 min.
Ilość porcji – 3 osoby
Przepis na:

Wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulą

Składniki:

  • 500 g wątróbek drobiowych
  • 1 duża cebula lub 2 małe
  • 1 duże jabłko (najlepiej kwaskowe)
  • 100 ml wina białego półwytrawnego
  • 1 łyżka mąki do obtoczenia mięsa
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • majeranek (pieprz)
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  • Cebulę pokrojoną w piórka, smażymy na oleju do zeszklenia. Odkładamy na bok.
  • Na tym samym tłuszczu przesmażamy jabłka z cukrem, obrane i pokrojone w półplasterki. Również odkładamy na bok.
  • Wątróbki oczyszczamy, myjemy i obtaczamy w mące. Smażymy na oleju tak by zmieniły kolor.
  • Dorzucamy jabłka, cebulę, pieprzymy i dodajemy wino. Przykrywamy patelnię i dusimy do miękkości mięsa. Gdy płyn odparuje możemy dolać wody. Gdy mięso zacznie się już robić miękkie, dodajemy majeranek do smaku i mieszamy.
  • Podajemy z ziemniakami lub kaszą w towarzystwie surówki.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 138
  •  
  • 154
  •  
  •  
  •  
    292
    Udostępnienia

1
Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
najnowszy najstarszy
Powiadom o


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie są objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczając go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przepisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz się podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Drób