Kosą po patelni Przepisy Święta Boże narodzenie Wareniki z makiem – pierogi ukraińskie

Wareniki z makiem – pierogi ukraińskie

0

Wareniki to tradycyjna potrawa ukraińska, często przygotowywana na słodko lub na ostro. Taka wersja z makiem jest w zasadzie robiona głównie na święta w grudniu, jednak są doskonałe również teraz. To w zasadzie odpowiednik naszych pierogów. Podajemy polane roztopionym masłem. Do środka można zapakować w zasadzie wszystko: owoce, mięso, ser i co Wam przyjdzie do głowy. Przepis i zdjęcie przesłała moja siostra cioteczna Ewa - dziękuję.

Wareniki z makiem - pierogi ukraińskie

Wareniki z makiem - pierogi ukraińskie

Czas przygotowania 20 minut/y

Czas gotowania 15 minut/y

Czas całkowity 35 minut/y

Wielkość porcji kilka osób

Składniki

  • Ciasto:
  • 800 g maki
  • 1 jajko
  • 1/2 l mleka
    Farsz:
  • 400 g maku z puszki
  • 1 łyżka miodu
  • garść rodzynek i orzechów

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy, zagniatamy z nich ciasto i rozwałkowujemy na cienki placek podsypując mąką.
  2. Wykrawamy szklanką kółka na pierogi.
  3. Farsz dokładnie mieszamy i nakładamy na ciasto po łyżeczce.
  4. Zlepiamy brzegi i gotujemy w lekko osolonej wodzie 5 minut.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/wareniki-z-makiem/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Boże narodzenie

Zobacz też

Paszteciki ze świeżymi grzybami leśnymi

Mięciutkie, pachnące lasem paszteciki ze świeżymi grzybami leśnymi. Cieknie ślinka? Pewnie…