Potrzebne składniki
- Ciasto:
- 800 g maki
- 1 jajko
- 1/2 l mleka
Farsz:
- 400 g maku z puszki
- 1 łyżka miodu
- garść rodzynek i orzechów
Sposób wykonania
- Wszystkie składniki na ciasto mieszamy, zagniatamy z nich ciasto i rozwałkowujemy na cienki placek podsypując mąką.
- Wykrawamy szklanką kółka na pierogi.
- Farsz dokładnie mieszamy i nakładamy na ciasto po łyżeczce.
- Zlepiamy brzegi i gotujemy w lekko osolonej wodzie 5 minut.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Wareniki z makiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
Uwielbiam pierogi, a te musza byc przepyszne 🙂
Bardzo smakowita potrawa, wygląda jak nasze pierogi 🙂
Wareniki gotuję od dawna ale to jest potrawa białoruska ,a nie ukraińska.Są bardzo dobre.,polecam….