w , , ,

Wareniki z makiem – pierogi ukraińskie



Wareniki to tradycyjna potrawa ukraińska, często przygotowywana na słodko lub na ostro. Taka wersja z makiem jest w zasadzie robiona głównie na święta w grudniu, jednak są doskonałe również teraz. To w zasadzie odpowiednik naszych pierogów. Podajemy polane roztopionym masłem. Do środka można zapakować w zasadzie wszystko: owoce, mięso, ser i co Wam przyjdzie do głowy. Przepis i zdjęcie przesłała moja siostra cioteczna Ewa - dziękuję.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 35 min.
Jak wykonać przepis na - Wareniki z makiem

Potrzebne składniki

  • Ciasto:
  • 800 g maki
  • 1 jajko
  • 1/2 l mleka

Farsz:

  • 400 g maku z puszki
  • 1 łyżka miodu
  • garść rodzynek i orzechów

Sposób wykonania

  • Wszystkie składniki na ciasto mieszamy, zagniatamy z nich ciasto i rozwałkowujemy na cienki placek podsypując mąką.
  • Wykrawamy szklanką kółka na pierogi.
  • Farsz dokładnie mieszamy i nakładamy na ciasto po łyżeczce.
  • Zlepiamy brzegi i gotujemy w lekko osolonej wodzie 5 minut.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Wareniki z makiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
pełen_brzuszek

Uwielbiam pierogi, a te musza byc przepyszne 🙂

domowe-potrawy.pl

Bardzo smakowita potrawa, wygląda jak nasze pierogi 🙂

Krystyna Krejner

Wareniki gotuję od dawna ale to jest potrawa białoruska ,a nie ukraińska.Są bardzo dobre.,polecam….