Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Walentynkowe serduszka drożdżowe

Walentynkowe serduszka drożdżowe

3 min. czytania
1
1
Walentynki! To może coś słodkiego bo i tak kalorie spalicie. Serduszka drożdżowe świetnie się na taka okazję nadają. Pachnie miło w całym domu, smakują wybornie, a jeszcze jak dodacie jakieś ulubione nadzienie, to będzie idealny prezent. Szczególnie polecam Panom w celu zaskoczenia jakimś wypiekiem partnerkę. Bardzo proste do wykonania i praktycznie trzeba mieć dwie lewe ręce by coś zepsuć, a efekt super. Możecie użyć co chcecie do środka, ale powiem szczerze że z wilgotnym nadzieniem są lepsze. Ja zrobiłem z dżemem różanym, czekoladą oraz z cukrem i cynamonem. Do ostatnich warto dodać trochę masła. Ciasto nie jest jakieś bardzo słodkie, więc spokojnie możemy dodać nawet nutellę, jak chcemy zaszaleć.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 30 min.

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 4 żółtka
  • 50 g drożdży świeżych
  • 250 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 120 g masła
  • pół łyżeczki soli
  • ekstrakt waniliowy

Nadzienie:

  • Wersja 1 – dowolny dżem owocowy gęsty
  • Wersja 2 – masło orzechowe
  • Wersja 3 – starta na tarce czekolada
  • Wersja 4 – łyżka cukru (łyżka cynamonu i masło)

Sposób wykonania:

  • Przygotowujemy rozczyn z mleka, łyżki cukru, 1 łyżki mąki i drożdży. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min. Mleko musi mieć temperaturę pokojową lub być lekko ciepłe.
  • Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę.
  • Do miski wsypujemy sól, przykrywamy mąką dolewamy masę z jajek, roztopione ostudzone masło i rozczyn drożdżowy, dolewamy też kilka kropel ekstraktu.
  • Wyrabiamy dokładnie i dość długo ciasto, by bez problemu odchodziło od rąk. Zostawiamy na godzinę, przykryte do wyrośnięcia.
  • Formujemy kule mniej więcej wielkości piłki tenisowej i rozwałkowujemy na cienkie placki.
  • Placki smarujemy z wierchu nadzieniem i zwijamy w rulon. Rulon składamy na pół, Rozcinamy do 3/4 długości i rozkładamy w kształt serca. Poniżej film na którym macie to pokazane.
  • Układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy koło 30-35 min. w temperaturze 180 stopni.

Filmik jak składać serduszka:

  • Mazurek marcepanowy

    Istnieją święta bez mazurka? Raczej nie, prawda. Mazurek marcepanowy jest niesamowity w sm…
  • Ciasto – Słonecznikowiec

    Wczoraj mieliśmy gości i to nie byle jakich, bo jeśli zapowiada wizytę inna Blogerka kulin…
  • Drożdżówki z serem

    Bardzo klasyczny przepis na drożdżówki z serem. Miękkie, puszyste i aromatyczne. Lepsze ni…

Zobacz też

Galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej

Pomysł na galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej powstał wczoraj rano - smak …