Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Walentynkowe serduszka drożdżowe

Walentynkowe serduszka drożdżowe

10 minuty czytania
1
275

Walentynki! To może coś słodkiego bo i tak kalorie spalicie. Serduszka drożdżowe świetnie się na taka okazję nadają. Pachnie miło w całym domu, smakują wybornie, a jeszcze jak dodacie jakieś ulubione nadzienie, to będzie idealny prezent. Szczególnie polecam Panom w celu zaskoczenia jakimś wypiekiem partnerkę. Bardzo proste do wykonania i praktycznie trzeba mieć dwie lewe ręce by coś zepsuć, a efekt super. Możecie użyć co chcecie do środka, ale powiem szczerze że z wilgotnym nadzieniem są lepsze. Ja zrobiłem z dżemem różanym, czekoladą oraz z cukrem i cynamonem. Do ostatnich warto dodać trochę masła. Ciasto nie jest jakieś bardzo słodkie, więc spokojnie możemy dodać nawet nutellę, jak chcemy zaszaleć.

Walentynkowe serduszka drożdżowe

Wielkość porcji kilka osób

Czas przygotowania 30 minut/y
Czas gotowania 30 minut/y
Czas całkowity 1 godzina

Wersja do druku

Składniki:

    Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 4 żółtka
  • 50 g drożdży świeżych
  • 250 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 120 g masła
  • pół łyżeczki soli
  • ekstrakt waniliowy
    Nadzienie:
  • Wersja 1 – dowolny dżem owocowy gęsty
  • Wersja 2 – masło orzechowe
  • Wersja 3 – starta na tarce czekolada
  • Wersja 4 – łyżka cukru, łyżka cynamonu i masło

Sposób wykonania:

  1. Przygotowujemy rozczyn z mleka, łyżki cukru, 1 łyżki mąki i drożdży. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min. Mleko musi mieć temperaturę pokojową lub być lekko ciepłe.
  2. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę.
  3. Do miski wsypujemy sól, przykrywamy mąką dolewamy masę z jajek, roztopione ostudzone masło i rozczyn drożdżowy, dolewamy też kilka kropel ekstraktu.
  4. Wyrabiamy dokładnie i dość długo ciasto, by bez problemu odchodziło od rąk. Zostawiamy na godzinę, przykryte do wyrośnięcia.
  5. Formujemy kule mniej więcej wielkości piłki tenisowej i rozwałkowujemy na cienkie placki.
  6. Placki smarujemy z wierchu nadzieniem i zwijamy w rulon. Rulon składamy na pół, Rozcinamy do 3/4 długości i rozkładamy w kształt serca. Poniżej film na którym macie to pokazane.
  7. Układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy koło 30-35 min. w temperaturze 180 stopni.

Filmik jak składać serduszka:

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Biszkopt czekoladowy z kremem karpatkowym i galaretką

Biszkopt czekoladowy z kremem karpatkowym i galaretką, to pomysł mojej siostry Ani. Puszys…