Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Walentynkowe serduszka drożdżowe

Walentynkowe serduszka drożdżowe

4 min. czytania
1
1
Walentynki! To może coś słodkiego bo i tak kalorie spalicie. Serduszka drożdżowe świetnie się na taka okazję nadają. Pachnie miło w całym domu, smakują wybornie, a jeszcze jak dodacie jakieś ulubione nadzienie, to będzie idealny prezent. Szczególnie polecam Panom w celu zaskoczenia jakimś wypiekiem partnerkę. Bardzo proste do wykonania i praktycznie trzeba mieć dwie lewe ręce by coś zepsuć, a efekt super. Możecie użyć co chcecie do środka, ale powiem szczerze że z wilgotnym nadzieniem są lepsze. Ja zrobiłem z dżemem różanym, czekoladą oraz z cukrem i cynamonem. Do ostatnich warto dodać trochę masła. Ciasto nie jest jakieś bardzo słodkie, więc spokojnie możemy dodać nawet nutellę, jak chcemy zaszaleć.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 30 min.
Przepis na:

Walentynkowe serduszka drożdżowe

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 4 żółtka
  • 50 g drożdży świeżych
  • 250 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 120 g masła
  • pół łyżeczki soli
  • ekstrakt waniliowy

Nadzienie:

  • Wersja 1 – dowolny dżem owocowy gęsty
  • Wersja 2 – masło orzechowe
  • Wersja 3 – starta na tarce czekolada
  • Wersja 4 – łyżka cukru (łyżka cynamonu i masło)

Sposób wykonania:

  • Przygotowujemy rozczyn z mleka, łyżki cukru, 1 łyżki mąki i drożdży. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min. Mleko musi mieć temperaturę pokojową lub być lekko ciepłe.
  • Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę.
  • Do miski wsypujemy sól, przykrywamy mąką dolewamy masę z jajek, roztopione ostudzone masło i rozczyn drożdżowy, dolewamy też kilka kropel ekstraktu.
  • Wyrabiamy dokładnie i dość długo ciasto, by bez problemu odchodziło od rąk. Zostawiamy na godzinę, przykryte do wyrośnięcia.
  • Formujemy kule mniej więcej wielkości piłki tenisowej i rozwałkowujemy na cienkie placki.
  • Placki smarujemy z wierchu nadzieniem i zwijamy w rulon. Rulon składamy na pół, Rozcinamy do 3/4 długości i rozkładamy w kształt serca. Poniżej film na którym macie to pokazane.
  • Układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy koło 30-35 min. w temperaturze 180 stopni.

Filmik jak składać serduszka:

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 27
  •  
  • 101
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    128
    Udostępnienia

1 komentarz

  1. Avatar

    Old Memoria

    12 kwietnia 2019 w 16:53

    Wyglądają przepysznie 🙂

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Zobacz też

Koktajl śliwkowo-bananowy na maślance

Córka Kasi zrobiła nam pyszny koktajl śliwkowo-bananowy na maślance. Nie za słodki, nie za…