Walentynkowe serduszka drożdżowe

6 min. czytania
1
1
Walentynki! To może coś słodkiego bo i tak kalorie spalicie. Serduszka drożdżowe świetnie się na taka okazję nadają. Pachnie miło w całym domu, smakują wybornie, a jeszcze jak dodacie jakieś ulubione nadzienie, to będzie idealny prezent. Szczególnie polecam Panom w celu zaskoczenia jakimś wypiekiem partnerkę. Bardzo proste do wykonania i praktycznie trzeba mieć dwie lewe ręce by coś zepsuć, a efekt super. Możecie użyć co chcecie do środka, ale powiem szczerze że z wilgotnym nadzieniem są lepsze. Ja zrobiłem z dżemem różanym, czekoladą oraz z cukrem i cynamonem. Do ostatnich warto dodać trochę masła. Ciasto nie jest jakieś bardzo słodkie, więc spokojnie możemy dodać nawet nutellę, jak chcemy zaszaleć.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 30 min.
Jak wykonać przepis na – Walentynkowe serduszka drożdżowe
Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 4 żółtka
  • 50 g drożdży świeżych
  • 250 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 120 g masła
  • pół łyżeczki soli
  • ekstrakt waniliowy

Nadzienie:

  • Wersja 1 – dowolny dżem owocowy gęsty
  • Wersja 2 – masło orzechowe
  • Wersja 3 – starta na tarce czekolada
  • Wersja 4 – łyżka cukru (łyżka cynamonu i masło)
Sposób wykonania:
  • Przygotowujemy rozczyn z mleka, łyżki cukru, 1 łyżki mąki i drożdży. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min. Mleko musi mieć temperaturę pokojową lub być lekko ciepłe.
  • Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę.
  • Do miski wsypujemy sól, przykrywamy mąką dolewamy masę z jajek, roztopione ostudzone masło i rozczyn drożdżowy, dolewamy też kilka kropel ekstraktu.
  • Wyrabiamy dokładnie i dość długo ciasto, by bez problemu odchodziło od rąk. Zostawiamy na godzinę, przykryte do wyrośnięcia.
  • Formujemy kule mniej więcej wielkości piłki tenisowej i rozwałkowujemy na cienkie placki.
  • Placki smarujemy z wierchu nadzieniem i zwijamy w rulon. Rulon składamy na pół, Rozcinamy do 3/4 długości i rozkładamy w kształt serca. Poniżej film na którym macie to pokazane.
  • Układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy koło 30-35 min. w temperaturze 180 stopni.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Walentynkowe serduszka drożdżowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Filmik jak składać serduszka:

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 27
  •  
  • 101
  •  
  •  
  •  
    128
    Udostępnienia
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Old Memoria
1 rok temu

Wyglądają przepysznie 🙂

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).