Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Zdrowie i diety

Jak ułożyć jadłospis dla osoby uprawiającej sport

Materiał zewnętrzny 21 września 2017
Jak ułożyć jadłospis dla osoby uprawiającej sport
Jak ułożyć jadłospis dla osoby uprawiającej sport

Znaczna część kobiet i mężczyzn, którzy rozpoczynają swoją przygodę ze sportem ma kłopoty z zaplanowaniem jadłospisu dostosowanego do potrzeb ich organizmu. W sieci można znaleźć wiele informacji dotyczących diet dla sportowców, jednak żadna z nich nie uwzględnia specyficznych potrzeb konkretnej osoby.

--- Reklama ---

Choć słyszeliśmy, że osoby aktywne fizycznie powinny spożywać produkty zawierające białko, nie wiemy jakie dokładnie ilości będą optymalne w naszym przypadku. Warto zdawać sobie sprawę, że nie istnieje jedna dieta, która będzie odpowiednia dla wszystkich osób uprawiających sport. Wiele zależy tu od płci, wieku, dyscypliny sportowej, którą uprawiamy, tego czy trenujemy amatorsko czy profesjonalnie, a także efektów, które chcemy uzyskać.

Dyscyplina sportowa ma znaczenie

Jeżeli w związku z rozpoczęciem uprawiania sportu myślimy o zmianie diety, powinniśmy zdawać sobie sprawę, że wiele zależy tu od dyscypliny, którą wybraliśmy. Zupełnie inaczej będzie wyglądał jadłospis kulturysty, inaczej sportowca trenującego jogging czy pływanie. Większości kulturystów zależy na szybkim zwiększeniu masy mięśniowej, co wiąże się z koniecznością spożywania określonych ilości białka i znacznie większej ilości kalorii. Zbudowanie masy nie jest za to celem pływaków.

Jeżeli nie jesteśmy przekonani jak dokładnie powinien wyglądać nasz jadłospis przy uwzględnieniu dyscypliny sportowej, którą wybraliśmy, warto jest zasięgnąć porady specjalisty. Możliwości jest kilka – możemy udać się do dietetyka, trenera personalnego lub zaczerpnąć porady od innych osób uprawiających konkretny rodzaj sportu. Zdecydowanie najrozsądniejszym wyjściem są konsultacje z trenerem, który ma duże doświadczenie w naszej dziedzinie.

Różnice w diecie kobiety i mężczyzny

Niezależnie od tego jaką dyscypliną sportową się zajmujemy, konkretna dieta będzie się różniła w zależności od naszej płci. Podstawową różnią w przypadku kobiet i mężczyzn jest zapotrzebowanie energetyczne. Naturalnym jest, że mężczyźni potrzebują większej ilości kalorii. Często również mają inne cele w sporcie – zależy im na przykład na zbudowaniu masy, co jest rzadkością wśród kobiet. Wszystkie te różnice będą widoczne w menu sportowca płci męskiej lub żeńskiej.

Dieta sportowca wyczynowego i amatora

Różnice w sposobie odżywiania są widoczne również w zależności od tego, czy dana osoba uprawia sport wyczynowo, czy też amatorsko. Dieta zawodowego sportowca jest zazwyczaj bardzo restrykcyjna. Celem takiej osoby są jak najlepsze wyniki, a te są w dużej mierze zależne od jakości żywienia. Amatorzy mogą pozwolić sobie na więcej swobody w doborze menu.

Ogólne zasady diety sportowców

Choć dieta dla osoby uprawiającej sport będzie się różniła w zależności od wielu czynników, istnieją pewne cechy wspólne dla każdej z nich. Przede wszystkim jadłospis sportowca powinien zawierać:

  • dobrej jakości białko,
  • węglowodany złożone,
  • zdrowe tłuszcze,
  • zwiększoną dawkę witamin i minerałów,
  • dużą ilość wody.

Bardzo duże znaczenie ma również to, o której godzinie spożywamy posiłki i co jemy przed i po treningu. Menu dla osoby bardzo aktywnej fizycznie musi być lekkostrawne, w przeciwnym wypadku uprawianie sportu będzie mało komfortowe. Dzienną dawkę kalorii należy również rozłożyć na kilka mniejszych posiłków. Dieta sportowca zawiera zazwyczaj znacznie więcej kalorii niż dieta osoby prowadzącej siedzący tryb życia – jest to jak najbardziej normalne. Większy wysiłek fizyczny sprawia, że taka osoba musi zwiększyć wartość energetyczną posiłków.

Białko podstawą diety sportowca

Nie sposób wyobrazić sobie diety sportowca bez białka, ponieważ jest ono podstawowym budulcem mięśni. Białko przyczynia się również do regeneracji tkanek, zwiększa odporność organizmu, a także zmniejsza apetyt. Składnik ten znajdziemy zarówno w produktach pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego. Sportowiec powinien spożywać:

  • dobrej jakości mięso,
  • ryby i owoce morza,
  • mleko i jego przetwory,
  • rośliny strączkowe,
  • ziarna zbóż.

Współcześnie w sklepach dla sportowców dostępnych jest wiele rodzajów odżywek białkowych. Przed ich zakupem należy zastanowić się, czy białko, które dostarczamy naszemu organizmowi z pożywieniem nie jest dla nas wystarczające. Zazwyczaj tego typu odżywki polecane są przy szczególnie dużym wysiłku fizycznym. Problemem wielu początkujących sportowców jest również wybór odpowiedniej odżywki – jak wybrać produkt dobry, a jednocześnie nie przepłacać? W tej kwestii warto skonsultować się z trenerem lub inną kompetentną osobą.

Należy mieć świadomość, że nadmiar białka jest tak samo szkodliwy jak jego niedobór. Długotrwałe przyjmowanie zbyt dużych ilości tego składnika może prowadzić do uszkodzenia nerek, wątroby, a także zakwaszenia całego organizmu. Z tego względu bezpieczniej jest korzystać z diet ułożonych przez profesjonalistów.

Jedzenie przed, czy po treningu?

Początkujący sportowcy często mają wątpliwości co jeść, ale również jakie produkty spożywać przed, a jakie po treningu. Zasada jest prosta – białko dobrze jest przyjmować bezpośrednio po treningu w celu regeneracji uszkodzonych mięśni. Przed rozpoczęciem ćwiczeń lepiej jest sięgnąć po węglowodany złożone, które sprawią, że będziemy mieli więcej energii.

Tekst powstał dzięki pomocy dietetyków z dieta-med.pl, krakowskiej poradni dietetycznej.

Tagi białko, dieta, kuchnia, porady, sport, warzywa
Materiał zewnętrzny 21 września 2017
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Rolada, kluski śląskie i modra kapusta czyli śląski obiad Rolada, kluski śląskie i modra kapusta czyli śląski obiad
Następny wpis Mielone z indyka z warzywami i sosem pomidorowym Mielone z indyka z warzywami i sosem pomidorowym
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Babka drożdżowa z lukrem cytrynowym

Rosół drobiowo-wołowy – tradycyjna niedzielna zupa

Barszcz biały na świeżych grzybach

Barszcz biały na świeżych grzybach

Wina z RPA – Odkryj niezwykłe smaki win z Republiki Południowej Afryki

Lustra jako element dekoracyjny

Orzechowiec

Orzechowiec

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?