Delikatne, miękkie udka kacze w rozmarynie ze śliwkami suszonymi. Podstawą jest marynata, która nadaje temu daniu wyjątkowy charakter. Spora ilość rozmarynu, miód, papryka doskonale się komponuje ze śliwką. Podlewane w trakcie pieczenia udka, zachowują soczystość i zyskują pyszną chrupiącą glazurę na skórce. Aromat śliwek, ostrość papryki, słodycz miodu i doskonałe, zdrowe mięso.
Jak wykonać przepis na - Udka kacze w rozmarynie ze śliwkamiPotrzebne składniki
- 2 udka kacze
- 16 śliwek suszonych
Marynata:
- 3-4 łyżki oleju
- 2 łyżki śliwowicy
- 1 łyżka rozmarynu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta ostrej papryki
- sól (pieprz)
Sposób wykonania
- Udka kacze myjemy i oczyszczamy.
- Wszystkie składniki na marynatę mieszamy ze sobą. Wkładamy do niej udka i dokładnie obtaczamy.
- Przykrywamy naczynie i wstawiamy na noc do lodówki lub na minimum 4-5 godzin.
- Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wlewając całą marynatę i okładamy śliwkami.
- Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika 200 stopni. Pieczemy 1 godzinę pod przykryciem.
- Następnie odkrywamy, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, podlewamy powstałym sosem co jakiś czas i pieczemy najlepiej z termoobiegiem kolejne 20 minut.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Udka kacze w rozmarynie ze śliwkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: