Kosą po patelni Przepisy Drób Udka kacze w rozmarynie ze śliwkami

Udka kacze w rozmarynie ze śliwkami

0

Delikatne, miękkie udka kacze w rozmarynie ze śliwkami suszonymi. Podstawą jest marynata, która nadaje temu daniu wyjątkowy charakter. Spora ilość rozmarynu, miód, papryka doskonale się komponuje ze śliwką. Podlewane w trakcie pieczenia udka, zachowują soczystość i zyskują pyszną chrupiącą glazurę na skórce. Aromat śliwek, ostrość papryki, słodycz miodu i doskonałe, zdrowe mięso.

Udka kacze ze śliwkami

Udka kacze ze śliwkami

Czas przygotowania 10 minut/y

Czas gotowania 1 godzina, 20 minut/y

Czas całkowity 1 godzina, 30 minut/y

Wielkość porcji 2 osoby

Składniki

  • 2 udka kacze
  • 16 śliwek suszonych
    Marynata:
  • 3-4 łyżki oleju
  • 2 łyżki śliwowicy
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta ostrej papryki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Udka kacze myjemy i oczyszczamy.
  2. Wszystkie składniki na marynatę mieszamy ze sobą. Wkładamy do niej udka i dokładnie obtaczamy.
  3. Przykrywamy naczynie i wstawiamy na noc do lodówki lub na minimum 4-5 godzin.
  4. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wlewając całą marynatę i okładamy śliwkami.
  5. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika 200 stopni. Pieczemy 1 godzinę pod przykryciem.
  6. Następnie odkrywamy, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, podlewamy powstałym sosem co jakiś czas i pieczemy najlepiej z termoobiegiem kolejne 20 minut.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/udka-kacze-w-rozmarynie-ze-sliwkami/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Drób

Zobacz też

Opieńki marynowane

I znów grzyby, grzyby i grzyby, tym razem opieńki, a moją jedyną w każdej ilości przyswaja…