Potrzebne składniki
- 2 udka kacze
- 16 śliwek suszonych
Marynata:
- 3-4 łyżki oleju
- 2 łyżki śliwowicy
- 1 łyżka rozmarynu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta ostrej papryki
- sól (pieprz)
Sposób wykonania
- Udka kacze myjemy i oczyszczamy.
- Wszystkie składniki na marynatę mieszamy ze sobą. Wkładamy do niej udka i dokładnie obtaczamy.
- Przykrywamy naczynie i wstawiamy na noc do lodówki lub na minimum 4-5 godzin.
- Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wlewając całą marynatę i okładamy śliwkami.
- Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika 200 stopni. Pieczemy 1 godzinę pod przykryciem.
- Następnie odkrywamy, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, podlewamy powstałym sosem co jakiś czas i pieczemy najlepiej z termoobiegiem kolejne 20 minut.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Udka kacze w rozmarynie ze śliwkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!