w , ,

Udka kacze w rozmarynie ze śliwkami

Delikatne, miękkie udka kacze w rozmarynie ze śliwkami suszonymi. Podstawą jest marynata, która nadaje temu daniu wyjątkowy charakter. Spora ilość rozmarynu, miód, papryka doskonale się komponuje ze śliwką. Podlewane w trakcie pieczenia udka, zachowują soczystość i zyskują pyszną chrupiącą glazurę na skórce. Aromat śliwek, ostrość papryki, słodycz miodu i doskonałe, zdrowe mięso.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 1 godz. 20 min.
Łącznie: 1 godz. 30 min.
Jak wykonać przepis na - Udka kacze w rozmarynie ze śliwkami

Potrzebne składniki

  • 2 udka kacze
  • 16 śliwek suszonych

Marynata:

  • 3-4 łyżki oleju
  • 2 łyżki śliwowicy
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta ostrej papryki
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania

  • Udka kacze myjemy i oczyszczamy.
  • Wszystkie składniki na marynatę mieszamy ze sobą. Wkładamy do niej udka i dokładnie obtaczamy.
  • Przykrywamy naczynie i wstawiamy na noc do lodówki lub na minimum 4-5 godzin.
  • Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wlewając całą marynatę i okładamy śliwkami.
  • Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika 200 stopni. Pieczemy 1 godzinę pod przykryciem.
  • Następnie odkrywamy, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, podlewamy powstałym sosem co jakiś czas i pieczemy najlepiej z termoobiegiem kolejne 20 minut.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Udka kacze w rozmarynie ze śliwkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Udka kacze w rozmarynie ze śliwkami
Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze