w , ,

Trufle – aromatyczne grzyby



Trufle – najdroższe grzyby, jakie istnieją na świecie. Dodatkowo są jedną z najdroższych przekąsek i tylko nieliczni mogą sobie na nie pozwolić. Cena może szokować, gdyż jeden gram kosztuje nawet ok. 5 Euro. Stosuje się je najczęściej w bardzo wykwintnych daniach jako przyprawa, dodatek. Są świetnym przysmakiem nie tylko dla podniebienia i żołądka, ale również dla naszej skóry. Trufle, czyli niezwykle aromatyczne grzyby potrafią odmłodzić skórę, skutecznie ją nawilżyć, a nawet ochronić przed szkodliwym smogiem.

Jaki wpływ mają trufle na skórę?

Uważa się, że grzyby, jakimi są trufle, działają korzystnie na skórę. Wspomagają jej naturalne procesy odnowy. Największym stężeniem dobroczynnych składników odznaczają się trufle białe. Naukowcy sądzą, ze to właśnie one mają rewelacyjny wpływ na każdy typ cery, jaki istnieje na świecie. Wszystko dzięki bioaktywnym związkom, w tym rewelacyjnej jakości kwasom tłuszczowym, witaminie C, aminokwasom oraz przeciwutleniaczom.

Białe trufle dodatkowo bogate są w emolienty, które znacznie ulepszają barierę ochronną skóry, która odpowiada za ochronę przed drażniącymi czynnikami środowiska oraz zatrzymuje wilgoć w skórze, co nie prowadzi do jej przesuszania. Kwasy tłuszczowe pochodzące z trufli białych działają uszczelniająca względem pęknięć znajdujących się w skórze, a ponadto czuwają nad utrzymaniem wilgotnej, nawilżonej cery, niezależnie od warunków.

Dodatkową zaletą białych trufli jest wysoka zawartość flawonoidów pochodzenia roślinnego oraz wspaniałych przeciwutleniaczy. Spożywanie trufli wspomaga transport przeciwutleniaczy do naszego ciała, które działają niczym obuch wobec wolnych rodników. To one wpływają na szybsze starzenie się skóry i to one sprawiają, że kobieta z wiekiem wygląda znacznie starzej – czasem zbyt staro jak na swój wiek. Dobrej jakości białe trufle to również wspaniałe źródło witaminy C, która jest składnikiem rozjaśniającym cerę, a działa poprzez hamowanie enzymu nazywającego się tyrozyna.

Co warto jeszcze wiedzieć o truflach?

Trufle nie są powszechnym składnikiem dań, gdyż należą do jednych z najdroższych grzybów świata. Jednak to, co je wyróżnia to nietuzinkowy aromat oraz fakt, że rosną pod ziemią. Bardzo rzadko wykorzystuje się je w polskiej kuchni, jednak warto przynajmniej raz w życiu skosztować tego nietuzinkowego grzyba, o którym mówi cały świat, który z najbiedniejszych potrafi uczynić prawdziwych bogaczy.

O trufle w Polsce nie można starać się samodzielnie, szukając ich pod ziemią, lepiej kupić je w sklepie. Ciężko byłoby samemu, bez specjalnie wyszkolonego psa, bez znajomości środowiska trufli znaleźć jakikolwiek okaz. Sądziło się, że trufle w Polsce nie występują, jednak jest możliwość, że owocnikują w południowej części kraju. Nie zaleca się samemu szukać grzybów podziemnych na terenie Polski, gdyż ściółka leśna jest pod ochroną. Dlatego warto znaleźć dla siebie odpowiednie trufle w sklepie specjalizującym się w tym temacie, jednym z nich jest PanTrufel.com. Trufle, choć drogie, cieszą się niemałym zainteresowaniem!

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze