Kosą po patelni Porady Trendy na talerzu – trendy tego lata

Trendy na talerzu – trendy tego lata

0

Z czym kojarzy się lato? Ze słońcem, beztroską i wypoczynkiem nad wodą! Lato to także czas festiwali na otwartej przestrzeni, kin plenerowych i długich spotkań pod chmurką – a nie od dziś wiadomo, że przebywanie na świeżym powietrzu wzmaga apetyt. Przed nami najgorętsze miesiące w roku, obfitujące w soczyste owoce, świeże zioła i apetyczne grillowe aromaty. Jakie menu najlepiej oddaje wszystko to, co kojarzy się z wakacyjnym relaksem w słońcu? Podpowiedzi szukaj w poniższym artykule. Bon appétit!

Ryby i owoce morza królują w menu na lato

Wakacyjny urlop najchętniej spędza się nad wodą, a skoro woda to… ryby! Ryby oraz owoce morza świetnie smakują zarówno w klimatycznej, śródziemnomorskiej knajpce, jak i w zapamiętanej z dzieciństwa, nadbałtyckiej smażalni. Pieczone, wędzone, grillowane – po prostu pyszne! Rozmaite owoce morza doskonale komponują się ze świeżymi, zielonymi warzywami, słodkimi ziemniakami czy domowym makaronem. Mięso ryb jest delikatne, bogate w kwasy omega-3 i zawiera prawie 2 razy więcej wody niż mięso innych zwierząt, dlatego doskonale nadaje się na lekki, letni posiłek. Ryby są też rewelacyjnym produktem do przygotowania na grillu, ich skórka staje się wtedy chrupiąca, co stanowi doskonały kontrapunkt do niezwykle miękkiego i delikatnego mięsa. Zwieńczeniem takiej potrawy może być na przykład kremowe purée warzywne lub puszyste domowe gnocchi. Brzmi inspirująco? Przepis znajdziesz tutaj: https://www.unileverfoodsolutions.pl/Aktualnosci/menu-sezonowe/lato/przepis-lipiec.html.

Renesans kanapki, czyli street food idealny latem

Letnie festiwale plenerowe nie mogą się już niemal obyć bez sekcji food trucków. Jednak to, co obecnie oferują te popularne bary na kółkach, dalekie jest od mrożonych zapiekanek czy zgrzebnych hot dogów, jakie jeszcze do niedawna serwowane były podczas imprez tego typu. Dzisiaj na głodnych festiwalowiczów czekają prawdziwe przysmaki, które nie tylko apetycznie się prezentują, ale także wyśmienicie smakują. Są kolorowe, zdrowe i przygotowane z wyselekcjonowanych, sezonowych składników. Od jakiegoś czasu prym wśród dań kuchni ulicznej wiedzie… kanapka. Nie ma ona jednak za wiele wspólnego ze szkolną lub stołówkową wersją, z którą każdy z pewnością spotkał się w dzieciństwie. Kanapka, o której mowa, to kompletne, wyważone i doskonale zbilansowane danie, które zupełnie niesłusznie tak długo czekało w cieniu pizz czy kebabów na docenienie. Co więcej, kanapka jest też wygodna do zjedzenia w każdych warunkach – nie potrzeba do tego sztućców ani nawet talerza – co czyni z niej idealne danie do zaspokojenia głodu w przerwie pomiędzy koncertami czy podczas projekcji filmu w parku. Smacznego!

Chłodniki i sorbety – doskonałe dania na lato

Latem na talerzach królują kolorowe sałatki, orzeźwiające sorbety i oczywiście lody! A gdyby tak zabawić się w adepta modnej sztuki kulinarnej i ulubioną sałatkę zaserwować w formie… zupy, a zamiast frytek podać lody ziemniaczane? Brzmi zaskakująco? Bardzo dobrze! Kuchnia to zabawa, a lato szczególnie sprzyja kreatywnym eksperymentom na talerzu. Gdy temperatury rosną, nic nie smakuje tak dobrze, jak orzeźwiający koktajl czy lekka zupa zaserwowana prosto z lodówki. Zachęcamy do poszukiwania nowych połączeń smakowych i odkrywania nietuzinkowych odsłon ulubionych dań. Chłodnik arbuzowy z serem feta, botwinka z mlekiem kokosowym i chili, a może lody musztardowe jako dodatek do grillowanej kiełbaski? Mmmm… 3 razy TAK!

Niezły Meksyk na talerzu, czyli gorące letnie menu

Podróże kulinarne mogą być równie inspirujące, jak te prawdziwe. Przy czym, nie trzeba od razu przeprawiać się przez ocean, żeby skosztować tacos czy legendarnego chili con carne. Większość składników, jak soczyste limonki, świeżą kolendrę czy ostre papryczki habanero można już bez problemów dostać w większości sklepów i hipermarketów. Dlaczego kuchnia tex-mex jest tak popularna latem? Ponieważ jest kolorowa, prosta do przygotowania i wyjątkowo pyszna! Kto nie przepada za mięsem, może je z powodzeniem zastąpić czerwoną fasolą, która, obok kukurydzy i papryki, stanowi podstawę meksykańskich dań. Natomiast zwolennicy łagodniejszych smaków mogą ostre papryki zamienić na te słodkie, rodzime odmiany.

Podsumowując, letnia kuchnia to świeża kuchnia. Oparta na sezonowych warzywach i owocach, lekkich daniach rybnych oraz grillowanych smakach mięsnych. Bogata w smaki, aromaty i kolory, których próżno szukać na talerzach w innych porach roku. Zainspiruj się i stwórz autorskie menu na lato!

Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Porady

Zobacz też

Domowy sok prosto z sokownika

Kto nie lubi świeżego, naturalnego, domowego soku? Każdy chętnie napiłby się takiego zdrow…