Tosty francuskie na słono z dodatkiem szynki, sera pleśniowego, pomidora i szczypiorku. Pyszne i sycące śniadanie. Przygotowanie trwa tylko chwilę, a efekt jest o wiele bardziej radosny, niż zwykłe kanapki. Uwielbiam takie śniadanka, jak również wersję na słodko z serem białym i owocami. Pokombinujcie sami z dodatkami - w zasadzie pasuje wszystko, co nam zbytnio nie będzie uciekać ze środka przy smażeniu.
Jak wykonać przepis na - Tosty francuskie na słono
Potrzebne składniki
- 8 kromek chleba tostowego
- 4 plastry szynki
- 1 opakowanie sera pleśniowego camembert
- 1 pomidor
- trochę szczypiorku lub pora
- 2 jajka
- 3 łyżki mleka
- masło klarowane do smażenia
- sól (pieprz)
Sposób wykonania
- Jajka roztrzepujemy z mlekiem, sola i pieprzem na jednolita masę.
- Na 4 kromki chleba nakładamy po plasterku szynki, ćwiartce sera w plasterkach, dodajemy trochę posiekanego szczypiorku, pokrojonego w plastry pomidora i przykrywamy druga kromką.
- Dociskamy porządnie ręką nasze kanapki i trzymając porządnie z obu stron tak by się nie rozwaliło obtaczamy nasze kanapki w jajkach.
- Smażymy na maśle z obu stron na średnim ogniu do uzyskania złotej barwy.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tosty francuskie na słono wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Pyszne tosty!! Będą często gościły na moim stole. Bardzo syte 😊