w ,

Tosty francuskie na słono

Tosty francuskie na słono

Tosty francuskie na słono z dodatkiem szynki, sera pleśniowego, pomidora i szczypiorku. Pyszne i sycące śniadanie. Przygotowanie trwa tylko chwilę, a efekt jest o wiele bardziej radosny, niż zwykłe kanapki. Uwielbiam takie śniadanka, jak również wersję na słodko z serem białym i owocami. Pokombinujcie sami z dodatkami - w zasadzie pasuje wszystko, co nam zbytnio nie będzie uciekać ze środka przy smażeniu.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 5 min.
Łącznie: 15 min.
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na - Tosty francuskie na słono

Potrzebne składniki

  • 8 kromek chleba tostowego
  • 4 plastry szynki
  • 1 opakowanie sera pleśniowego camembert
  • 1 pomidor
  • trochę szczypiorku lub pora
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • masło klarowane do smażenia
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania

  • Jajka roztrzepujemy z mlekiem, sola i pieprzem na jednolita masę.
  • Na 4 kromki chleba nakładamy po plasterku szynki, ćwiartce sera w plasterkach, dodajemy trochę posiekanego szczypiorku, pokrojonego w plastry pomidora i przykrywamy druga kromką.
  • Dociskamy porządnie ręką nasze kanapki i trzymając porządnie z obu stron tak by się nie rozwaliło obtaczamy nasze kanapki w jajkach.
  • Smażymy na maśle z obu stron na średnim ogniu do uzyskania złotej barwy.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tosty francuskie na słono wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Paulina

Pyszne tosty!! Będą często gościły na moim stole. Bardzo syte 😊