Kosą po patelni Przepisy Tosty francuskie na słono

Tosty francuskie na słono

2 min. czytania
1
1
Tosty francuskie na słono z dodatkiem szynki, sera pleśniowego, pomidora i szczypiorku. Pyszne i sycące śniadanie. Przygotowanie trwa tylko chwilę, a efekt jest o wiele bardziej radosny, niż zwykłe kanapki. Uwielbiam takie śniadanka, jak również wersję na słodko z serem białym i owocami. Pokombinujcie sami z dodatkami - w zasadzie pasuje wszystko, co nam zbytnio nie będzie uciekać ze środka przy smażeniu.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 5 min.
Czas całkowity: 15 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 8 kromek chleba tostowego
  • 4 plastry szynki
  • 1 opakowanie sera pleśniowego camembert
  • 1 pomidor
  • trochę szczypiorku lub pora
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • masło klarowane do smażenia
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania:

  • Jajka roztrzepujemy z mlekiem, sola i pieprzem na jednolita masę.
  • Na 4 kromki chleba nakładamy po plasterku szynki, ćwiartce sera w plasterkach, dodajemy trochę posiekanego szczypiorku, pokrojonego w plastry pomidora i przykrywamy druga kromką.
  • Dociskamy porządnie ręką nasze kanapki i trzymając porządnie z obu stron tak by się nie rozwaliło obtaczamy nasze kanapki w jajkach.
  • Smażymy na maśle z obu stron na średnim ogniu do uzyskania złotej barwy.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pilaw turecki z kurczakiem

Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…