Potrzebne składniki
- 12 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego
- 200 g ugotowanego mięsa indyka
- 6 pomidorków koktajlowych
- kilka pędów szczypiorku
- 200 g sera żółtego tartego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka keczupu
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- sól (pieprz, papryka, bazylia)
Sposób wykonania
- Szykujemy sobie po 2 kromki chleba na jedna kanapkę i jedną z nich smarujemy cienko majonezem.
- Na posmarowaną część kładziemy pokrojony drobno indyk, układamy pokrojonego pomidora, trochę szczypiorku, i posypujemy obficie serem.
- Przyciskamy drugą kromką i ściskamy całość dłonią z góry.
- W głębokim talerzu roztrzepujemy jajka z solą, pieprzem, bazylią, papryką, mlekiem i keczupem.
- Nasze kanapki maczamy w jajku z obu stron.
- Smażymy na patelni z 2 łyżkami masła i odrobiną oleju do uzyskania złotej barwy.
- Podajemy z surówką lub sosem. Ja zrobiłem na szybko surówkę na winie - czyli co się nawinie to jest.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tosty francuskie z indykiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!