Kosą po patelni Przepisy Drób Tortilla z kurczakiem

Tortilla z kurczakiem

5 minuty czytania
0
2,314

Domowe qurrito, czyli tortilla z kurczakiem serem i odrobiną warzyw - śmiem twierdzić, że nawet lepsze. Można jeść łapkami jak pizzę. Sycące a jednak niezbyt ciężkie jedzonko. Na twarzy dzieci powoduje szeroki uśmiech i poklepywanie po brzuszku po posiłku. Jest lepsza reklama dla tego dania?

Tortiilla z kurczakiem

Wielkość porcji 3 osoby

Czas przygotowania 15 minut/y
Czas gotowania 15 minut/y
Czas całkowity 30 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 6 placków tortilla
  • 600 g piersi z kurczaka
  • pół kapusty pekińskiej
  • pół puszki kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • 300 g sera żółtego tartego
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki curry
  • szczypta spora chilli
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz, sól

Sposób wykonania:

  1. Kurczaka kroimy na małe kawałki i smażymy na oleju z dodatkiem przypraw i czosnku.
  2. W połowie smażenia wrzucamy do środka paprykę i kukurydzę i smażymy dalej mieszając.
  3. Po usmażeniu nakładamy na połowę tortilli naszą mieszankę, dokładamy poszatkowaną kapustę pekińską i posypujemy obficie serem.
  4. Składamy i na suchej patelni smażymy po minucie z obu stron kontrolując by się nie przypaliło.
  5. Podajemy z sosami ostrym, czosnkowym lub pomidorowym to już wg uznania.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym

Kotlety ziemniaczane z papryką, cebulą i sosem pieczarkowym to obiadek z mojego dzieciństw…