Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Tort z bitą śmietaną i wiśniami

Tort z bitą śmietaną i wiśniami

4 min. czytania
0
0
Bardzo prosty ale i bardzo smaczny, delikatny tort z bitą śmietaną i wiśniami. Lipiec to u mnie w rodzinie kumulacja imprez urodzinowych i torty pojawiają się dość często. Ten jest wyjątkowo dobry. Biszkopt wg. tego przepisu zawsze się udaje, więc nie bójcie się i spróbujcie nawet jak uważacie, że ciasta Wam nie wychodzą. Trochę owoców, bita śmietana i gotowe. Zaręczam że nawet jak wyjdzie koślawo to lepszy taki zrobiony samemu, niż najładniejszy z cukierni. Tort na zdjęciu autorstwa mojego Ojca, który miał urodziny kilka dni temu - też Karol Kosiński. Tak więc przy okazji jeszcze raz 100 lat, a że Siostra ma dziś też urodziny, to 100 lat podwójnie.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 45 min.
Łącznie: 1 godz. 15 min.
Przepis na:

Tort z bitą śmietaną i wiśniami

Składniki:

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1.2 łyżeczki proszku
  • 1/2 szklanki cukru

Bita śmietana:

  • 750 ml śmietany 30% mocno schłodzonej
  • 3-4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 400 g wiśni
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1/2 szklanki cukru

Sposób wykonania:

  • Białka oddzielamy i ubijamy na sztywna pianę, dodajemy cukier i miksujemy aż się rozpuści.
  • Dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Na końcu stopniowo mąkę przesianą z proszkiem i lekko mieszamy.
  • Małą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (sam spód), przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 35-45 minut.
  • Po upieczeniu z wysokości 30 cm upuszczamy blaszkę z ciastem na twardą powierzchnię. Odstawiamy na kilka godzin do wystygnięcia.
  • Śmietanę ubijamy, dodajemy stopniowo cukier puder.
  • Wiśnie myjemy, drylujemy i przesypujemy cukrem. Następnie zlewamy sok (ok. 250 ml), gotujemy i przelewamy do salaterki. Wsypujemy galaretkę, mieszamy do rozpuszczenia i dodajemy połowę wiśni.
  • Wstawiamy po przestudzeniu do lodówki aż stężeje.
  • Wystudzony biszkopt przekrawamy, nasączamy pozostałym sokiem z wiśni wymieszanym z wodą.
  • Wyjmujemy galaretkę z lodówki kroimy na małe kawałki i układamy na nasączonym biszkopcie
  • (trochę galaretki zostawiamy do dekoracji). Na wierzch wykładamy połowę bitej śmietany wyrównujemy i nakładamy drugi blat. Też go nasączamy. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałą śmietaną i dekorujemy wiśniami lub innymi owocami.
  • Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

 

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 24
  •  
  • 3
  •  
  •  
  •  
  •  
    27
    Udostępnienia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Zobacz też

Makaron ryżowy z owocami morza – obiad mocno zmieszany

Czemu makaron ryżowy z owocami morza jest zmieszany? Zwyczajnie to prosty błyskawiczny obi…