Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Tort z bitą śmietaną i wiśniami

Tort z bitą śmietaną i wiśniami

4 min. czytania
0
0
Bardzo prosty ale i bardzo smaczny, delikatny tort z bitą śmietaną i wiśniami. Lipiec to u mnie w rodzinie kumulacja imprez urodzinowych i torty pojawiają się dość często. Ten jest wyjątkowo dobry. Biszkopt wg. tego przepisu zawsze się udaje, więc nie bójcie się i spróbujcie nawet jak uważacie, że ciasta Wam nie wychodzą. Trochę owoców, bita śmietana i gotowe. Zaręczam że nawet jak wyjdzie koślawo to lepszy taki zrobiony samemu, niż najładniejszy z cukierni. Tort na zdjęciu autorstwa mojego Ojca, który miał urodziny kilka dni temu - też Karol Kosiński. Tak więc przy okazji jeszcze raz 100 lat, a że Siostra ma dziś też urodziny, to 100 lat podwójnie.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 45 min.
Czas całkowity: 1 godz. 15 min.

Składniki:

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1.2 łyżeczki proszku
  • 1/2 szklanki cukru

Bita śmietana:

  • 750 ml śmietany 30% mocno schłodzonej
  • 3-4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 400 g wiśni
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1/2 szklanki cukru

Sposób wykonania:

  • Białka oddzielamy i ubijamy na sztywna pianę, dodajemy cukier i miksujemy aż się rozpuści.
  • Dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Na końcu stopniowo mąkę przesianą z proszkiem i lekko mieszamy.
  • Małą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (sam spód), przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 35-45 minut.
  • Po upieczeniu z wysokości 30 cm upuszczamy blaszkę z ciastem na twardą powierzchnię. Odstawiamy na kilka godzin do wystygnięcia.
  • Śmietanę ubijamy, dodajemy stopniowo cukier puder.
  • Wiśnie myjemy, drylujemy i przesypujemy cukrem. Następnie zlewamy sok (ok. 250 ml), gotujemy i przelewamy do salaterki. Wsypujemy galaretkę, mieszamy do rozpuszczenia i dodajemy połowę wiśni.
  • Wstawiamy po przestudzeniu do lodówki aż stężeje.
  • Wystudzony biszkopt przekrawamy, nasączamy pozostałym sokiem z wiśni wymieszanym z wodą.
  • Wyjmujemy galaretkę z lodówki kroimy na małe kawałki i układamy na nasączonym biszkopcie
  • (trochę galaretki zostawiamy do dekoracji). Na wierzch wykładamy połowę bitej śmietany wyrównujemy i nakładamy drugi blat. Też go nasączamy. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałą śmietaną i dekorujemy wiśniami lub innymi owocami.
  • Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

 

Zobacz też

Galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej

Pomysł na galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej powstał wczoraj rano - smak …