Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Ciasta i desery

Tort z bitą śmietaną i wiśniami

Kosą po patelni 24 lipca 2018
Bardzo prosty ale i bardzo smaczny, delikatny tort z bitą śmietaną i wiśniami. Lipiec to u mnie w rodzinie kumulacja imprez urodzinowych i torty pojawiają się dość często. Ten jest wyjątkowo dobry. Biszkopt wg. tego przepisu zawsze się udaje, więc nie bójcie się i spróbujcie nawet jak uważacie, że ciasta Wam nie wychodzą. Trochę owoców, bita śmietana i gotowe. Zaręczam że nawet jak wyjdzie koślawo to lepszy taki zrobiony samemu, niż najładniejszy z cukierni. Tort na zdjęciu autorstwa mojego Ojca, który miał urodziny kilka dni temu - też Karol Kosiński. Tak więc przy okazji jeszcze raz 100 lat, a że Siostra ma dziś też urodziny, to 100 lat podwójnie.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 45 min.
Łącznie: 1 godz. 15 min.
Jak wykonać przepis na - Tort z bitą śmietaną i wiśniami

Potrzebne składniki

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1.2 łyżeczki proszku
  • 1/2 szklanki cukru

Bita śmietana:

  • 750 ml śmietany 30% mocno schłodzonej
  • 3-4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 400 g wiśni
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1/2 szklanki cukru

Sposób wykonania

  • Białka oddzielamy i ubijamy na sztywna pianę, dodajemy cukier i miksujemy aż się rozpuści.
  • Dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Na końcu stopniowo mąkę przesianą z proszkiem i lekko mieszamy.
  • Małą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (sam spód), przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 35-45 minut.
  • Po upieczeniu z wysokości 30 cm upuszczamy blaszkę z ciastem na twardą powierzchnię. Odstawiamy na kilka godzin do wystygnięcia.
  • Śmietanę ubijamy, dodajemy stopniowo cukier puder.
  • Wiśnie myjemy, drylujemy i przesypujemy cukrem. Następnie zlewamy sok (ok. 250 ml), gotujemy i przelewamy do salaterki. Wsypujemy galaretkę, mieszamy do rozpuszczenia i dodajemy połowę wiśni.
  • Wstawiamy po przestudzeniu do lodówki aż stężeje.
  • Wystudzony biszkopt przekrawamy, nasączamy pozostałym sokiem z wiśni wymieszanym z wodą.
  • Wyjmujemy galaretkę z lodówki kroimy na małe kawałki i układamy na nasączonym biszkopcie
  • (trochę galaretki zostawiamy do dekoracji). Na wierzch wykładamy połowę bitej śmietany wyrównujemy i nakładamy drugi blat. Też go nasączamy. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałą śmietaną i dekorujemy wiśniami lub innymi owocami.
  • Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tort z bitą śmietaną i wiśniami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

 

Tagi bita śmietana biszkopt, galaretka, okazja, tort, urodziny, wiśnie
Kosą po patelni 24 lipca 2018
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Sałatka z melona, rukoli i szynki parmeńskiej
Następny wpis Wegańskie ciasto marchewkowe
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Prosty obiad na upalne dni – chłodnik ogórkowy z rzodkiewką i koperkiem

Shakshuka – pyszne śniadanie

Żeberka pieczone z warzywami w sosie piwnym

Żywność bogata w kolagen, która poprawi Twoje zdrowie

Orzechowiec

Orzechowiec

Sałatka wiosenna z pomidorami i serem feta

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?