Potrzebne składniki
Biszkopt
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki maki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
- 200 g mleka skondensowanego słodzonego
- 200 g masła
Dodatkowo
- 1 łyżka rumu lub spirytusu
- 3-4 łyżki dżemu wiśniowego
Sposób wykonania
- Zaczynam od biszkoptu. Oddzielam białka od żółtek. Białka wrzucam do miski i ubijam mikserem ze szczyptą soli, na sztywną pianę.
- Dodaję stopniowo cukier dalej ubijając. Następnie po jednym żółtku.
- Mieszam ze sobą mąki i proszek do pieczenie i na bardzo niskich obrotach dosypuję i mieszam z jajkami. Można również robić to łyżką.
- Masę przelewam do tortownicy 26 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 35 min. Biszkopt wyrasta lekko z górką, a potem opada i się wyrównuje.
- W czasie pieczenia biszkoptu zabieram się za krem. Jest dość prosty, ale potrzeba czasu by go przygotować. Masło i mleko muszą mieć temperaturę pokojową. Masło wrzucam do miski i wyrabiam mikserem około 10 min. Po pewnym czasie zacznie zmieniać kolor i stanie się puszyste i bardzo miękkie.
- Wtedy dopiero dodaję powoli mleko skondensowane stale miksując. Po kolejnych kilku minutach miksowania uzyskuję delikatny i pyszny krem. Jeśli chcecie możecie dodać odrobinę rumu lub spirytusu tylko powoli go dolewajcie stale miksując, by się krem nie zwarzył.
- Teraz lekko przestudzony biszkopt przekrawam na 3 równe blaty. Na pierwszy z nich nakładam ciekną warstwę kremu i wykładam dżem wiśniowy. Przykrywam drugą warstwą na którą wykładam połowę kremu. Przykrywam trzecim blatem i całość smaruję resztą kremu z wierzchu. Przybranie tortu to już Wasza inwencja. Jeśli chcecie dekorować tort kremem, zwiększcie proporcje masła i mleka.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tort wiśniowy z kremem na mleku kondensowanym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Wielu wspaniałych inspiracji na kolejne lata 🙂😘 Tort super, powinieneś częściej piec takie ciacha.