Tort wiśniowy z kremem na mleku skondensowanym

Kosą po patelni
Kochani jesteśmy już razem 4 lata i z tej okazji łapcie przepis na tort. Tort nietypowy i ciekawy. Biszkopt jest eksperymentalny, w którym jako podstawę wykorzystałem mąkę ziemniaczaną. Nie jest nasączany i dodatkowo krem jest z masła i mleka skondensowanego. Wszystko w tym torcie, prócz wykorzystania do niego dżemu wiśniowego, w zasadzie było pierwszy raz. Efekt- pyszne ciasto, jednak trzeba jeść je szybko. Przez brak nasączenia zostawiony w lodówce rozkrojony trochę jednak podsycha. Możecie spokojnie go lekko nasączyć i będzie wtedy stał dłużej. Chociaż szanse, że nie zniknie za jednym podejściem są małe. Jest w sam raz słodki, krem jest puszysty a biszkopt miękki i delikatny. Do tego nie ma prawa nie wyjść.
Przy okazji dziękuję, że jesteście ze mną przez te lata, a głównie za to, że dzielicie się własnymi opiniami na temat przepisów z mojej strony. Cieszę się, że większość z tego co Wam proponuję spotyka się z ciepłym przyjęciem. To daje mnóstwo energii, by działać dalej i wzbogacać Wasze stoły nowymi daniami. Super, że jesteście.
Przygotowanie: 45 min.
Gotowanie: 35 min.
Łącznie: 1 godz. 20 min.
Ilość porcji 8 i więcej osób
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Tort wiśniowy z kremem na mleku kondensowanym

Potrzebne składniki

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki maki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem

  • 200 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 200 g masła

Dodatkowo

  • 1 łyżka rumu lub spirytusu
  • 3-4 łyżki dżemu wiśniowego

Sposób wykonania

  • Zaczynam od biszkoptu. Oddzielam białka od żółtek. Białka wrzucam do miski i ubijam mikserem ze szczyptą soli, na sztywną pianę.
  • Dodaję stopniowo cukier dalej ubijając. Następnie po jednym żółtku.
  • Mieszam ze sobą mąki i proszek do pieczenie i na bardzo niskich obrotach dosypuję i mieszam z jajkami. Można również robić to łyżką.
  • Masę przelewam do tortownicy 26 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 35 min. Biszkopt wyrasta lekko z górką, a potem opada i się wyrównuje.
  • W czasie pieczenia biszkoptu zabieram się za krem. Jest dość prosty, ale potrzeba czasu by go przygotować. Masło i mleko muszą mieć temperaturę pokojową. Masło wrzucam do miski i wyrabiam mikserem około 10 min. Po pewnym czasie zacznie zmieniać kolor i stanie się puszyste i bardzo miękkie.
  • Wtedy dopiero dodaję powoli mleko skondensowane stale miksując. Po kolejnych kilku minutach miksowania uzyskuję delikatny i pyszny krem. Jeśli chcecie możecie dodać odrobinę rumu lub spirytusu tylko powoli go dolewajcie stale miksując, by się krem nie zwarzył.
  • Teraz lekko przestudzony biszkopt przekrawam na 3 równe blaty. Na pierwszy z nich nakładam ciekną warstwę kremu i wykładam dżem wiśniowy. Przykrywam drugą warstwą na którą wykładam połowę kremu. Przykrywam trzecim blatem i całość smaruję resztą kremu z wierzchu. Przybranie tortu to już Wasza inwencja. Jeśli chcecie dekorować tort kremem, zwiększcie proporcje masła i mleka.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tort wiśniowy z kremem na mleku kondensowanym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Słodko Słodka

Wielu wspaniałych inspiracji na kolejne lata 🙂😘 Tort super, powinieneś częściej piec takie ciacha.