Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Ciasta i desery

Tort gruszkowy z bitą śmietaną, waniliową i kakaową

Kosą po patelni 5 lutego 2020
Powiem szczerze, że torty są moją piętą dawnego boga. No kurcze smak, jakość, wyrośnięcie biszkoptu – bajka, dekoracja ni hu hu. Nie potrafię i już, widać na cukiernika się nie nadaję. Ciasta mi podobno wychodzą super, przynajmniej jak twierdzi rodzinka, ale zdobienie ich później jest kulawe. Pomysł jak zwykle powstał na winie czyli co się nawinie, a że były w domu gruszki to stwierdziłem, że czemu nie. Bita śmietana waniliowa i kakaowa doskonale pasuje. Mało roboty w sumie, a efekt był mega pyszny. By nie był za słodki trzeba było dodać trochę cytryny. No i to, że nie na ciężkim kremie, ale na bitej śmietanie już sprawiło, że było to ciasto dające się strawić. Jak na tort to całkiem lekkie. Nie przepadam za tłustymi kremami, a Wy? Spróbujcie mojej propozycji i napiszcie czy smakowało. Przepraszam za jakość zdjęcia ale robione na szybko, po ciemku – i tak cud, że udało się cyknąć fotkę zanim się na niego nie rzucili.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji 8 i więcej osób
5 from 2 votes
Jak wykonać przepis na – Tort gruszkowy

Potrzebne składniki

Biszkopt

  • już napisałem jak się robi więc nie ma co się powtarzać – przepis znajdziesz tutaj: Biszkopt, który zawsze wychodzi – przepis podstawowy

Bita śmietana

  • 400 ml śmietany 30-36% (dobrze schłodzonej)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 cukier wanilinowy

Masa gruszkowa

  • 2 gruszki (spore)
  • 1 łyżka miodu
  • 2 goździki
  • 1 szczypta cynamonu
  • sok z połowy cytryny
  • 1,5 łyżeczki galaretki cytrynowej

Do nasączenia

  • 3/4 szklanki przegotowanej i wystudzonej wody
  • dowolny alkohol wysokoprocentowy (u mnie szkocka)
  • trochę soku z cytryny

Dodatkowo

  • dowolne owoce lub ozdoby do dekoracji

Sposób wykonania

  • Zacząłem od upieczenia biszkoptu, który wystudziłem i podzieliłem na trzy równe blaty.
  • Teraz masa gruszkowa, bo tez musi ostygnąć. Gruszki obrałem i pokroiłem w małe kawałki. Wrzuciłem je na rozgrzana patelnię i chwilę podsmażyłem. Dodałem miód sok z cytryny, goździki, cynamon i trochę wody i dusiłem co jakiś czas mieszając. Odkryłem i pozwoliłem odparować reszcie wody dodając galaretkę. Wyjdzie z tego gęsta masa bo gruszki prawie całkiem się rozpadną. Odstawiłem na bok. A, pamiętajcie o wyjęciu ze środka goździków – psuja efekt w torcie.
  • Gdy już masa była letnia zabrałem się za bitą śmietanę. Zmiksowałem ją na sztywno dodając pod konie partiami cukier puder. Podzieliłem na pół i do połowy wsypałem cukier wanilinowy (możecie użyć olejku, lub ekstraktu wanilii), a do drugiej połowy kakao. Obie części zmiksowałem do połączenia dodanych składników.
  • Składniki do nasączenia blatów zwyczajnie zmieszałem i gotowe.
  • Teraz układamy wszystko w całość. Dolny blat nasączyłem dokładnie i wyłożyłem na niego masę gruszkową wyrównując. Następnie kolejny blat, znów nasączanie i warstwa bitej śmietany waniliowej. Teraz kolejny blat i nasączanie. Na brzegi i wierzch nałożyłem warstwę bitej śmietany kakaowej.
  • I teraz to czego nie potrafię czyli dekoracja, więc to już wg. Waszego pomysłu.
  • Tort oczywiście należy wstawić do lodówki, zanim podamy go na stół i schłodzić.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tort gruszkowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

Tagi biszkopt, bita śmietana, ciasto, gruszki, kakao, okazja, tort, wanilia
Kosą po patelni 5 lutego 2020
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Duszone udko z kaczki w sosie na bazie brandy
Następny wpis Czy warto wybrać meble aluminiowe zamiast drewnianych?
3 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Katarzyna
Katarzyna
7 lutego 2020 21:06

Śliczny i pychotkowy. Jadłam. Polecam:)

1
Odpowiedz
Słodko Słodka
Słodko Słodka
5 lutego 2020 14:52

Nie no ślinotoku tu zaraz dostanę,nie gadam z Tobą😜😍a tak serio ja też nie przepadam za tłustymi kremami,fajny lekki torcik i do tego dekoracja wow😍wielkie brawa 🙂

1
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Autor
Odpowiedz  Słodko Słodka
5 lutego 2020 15:00

nie wow bo takiej nie potrafię ale dzięki za miłe słowa 🙂 był pyszny

0
Odpowiedz

Bułki grahamki

Tradycyjne naleśniki – jak zrobić cienkie i z niską zawartością tłuszczu

Ślimaczki cynamonowo-kardamonowe

Babka drożdżowa z lukrem cytrynowym

Gazpacho, czyli pyszna, tradycyjna hiszpańska zupa pomidorowa na zimno

Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?