Potrzebne składniki
Biszkopt
- już napisałem jak się robi więc nie ma co się powtarzać – przepis znajdziesz tutaj: Biszkopt, który zawsze wychodzi – przepis podstawowy
Bita śmietana
- 400 ml śmietany 30-36% (dobrze schłodzonej)
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 1 cukier wanilinowy
Masa gruszkowa
- 2 gruszki (spore)
- 1 łyżka miodu
- 2 goździki
- 1 szczypta cynamonu
- sok z połowy cytryny
- 1,5 łyżeczki galaretki cytrynowej
Do nasączenia
- 3/4 szklanki przegotowanej i wystudzonej wody
- dowolny alkohol wysokoprocentowy (u mnie szkocka)
- trochę soku z cytryny
Dodatkowo
- dowolne owoce lub ozdoby do dekoracji
Sposób wykonania
- Zacząłem od upieczenia biszkoptu, który wystudziłem i podzieliłem na trzy równe blaty.
- Teraz masa gruszkowa, bo tez musi ostygnąć. Gruszki obrałem i pokroiłem w małe kawałki. Wrzuciłem je na rozgrzana patelnię i chwilę podsmażyłem. Dodałem miód sok z cytryny, goździki, cynamon i trochę wody i dusiłem co jakiś czas mieszając. Odkryłem i pozwoliłem odparować reszcie wody dodając galaretkę. Wyjdzie z tego gęsta masa bo gruszki prawie całkiem się rozpadną. Odstawiłem na bok. A, pamiętajcie o wyjęciu ze środka goździków – psuja efekt w torcie.
- Gdy już masa była letnia zabrałem się za bitą śmietanę. Zmiksowałem ją na sztywno dodając pod konie partiami cukier puder. Podzieliłem na pół i do połowy wsypałem cukier wanilinowy (możecie użyć olejku, lub ekstraktu wanilii), a do drugiej połowy kakao. Obie części zmiksowałem do połączenia dodanych składników.
- Składniki do nasączenia blatów zwyczajnie zmieszałem i gotowe.
- Teraz układamy wszystko w całość. Dolny blat nasączyłem dokładnie i wyłożyłem na niego masę gruszkową wyrównując. Następnie kolejny blat, znów nasączanie i warstwa bitej śmietany waniliowej. Teraz kolejny blat i nasączanie. Na brzegi i wierzch nałożyłem warstwę bitej śmietany kakaowej.
- I teraz to czego nie potrafię czyli dekoracja, więc to już wg. Waszego pomysłu.
- Tort oczywiście należy wstawić do lodówki, zanim podamy go na stół i schłodzić.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tort gruszkowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Śliczny i pychotkowy. Jadłam. Polecam:)
Nie no ślinotoku tu zaraz dostanę,nie gadam z Tobą😜😍a tak serio ja też nie przepadam za tłustymi kremami,fajny lekki torcik i do tego dekoracja wow😍wielkie brawa 🙂
nie wow bo takiej nie potrafię ale dzięki za miłe słowa 🙂 był pyszny