Potrzebne składniki
Biszkopt
- 8 jajek
- 350 g cukru pudru
- 1 chleb razowy na miodzie
- 3/4 szklanki orzechów włoskich
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli.
Do nasączenia
- 0,5 litra mocnej herbaty
- aromat rumowy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka spirytusu
Krem
- 250 g masła
- 100 g czekolady
- 1/2 litra mleka
- 200 g cukru
- 2 jajka
- 100 g maki
- 50 g spirytusu
Polewa
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki śmietany
- 6 łyżek cukru
- 3 łyżki kakao
Sposób wykonania
- Chleb razowy kroimy na kromki i suszymy, gdy jest kruchy rozkruszamy i mielimy na mąkę. Przesiewamy to co zostanie odkładamy i wykorzystujemy do wysypania tortownicy. Na tort będzie potrzebna 1 i 1/2 szklanki mąki chlebowej. Co zostanie przyda się do następnego tortu.
- Żółtka oddzielamy od białek. Miksujemy białka ze szczyptą soli na sztywno. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo cukier puder, a następnie po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem i stopniowo wsypujemy do białek lekko mieszając łyżką. Na końcu wsypujemy drobno posiekane orzechy i lekko mieszamy.
- Przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej tym co pozostało po przesianiu mąki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 25-30 minut, sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczony.
- Biszkopt zostawiamy do wystudzenia. W tym czasie robimy krem.
- Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy posiekana czekoladę i pozostałe składniki oprócz spirytusu. Wszystko miksujemy i gotujemy 5 minut mieszając aż uzyskamy gęsty budyń.
- W misce miksujemy masło i dodajemy porcjami przestudzony budyń cały czas miksując na koniec wlewamy spirytus małymi partiami nie przerywając miksowania.
- Przestudzony biszkopt kroimy na 3 części. Każdą z nich nasączamy i przekładamy kremem.
- Wszystkie składniki na polewę wkładamy do rondelka i na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia nie gotujemy.
- Gorącą polewą smarujemy przełożony tort. Wierzch dekorujemy kremem jeśli nam został lub wg. uznania.np. mielonymi orzechami.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tort chlebowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!