Tort chlebowy

Kosą po patelni
Tort chlebowy
Tort chlebowy - brzmi dość dziwnie, ale to normalny tort na biszkopcie tylko zrobiony na bazie zmielonego wysuszonego chleba razowego - najlepiej miodowego. Przełożony kremem budyniowym i polany polewą czekoladową. Dla mnie bomba i nie tylko kaloryczna ale i smakowa. Możecie użyć spokojnie innego kremu i również zrobić bez polewy, ale takie połączenie tych trzech składników jest sprawdzone i smakuje super. Trochę z tym roboty jest ale warto. Przepis jest bardzo stary bo podobno takie torty robiła i moja Prababcia. Na zdjęciu jest tort upieczony w dużej prostokątnej blaszce przekrojony na 2 płaty ale proporcje są na zwykłą dużą tortownicę.
Przygotowanie: 40 min.
Gotowanie: 40 min.
Łącznie: 1 godz. 20 min.
Jak wykonać przepis na - Tort chlebowy

Potrzebne składniki

Biszkopt

  • 8 jajek
  • 350 g cukru pudru
  • 1 chleb razowy na miodzie
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli.

Do nasączenia

  • 0,5 litra mocnej herbaty
  • aromat rumowy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka spirytusu

Krem

  • 250 g masła
  • 100 g czekolady
  • 1/2 litra mleka
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 g maki
  • 50 g spirytusu

Polewa

  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki śmietany
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki kakao

Sposób wykonania

  • Chleb razowy kroimy na kromki i suszymy, gdy jest kruchy rozkruszamy i mielimy na mąkę. Przesiewamy to co zostanie odkładamy i wykorzystujemy do wysypania tortownicy. Na tort będzie potrzebna 1 i 1/2 szklanki mąki chlebowej. Co zostanie przyda się do następnego tortu.
  • Żółtka oddzielamy od białek. Miksujemy białka ze szczyptą soli na sztywno. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo cukier puder, a następnie po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem i stopniowo wsypujemy do białek lekko mieszając łyżką. Na końcu wsypujemy drobno posiekane orzechy i lekko mieszamy.
  • Przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej tym co pozostało po przesianiu mąki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 25-30 minut, sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczony.
  • Biszkopt zostawiamy do wystudzenia. W tym czasie robimy krem.
  • Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy posiekana czekoladę i pozostałe składniki oprócz spirytusu. Wszystko miksujemy i gotujemy 5 minut mieszając aż uzyskamy gęsty budyń.
  • W misce miksujemy masło i dodajemy porcjami przestudzony budyń cały czas miksując na koniec wlewamy spirytus małymi partiami nie przerywając miksowania.
  • Przestudzony biszkopt kroimy na 3 części. Każdą z nich nasączamy i przekładamy kremem.
  • Wszystkie składniki na polewę wkładamy do rondelka i na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia nie gotujemy.
  • Gorącą polewą smarujemy przełożony tort. Wierzch dekorujemy kremem jeśli nam został lub wg. uznania.np. mielonymi orzechami.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tort chlebowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze