Tort chlebowy - brzmi dość dziwnie, ale to normalny tort na biszkopcie tylko zrobiony na bazie zmielonego wysuszonego chleba razowego - najlepiej miodowego. Przełożony kremem budyniowym i polany polewą czekoladową. Dla mnie bomba i nie tylko kaloryczna ale i smakowa. Możecie użyć spokojnie innego kremu i również zrobić bez polewy, ale takie połączenie tych trzech składników jest sprawdzone i smakuje super. Trochę z tym roboty jest ale warto. Przepis jest bardzo stary bo podobno takie torty robiła i moja Prababcia.
Na zdjęciu jest tort upieczony w dużej prostokątnej blaszce przekrojony na 2 płaty ale proporcje są na zwykłą dużą tortownicę.
Jak wykonać przepis na - Tort chlebowyPotrzebne składniki
Biszkopt
- 8 jajek
- 350 g cukru pudru
- 1 chleb razowy na miodzie
- 3/4 szklanki orzechów włoskich
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli.
Do nasączenia
- 0,5 litra mocnej herbaty
- aromat rumowy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka spirytusu
Krem
- 250 g masła
- 100 g czekolady
- 1/2 litra mleka
- 200 g cukru
- 2 jajka
- 100 g maki
- 50 g spirytusu
Polewa
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki śmietany
- 6 łyżek cukru
- 3 łyżki kakao
Sposób wykonania
- Chleb razowy kroimy na kromki i suszymy, gdy jest kruchy rozkruszamy i mielimy na mąkę. Przesiewamy to co zostanie odkładamy i wykorzystujemy do wysypania tortownicy. Na tort będzie potrzebna 1 i 1/2 szklanki mąki chlebowej. Co zostanie przyda się do następnego tortu.
- Żółtka oddzielamy od białek. Miksujemy białka ze szczyptą soli na sztywno. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo cukier puder, a następnie po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem i stopniowo wsypujemy do białek lekko mieszając łyżką. Na końcu wsypujemy drobno posiekane orzechy i lekko mieszamy.
- Przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej tym co pozostało po przesianiu mąki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 25-30 minut, sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczony.
- Biszkopt zostawiamy do wystudzenia. W tym czasie robimy krem.
- Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy posiekana czekoladę i pozostałe składniki oprócz spirytusu. Wszystko miksujemy i gotujemy 5 minut mieszając aż uzyskamy gęsty budyń.
- W misce miksujemy masło i dodajemy porcjami przestudzony budyń cały czas miksując na koniec wlewamy spirytus małymi partiami nie przerywając miksowania.
- Przestudzony biszkopt kroimy na 3 części. Każdą z nich nasączamy i przekładamy kremem.
- Wszystkie składniki na polewę wkładamy do rondelka i na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia nie gotujemy.
- Gorącą polewą smarujemy przełożony tort. Wierzch dekorujemy kremem jeśli nam został lub wg. uznania.np. mielonymi orzechami.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tort chlebowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: