Tort bezowy malinowy

3 min. czytania
2
0
Na walentynki tort bezowy malinowy - coś czerwonego, coś słodkiego... jak miłość wszędzie dziś nam z kątów wyłażąca. Akurat to uważam, że świętować trzeba nie tylko raz w roku. Torcik w każdym razie świetnie podkreśli charakter tego dnia. Słodki - jak najbardziej, kaloryczny - oj bardzo, smaczny - również nieziemsko. Dopieszczajmy również swoje podniebienia Kochani.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 3 godz. 30 min.
Czas całkowity: 4 godz.

Składniki:

Beza:

  • 6 białek
  • 300 g cukru pudru (lub bardzo drobny zwykły)
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu białego winnego lub ryżowego

Krem:

  • 500 ml śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • mus malinowy lub zmiksowane maliny
  • 2 opakowania zagęszczacza do śmietany

Owoce:

  • dowolne owoce sezonowe dobrze pasują figi (jagody, truskawki, maliny, granaty, borówki)

Sposób wykonania:

  • Białka wbijamy do misy i ubijamy pianę - nie musi być sztywna. Następnie dodajemy powoli cukier, długo miksując do uzyskania sztywnej błyszczącej masy. Dodajemy mąkę, ocet i mieszamy dokładnie z pianą.
  • Masę wykładamy na papier do pieczenia dość niedbale tworząc jednakowe okręgi. Wcześniej można je sobie odrysować na dużym talerzu (20-23 cm). Piana może być nierówna można lekko podnieść brzegi np szpatułką.
  • Pieczemy długo w niskiej temperaturze bez termoobiegu. Najpierw 120 stopni przez 30 min a potem zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy bezę przez 3 godziny. Wyjdzie wtedy chrupiąca. Można ten proces przyspieszyć stosując układ 180 stopni 5 minut i 140 stopni 80 min, ale polecam pierwsze rozwiązanie.
  • Wyłączamy piekarnik i pozwalamy się bezie ostudzić uchylając drzwi. Można przygotować bezę poprzedniego dnia wieczorem i zostawić na noc.
  • Przed samym podaniem przygotowujemy bitą śmietanę miksując schłodzoną śmietanę, zagęszczacz, mus malinowy i cukier puder do uzyskania sztywnej masy.
  • Na ostudzona bezę nakładamy warstwami śmietanę i na wierzch owoce. Do środkowej warstwy również można dodać świeże lub rozmrożone maliny.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

2 komentarze

  1. Avatar

    opycha.pl - 12 kwietnia 2019 w 16:53

    Już przy samym czytaniu listy składników serce mi stanęło – 500 ml śmietany 36%? 😀 Aczkolwiek bardziej zaintrygował mnie zagęszczacz do śmietany. Zapytałam mojego towarzysza co to może być, a on na to, że pewnie gips 😀 W każdym razie tort wygląda niesamowicie, więc może spróbuję jakoś przeboleć te pół litra tłuszczu 😉

    Odpowiedz

    • Kosą po patelni

      Kosą po patelni - 12 kwietnia 2019 w 16:53

      może być gips ale lepszy fix do śmietany jakiś – taki tort to w biust idzie nie marudź 😛

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

REKLAMA
  • Babka piaskowa ucierana

    Pozostajemy w klimatach świątecznych jeszcze przez chwilę, chociaż akurat babka piaskowa j…
  • Galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej

    Pomysł na galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej powstał wczoraj rano - smak …
  • Mazurek marcepanowy

    Istnieją święta bez mazurka? Raczej nie, prawda. Mazurek marcepanowy jest niesamowity w sm…

Zobacz też

Babka piaskowa ucierana

Pozostajemy w klimatach świątecznych jeszcze przez chwilę, chociaż akurat babka piaskowa j…