Tort bezowy malinowy

0

Na walentynki tort bezowy malinowy - coś czerwonego, coś słodkiego... jak miłość wszędzie dziś nam z kątów wyłażąca. Akurat to uważam, że świętować trzeba nie tylko raz w roku. Torcik w każdym razie świetnie podkreśli charakter tego dnia. Słodki - jak najbardziej, kaloryczny - oj bardzo, smaczny - również nieziemsko. Dopieszczajmy również swoje podniebienia Kochani.

Tort bezowy malinowy

Tort bezowy malinowy

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 3 godzin/y, 30 minut/y

Czas całkowity 4 godzin/y

Wielkość porcji kilka osób

Składniki

    Beza:
  • 6 białek
  • 300 g cukru pudru (lub bardzo drobny zwykły)
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu białego winnego lub ryżowego
    Krem:
  • 500 ml śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • mus malinowy lub zmiksowane maliny
  • 2 opakowania zagęszczacza do śmietany
    Owoce:
  • dowolne owoce sezonowe dobrze pasują figi, jagody, truskawki, maliny, granaty, borówki

Sposób przygotowania

  1. Białka wbijamy do misy i ubijamy pianę - nie musi być sztywna. Następnie dodajemy powoli cukier, długo miksując do uzyskania sztywnej błyszczącej masy. Dodajemy mąkę, ocet i mieszamy dokładnie z pianą.
  2. Masę wykładamy na papier do pieczenia dość niedbale tworząc jednakowe okręgi. Wcześniej można je sobie odrysować na dużym talerzu (20-23 cm). Piana może być nierówna można lekko podnieść brzegi np szpatułką.
  3. Pieczemy długo w niskiej temperaturze bez termoobiegu. Najpierw 120 stopni przez 30 min a potem zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy bezę przez 3 godziny. Wyjdzie wtedy chrupiąca. Można ten proces przyspieszyć stosując układ 180 stopni 5 minut i 140 stopni 80 min, ale polecam pierwsze rozwiązanie.
  4. Wyłączamy piekarnik i pozwalamy się bezie ostudzić uchylając drzwi. Można przygotować bezę poprzedniego dnia wieczorem i zostawić na noc.
  5. Przed samym podaniem przygotowujemy bitą śmietanę miksując schłodzoną śmietanę, zagęszczacz, mus malinowy i cukier puder do uzyskania sztywnej masy.
  6. Na ostudzona bezę nakładamy warstwami śmietanę i na wierzch owoce. Do środkowej warstwy również można dodać świeże lub rozmrożone maliny.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/tort-bezowy-malinowy/
  • Porady kulinarne i triki – warzywa i owoce

    Porady kulinarne, które pozwolą Ci na przechowywanie dłużej owoców i warzyw lub ich łatwie…
  • Tarta grzybowa

    Lekko chrupiąca ale wilgotna i przepyszna tarta grzybowa na kruchym spodzie o wyraźnym maś…
  • Sernik na zimno, gotowany

    Sernik na zimno, gotowany z własnoręcznie robionego twarożku. Sernik pyszny, zawsze się ud…
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Ciasto bajaderka

    Ciasto bajaderka jest normalnie pyszne. I w zasadzie tak bym mógł zakończyć ten wstęp, jed…
  • Ciasto jogurtowo-truskawkowe – Styropian

    Tak, od dziś zaopatrujemy się w desery w marketach budowlanych i robimy ciasto styropian. …
  • Sernik na zimno, gotowany

    Sernik na zimno, gotowany z własnoręcznie robionego twarożku. Sernik pyszny, zawsze się ud…
Więcej przepisów w kategorii Ciasta i desery

Zobacz też

Zielona matcha jako sposób na zwiększenie koncentracji

W dzisiejszych czasach wszyscy żyjemy na wysokich obrotach. Obowiązki związane z życiem za…