w , ,

Tort bezowy malinowy



Na walentynki tort bezowy malinowy - coś czerwonego, coś słodkiego... jak miłość wszędzie dziś nam z kątów wyłażąca. Akurat to uważam, że świętować trzeba nie tylko raz w roku. Torcik w każdym razie świetnie podkreśli charakter tego dnia. Słodki - jak najbardziej, kaloryczny - oj bardzo, smaczny - również nieziemsko. Dopieszczajmy również swoje podniebienia Kochani.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 3 godz. 30 min.
Łącznie: 4 godz.
Jak wykonać przepis na - Tort bezowy malinowy

Potrzebne składniki

Beza:

  • 6 białek
  • 300 g cukru pudru (lub bardzo drobny zwykły)
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu białego winnego lub ryżowego

Krem:

  • 500 ml śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • mus malinowy lub zmiksowane maliny
  • 2 opakowania zagęszczacza do śmietany

Owoce:

  • dowolne owoce sezonowe dobrze pasują figi (jagody, truskawki, maliny, granaty, borówki)

Sposób wykonania

  • Białka wbijamy do misy i ubijamy pianę - nie musi być sztywna. Następnie dodajemy powoli cukier, długo miksując do uzyskania sztywnej błyszczącej masy. Dodajemy mąkę, ocet i mieszamy dokładnie z pianą.
  • Masę wykładamy na papier do pieczenia dość niedbale tworząc jednakowe okręgi. Wcześniej można je sobie odrysować na dużym talerzu (20-23 cm). Piana może być nierówna można lekko podnieść brzegi np szpatułką.
  • Pieczemy długo w niskiej temperaturze bez termoobiegu. Najpierw 120 stopni przez 30 min a potem zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy bezę przez 3 godziny. Wyjdzie wtedy chrupiąca. Można ten proces przyspieszyć stosując układ 180 stopni 5 minut i 140 stopni 80 min, ale polecam pierwsze rozwiązanie.
  • Wyłączamy piekarnik i pozwalamy się bezie ostudzić uchylając drzwi. Można przygotować bezę poprzedniego dnia wieczorem i zostawić na noc.
  • Przed samym podaniem przygotowujemy bitą śmietanę miksując schłodzoną śmietanę, zagęszczacz, mus malinowy i cukier puder do uzyskania sztywnej masy.
  • Na ostudzona bezę nakładamy warstwami śmietanę i na wierzch owoce. Do środkowej warstwy również można dodać świeże lub rozmrożone maliny.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tort bezowy malinowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
opycha.pl

Już przy samym czytaniu listy składników serce mi stanęło – 500 ml śmietany 36%? 😀 Aczkolwiek bardziej zaintrygował mnie zagęszczacz do śmietany. Zapytałam mojego towarzysza co to może być, a on na to, że pewnie gips 😀 W każdym razie tort wygląda niesamowicie, więc może spróbuję jakoś przeboleć te pół litra tłuszczu 😉

Kosą po patelni

może być gips ale lepszy fix do śmietany jakiś – taki tort to w biust idzie nie marudź 😛