Potrzebne składniki
Na wykonanie bezy
- 4 białka
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka octu winnego
- 2 łyżeczki czubate mąki ziemniaczanej
- 1 szczypta soli
Do wykonania kremu
- 400 ml śmietany 36%
- 1 masa śmietanowa o smaku limonki z zieloną herbatą (lub esencja – patrz opis powyżej przepisu)
Dodatkowo
- 5 mandarynek
Sposób wykonania
- Ubijam białka ze szczyptą soli, na sztywno dodając po łyżce cukier.
- Następnie dalej ubijając dodaję ocet i mąkę ziemniaczaną. Ubijam jeszcze z minutę dwie do połączenia się składników. i uzyskania sztywnej, lśniącej piany.
- Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Dużą płaską blaszkę wykładam papierem do pieczenia i najlepiej za pomocą dużego krążka do wykrawania odrysowuję kółka na papierze. Wypełniam obrys masą tworząc spody o grubości ok. 1 cm i wyrównuję.
- Resztę piany włożyłem do rękawa cukierniczego i w około brzegu każdego spodu stworzyłem rant, wyciskając masę. Można ozdobić wg. własnego uznania.
- W ten sposób powstałe miseczki z piany wstawiłem do piekarnika na 5 min. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 120 stopni i suszę bezy piekąc przez 75 min.
- Studzę je w piekarniku nie wyjmując, ważne by spokojnie sobie tam odpoczęły jeszcze dosychając.
- Ubijam schłodzoną wcześniej śmietanę na sztywno, dodaję masę śmietanową lub samemu wykonana esencję i ubijam minutę lub dwie do uzyskania jednolitego koloru i połączenia smaków.
- Nakładam krem do środka miseczek bezowych i wyrównuję.
- Dekoruję cząstkami mandarynek i gotowe. Najlepiej zr4obić przed podaniem, beza nie lubi lodówki ale spokojnie jak trzeba przechować to kilka godzin nie zaszkodzi w chłodnym miejscu.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Torciki bezowe z bitą śmietaną o smaku limonki z zieloną herbatą wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Taką bezę to bym zjadła, ja akurat lubię te smakowe masy śmietanowe, ale do bezy to nie mam ręki za grosz 😉