Torciki bezowe z bitą śmietaną o smaku limonki z zieloną herbatą

Kosą po patelni
Pyszne torciki bezowe, takie w sam raz na talerzyk, więc nie trzeba nic kroić. Smakują świetnie i efektownie wyglądają, do tego sama beza jest na tyle słodka, a ich wielkość nie taka znów mała, więc spokojnie możecie liczyć, że jeden na osobę. No chyba, że na mnie – to dwa. Z tego co podałem wychodzi 9 porcji, jednak możecie zrobić mniejsze i wyjdzie więcej. Przypomina tort bezowy, ale nic się nie rozwala przy krojeniu i jest ładnie podane. Mandarynki świetnie pasują do bezy i łamią jej słodycz. Bardzo efektowny deser i jak ułożycie je na większej paterze koło siebie na 100% będą przyciągać uwagę gości. Efekt wow, przy deserze, też jest konieczny czasami.
Bita śmietana niestety z kupnym dodatkiem smakowym (powinien być ten produkt słynnego doktora dostępny w większych sklepach), a dodatkowo zagęszczającym, jednak jeśli nie tolerujecie takich wynalazków możecie zaparzyć mocny wywar z zielonej herbaty (2 torebki na 1/3 szklanki wrzącej wody) i dodać sok z limonki. Wystarczy dodać taką esencję do śmietany i ubić. Pamiętajcie, że śmietana musi być do ubijania zimna, więc napar też trzeba wcześniej schłodzić. Pewnie kolor będzie mniej zielony, ale bardziej naturalne na pewno.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 1 godz. 20 min.
Łącznie: 1 godz. 40 min.
Ilość porcji 9 porcji
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Torciki bezowe z bitą śmietaną o smaku limonki z zieloną herbatą

Potrzebne składniki

Na wykonanie bezy

  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 2 łyżeczki czubate mąki ziemniaczanej
  • 1 szczypta soli

Do wykonania kremu

  • 400 ml śmietany 36%
  • 1 masa śmietanowa o smaku limonki z zieloną herbatą (lub esencja – patrz opis powyżej przepisu)

Dodatkowo

  • 5 mandarynek

Sposób wykonania

  • Ubijam białka ze szczyptą soli, na sztywno dodając po łyżce cukier.
  • Następnie dalej ubijając dodaję ocet i mąkę ziemniaczaną. Ubijam jeszcze z minutę dwie do połączenia się składników. i uzyskania sztywnej, lśniącej piany.
  • Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Dużą płaską blaszkę wykładam papierem do pieczenia i najlepiej za pomocą dużego krążka do wykrawania odrysowuję kółka na papierze. Wypełniam obrys masą tworząc spody o grubości ok. 1 cm i wyrównuję.
  • Resztę piany włożyłem do rękawa cukierniczego i w około brzegu każdego spodu stworzyłem rant, wyciskając masę. Można ozdobić wg. własnego uznania.
  • W ten sposób powstałe miseczki z piany wstawiłem do piekarnika na 5 min. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 120 stopni i suszę bezy piekąc przez 75 min.
  • Studzę je w piekarniku nie wyjmując, ważne by spokojnie sobie tam odpoczęły jeszcze dosychając.
  • Ubijam schłodzoną wcześniej śmietanę na sztywno, dodaję masę śmietanową lub samemu wykonana esencję i ubijam minutę lub dwie do uzyskania jednolitego koloru i połączenia smaków.
  • Nakładam krem do środka miseczek bezowych i wyrównuję.
  • Dekoruję cząstkami mandarynek i gotowe. Najlepiej zr4obić przed podaniem, beza nie lubi lodówki ale spokojnie jak trzeba przechować to kilka godzin nie zaszkodzi w chłodnym miejscu.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Torciki bezowe z bitą śmietaną o smaku limonki z zieloną herbatą wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Słodko Słodka

Taką bezę to bym zjadła, ja akurat lubię te smakowe masy śmietanowe, ale do bezy to nie mam ręki za grosz 😉