w ,

Torciki bezowe z bitą śmietaną o smaku limonki z zieloną herbatą



Pyszne torciki bezowe, takie w sam raz na talerzyk, więc nie trzeba nic kroić. Smakują świetnie i efektownie wyglądają, do tego sama beza jest na tyle słodka, a ich wielkość nie taka znów mała, więc spokojnie możecie liczyć, że jeden na osobę. No chyba, że na mnie – to dwa. Z tego co podałem wychodzi 9 porcji, jednak możecie zrobić mniejsze i wyjdzie więcej. Przypomina tort bezowy, ale nic się nie rozwala przy krojeniu i jest ładnie podane. Mandarynki świetnie pasują do bezy i łamią jej słodycz. Bardzo efektowny deser i jak ułożycie je na większej paterze koło siebie na 100% będą przyciągać uwagę gości. Efekt wow, przy deserze, też jest konieczny czasami.
Bita śmietana niestety z kupnym dodatkiem smakowym (powinien być ten produkt słynnego doktora dostępny w większych sklepach), a dodatkowo zagęszczającym, jednak jeśli nie tolerujecie takich wynalazków możecie zaparzyć mocny wywar z zielonej herbaty (2 torebki na 1/3 szklanki wrzącej wody) i dodać sok z limonki. Wystarczy dodać taką esencję do śmietany i ubić. Pamiętajcie, że śmietana musi być do ubijania zimna, więc napar też trzeba wcześniej schłodzić. Pewnie kolor będzie mniej zielony, ale bardziej naturalne na pewno.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 1 godz. 20 min.
Łącznie: 1 godz. 40 min.
Ilość porcji 9 porcji
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Torciki bezowe z bitą śmietaną o smaku limonki z zieloną herbatą

Potrzebne składniki

Na wykonanie bezy

  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 2 łyżeczki czubate mąki ziemniaczanej
  • 1 szczypta soli

Do wykonania kremu

  • 400 ml śmietany 36%
  • 1 masa śmietanowa o smaku limonki z zieloną herbatą (lub esencja – patrz opis powyżej przepisu)

Dodatkowo

  • 5 mandarynek

Sposób wykonania

  • Ubijam białka ze szczyptą soli, na sztywno dodając po łyżce cukier.
  • Następnie dalej ubijając dodaję ocet i mąkę ziemniaczaną. Ubijam jeszcze z minutę dwie do połączenia się składników. i uzyskania sztywnej, lśniącej piany.
  • Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Dużą płaską blaszkę wykładam papierem do pieczenia i najlepiej za pomocą dużego krążka do wykrawania odrysowuję kółka na papierze. Wypełniam obrys masą tworząc spody o grubości ok. 1 cm i wyrównuję.
  • Resztę piany włożyłem do rękawa cukierniczego i w około brzegu każdego spodu stworzyłem rant, wyciskając masę. Można ozdobić wg. własnego uznania.
  • W ten sposób powstałe miseczki z piany wstawiłem do piekarnika na 5 min. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 120 stopni i suszę bezy piekąc przez 75 min.
  • Studzę je w piekarniku nie wyjmując, ważne by spokojnie sobie tam odpoczęły jeszcze dosychając.
  • Ubijam schłodzoną wcześniej śmietanę na sztywno, dodaję masę śmietanową lub samemu wykonana esencję i ubijam minutę lub dwie do uzyskania jednolitego koloru i połączenia smaków.
  • Nakładam krem do środka miseczek bezowych i wyrównuję.
  • Dekoruję cząstkami mandarynek i gotowe. Najlepiej zr4obić przed podaniem, beza nie lubi lodówki ale spokojnie jak trzeba przechować to kilka godzin nie zaszkodzi w chłodnym miejscu.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Torciki bezowe z bitą śmietaną o smaku limonki z zieloną herbatą wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Słodko Słodka
6 dni temu

Taką bezę to bym zjadła, ja akurat lubię te smakowe masy śmietanowe, ale do bezy to nie mam ręki za grosz 😉