Torcik sernikowo-piankowy z borówkami

7 min. czytania
8
0
Pyszny, delikatny, niebieski torcik sernikowo-piankowy z borówkami jest idealny na letnie upały. Dodatkowo to ciasto jest na tyle efektowne, że spokojnie można postawić je na stole gdy przyjdą goście. Aż chce się skubnąć, a że nie jest za ciężkie to zazwyczaj nie kończy się na jednym kawałku. Owoce dodatkowo nadają charakteru i świeżości. Dla mnie bombowy pomysł i spokojnie możecie kombinować z kolorami i owocami. Do tego naprawdę pyszne, spróbujcie, też Wam zasmakuje.
Przygotowanie: 35 min.
Gotowanie: 25 min.
Czas chłodzenia: 2 godz.
Łącznie: 3 godz.
Ilość porcji – 8 i więcej osób
Jak wykonać przepis na – Torcik sernikowo-piankowy
Składniki:

Spód

  • 5 jajek
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • klika kropli aromatu waniliowego lub cytrynowego

Masa serowa

  • 1 kg sera na sernik może być z wiaderka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 6 żółtek (wcześniej sparzyć jajka)
  • 150 g masła (rozpuszczonego i przestudzonego)
  • 6 łyżeczek żelatyny (rozpuszczonych w 1/3 szklanki ciepłej wody)
  • kilka kropel aromatu śmietankowego

Masa białkowa

  • 6 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 opakowanie galaretki niebieskiej frugo, ale może być inna dopasowana do owoców (rozpuszczona w 1/3 szklanki wody)
  • kilka kropel aromatu śmietankowego

Dodatkowo

  • 500 g borówek (lub innych sezonowych)
Sposób wykonania:

Spód

  • Ubiłem białka oddzielone od żółtek ze szczyptą soli. Po trochu dalej ubijając, dodawałem cukier i po jednym żółtku. Na koniec dodałem aromat.
  • Wymieszałem mąkę z proszkiem do pieczenia i dodałem do ubitej masy, mieszając łyżką.
  • Wylałem na blaszkę o wymiarach 25×35 cm (może być o podobnej powierzchni okrągła), wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Piekłem ciasto 25 min. w temperaturze 180 stopni. Wyjąłem do wystudzenia.

Masa serowa

  • Utarłem żółtka z cukrem, na puszystą masę.
  • Stopniowo dodawałem ser i ucierałem z żółtkami.
  • Dodałem rozpuszczone i przestudzone masło, również stopniowo dalej ucierałem.
  • Dodałem aromat i rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszałem.
  • Wyłożyłem masę serowa na wystudzony biszkopt i ułożyłem na wierzchu połowę owoców.
  • Wstawiłem na godzinę do lodówki.

Masa białkowa (pianka)

  • Ubiłem piane z białek na sztywno ze szczypta soli. Po trochu wsypywałem cukier i cukier wanilinowy, aromat i dalej ubijałem.
  • Gdy masa będzie już lśniąca i sztywna dodawałem po trochu galaretkę.
  • Wyłożyłem piankę na ciasto i wyrównałem.
  • Wstawiłem do lodówki na kolejna godzinę.
  • Wyłożyłem na ciasto resztę owoców i lekko docisnąłem je z wierzchu by się nie przesuwały po piance.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Torcik sernikowo-piankowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Chciałabyś kupić produkty na ten przepis przez internet – zrób zakupy spożywcze online.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 23
  •  
  • 217
  •  
  •  
  •  
    240
    Udostępnienia
Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Sandra
Sandra
6 miesięcy temu

Super przepis, skorzystałam. Wyszedl pięknie i obłędnie smakował! Bardzo fajnie Pan opisał krok po kroku 🙂

Ekspresy do kawy
9 miesięcy temu

Mógłbym jeść każde ciasto, które ma w sobie borówki.
Pycha!

Lidia Sylwia
Lidia Sylwia
9 miesięcy temu
Odpowiedz  Ekspresy do kawy

Pięknie wyglada! Niebieski kolor w cieście prezentuje się rewelacyjnie. Wypróbuję Twój przepis 😀

Efkakonefka
9 miesięcy temu

Wygląda zachęcająco. Ta masa piankowa mnie kusi i pewnie przy kolejnym cieście skorzystam z przepisu na ta piankę. No i moje kolory 🙂

Basia
Basia
9 miesięcy temu

Wygląda obłędnie. Muszę wypróbować ten przepis

Małgorzata
9 miesięcy temu

Od miesiąca nie miałam w ustach nic słodkiego, więc katuję się patrząc na to zdjęcie 🙂 Nie mniej jednak wygląda bosko i z chęcią bym zjadła choć malutki kawałeczek

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).