Potrzebne składniki
Spód
- 5 jajek
- 5 łyżek mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
- klika kropli aromatu waniliowego lub cytrynowego
Masa serowa
- 1 kg sera na sernik może być z wiaderka
- 1/2 szklanki cukru
- 6 żółtek (wcześniej sparzyć jajka)
- 150 g masła (rozpuszczonego i przestudzonego)
- 6 łyżeczek żelatyny (rozpuszczonych w 1/3 szklanki ciepłej wody)
- kilka kropel aromatu śmietankowego
Masa białkowa
- 6 białek
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 opakowanie galaretki niebieskiej frugo, ale może być inna dopasowana do owoców (rozpuszczona w 1/3 szklanki wody)
- kilka kropel aromatu śmietankowego
Dodatkowo
- 500 g borówek (lub innych sezonowych)
Sposób wykonania
Spód
- Ubiłem białka oddzielone od żółtek ze szczyptą soli. Po trochu dalej ubijając, dodawałem cukier i po jednym żółtku. Na koniec dodałem aromat.
- Wymieszałem mąkę z proszkiem do pieczenia i dodałem do ubitej masy, mieszając łyżką.
- Wylałem na blaszkę o wymiarach 25×35 cm (może być o podobnej powierzchni okrągła), wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piekłem ciasto 25 min. w temperaturze 180 stopni. Wyjąłem do wystudzenia.
Masa serowa
- Utarłem żółtka z cukrem, na puszystą masę.
- Stopniowo dodawałem ser i ucierałem z żółtkami.
- Dodałem rozpuszczone i przestudzone masło, również stopniowo dalej ucierałem.
- Dodałem aromat i rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszałem.
- Wyłożyłem masę serowa na wystudzony biszkopt i ułożyłem na wierzchu połowę owoców.
- Wstawiłem na godzinę do lodówki.
Masa białkowa (pianka)
- Ubiłem piane z białek na sztywno ze szczypta soli. Po trochu wsypywałem cukier i cukier wanilinowy, aromat i dalej ubijałem.
- Gdy masa będzie już lśniąca i sztywna dodawałem po trochu galaretkę.
- Wyłożyłem piankę na ciasto i wyrównałem.
- Wstawiłem do lodówki na kolejna godzinę.
- Wyłożyłem na ciasto resztę owoców i lekko docisnąłem je z wierzchu by się nie przesuwały po piance.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Torcik sernikowo-piankowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Chciałabyś kupić produkty na ten przepis przez internet – zrób zakupy spożywcze online.
Torcik pyszny. Właśnie go zajadam. Co najważniejsze nie za słodki. Gorąco a właściwie słodko polecam.
Super przepis, skorzystałam. Wyszedl pięknie i obłędnie smakował! Bardzo fajnie Pan opisał krok po kroku 🙂
super cieszę sie że wyszedł i smakował 🙂 to miłe 🙂
Mógłbym jeść każde ciasto, które ma w sobie borówki.
Pycha!
Pięknie wyglada! Niebieski kolor w cieście prezentuje się rewelacyjnie. Wypróbuję Twój przepis 😀
Wygląda zachęcająco. Ta masa piankowa mnie kusi i pewnie przy kolejnym cieście skorzystam z przepisu na ta piankę. No i moje kolory 🙂
Wygląda obłędnie. Muszę wypróbować ten przepis
Od miesiąca nie miałam w ustach nic słodkiego, więc katuję się patrząc na to zdjęcie 🙂 Nie mniej jednak wygląda bosko i z chęcią bym zjadła choć malutki kawałeczek
Jak dieta to dieta – nie wolno 🙂 Zamknij oczy tu wchodząc 🙂