w ,

Torcik sernikowo-piankowy z borówkami



Pyszny, delikatny, niebieski torcik sernikowo-piankowy z borówkami jest idealny na letnie upały. Dodatkowo to ciasto jest na tyle efektowne, że spokojnie można postawić je na stole gdy przyjdą goście. Aż chce się skubnąć, a że nie jest za ciężkie to zazwyczaj nie kończy się na jednym kawałku. Owoce dodatkowo nadają charakteru i świeżości. Dla mnie bombowy pomysł i spokojnie możecie kombinować z kolorami i owocami. Do tego naprawdę pyszne, spróbujcie, też Wam zasmakuje.
Przygotowanie: 35 min.
Gotowanie: 25 min.
Czas chłodzenia: 2 godz.
Łącznie: 3 godz.
Ilość porcji 8 i więcej osób
5 from 4 votes
Jak wykonać przepis na – Torcik sernikowo-piankowy

Potrzebne składniki

Spód

  • 5 jajek
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • klika kropli aromatu waniliowego lub cytrynowego

Masa serowa

  • 1 kg sera na sernik może być z wiaderka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 6 żółtek (wcześniej sparzyć jajka)
  • 150 g masła (rozpuszczonego i przestudzonego)
  • 6 łyżeczek żelatyny (rozpuszczonych w 1/3 szklanki ciepłej wody)
  • kilka kropel aromatu śmietankowego

Masa białkowa

  • 6 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 opakowanie galaretki niebieskiej frugo, ale może być inna dopasowana do owoców (rozpuszczona w 1/3 szklanki wody)
  • kilka kropel aromatu śmietankowego

Dodatkowo

  • 500 g borówek (lub innych sezonowych)

Sposób wykonania

Spód

  • Ubiłem białka oddzielone od żółtek ze szczyptą soli. Po trochu dalej ubijając, dodawałem cukier i po jednym żółtku. Na koniec dodałem aromat.
  • Wymieszałem mąkę z proszkiem do pieczenia i dodałem do ubitej masy, mieszając łyżką.
  • Wylałem na blaszkę o wymiarach 25×35 cm (może być o podobnej powierzchni okrągła), wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Piekłem ciasto 25 min. w temperaturze 180 stopni. Wyjąłem do wystudzenia.

Masa serowa

  • Utarłem żółtka z cukrem, na puszystą masę.
  • Stopniowo dodawałem ser i ucierałem z żółtkami.
  • Dodałem rozpuszczone i przestudzone masło, również stopniowo dalej ucierałem.
  • Dodałem aromat i rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszałem.
  • Wyłożyłem masę serowa na wystudzony biszkopt i ułożyłem na wierzchu połowę owoców.
  • Wstawiłem na godzinę do lodówki.

Masa białkowa (pianka)

  • Ubiłem piane z białek na sztywno ze szczypta soli. Po trochu wsypywałem cukier i cukier wanilinowy, aromat i dalej ubijałem.
  • Gdy masa będzie już lśniąca i sztywna dodawałem po trochu galaretkę.
  • Wyłożyłem piankę na ciasto i wyrównałem.
  • Wstawiłem do lodówki na kolejna godzinę.
  • Wyłożyłem na ciasto resztę owoców i lekko docisnąłem je z wierzchu by się nie przesuwały po piance.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Torcik sernikowo-piankowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Chciałabyś kupić produkty na ten przepis przez internet – zrób zakupy spożywcze online.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Sandra

Super przepis, skorzystałam. Wyszedl pięknie i obłędnie smakował! Bardzo fajnie Pan opisał krok po kroku 🙂

Ekspresy do kawy

Mógłbym jeść każde ciasto, które ma w sobie borówki.
Pycha!

Lidia Sylwia

Pięknie wyglada! Niebieski kolor w cieście prezentuje się rewelacyjnie. Wypróbuję Twój przepis 😀

Efkakonefka

Wygląda zachęcająco. Ta masa piankowa mnie kusi i pewnie przy kolejnym cieście skorzystam z przepisu na ta piankę. No i moje kolory 🙂

Basia

Wygląda obłędnie. Muszę wypróbować ten przepis

Małgorzata

Od miesiąca nie miałam w ustach nic słodkiego, więc katuję się patrząc na to zdjęcie 🙂 Nie mniej jednak wygląda bosko i z chęcią bym zjadła choć malutki kawałeczek