Tarta z kurczakiem i cukinią

6 min. czytania
4
0
Święta, święta i po świętach.. trzeba teraz zjeść coś lżejszego – o ile nie macie jeszcze zapasu pierogów. No i na szybko bo pewnie siedzieć godzinami w kuchni Wam się nie chce.. Moja propozycja to tarta z kurczakiem i cukinią z dodatkiem papryki. Jogurt zamiast śmietany, jako wypełnienie i gotowy spód na tartę, prosto ze sklepu. Kurcze, no czemu nie? Ma być szybko i prosto, chcecie sobie utrudniać życie to pieczcie własny. Ja się przez święta rozleniwiłem i mam focha na pobyt w kuchni.
Taka tartę robi się bardzo prosto, a i wygląda ładnie i smakuje fajnie. No i nie zapycha – no chyba, że postanowicie zjeść całą samemu, na raz. Mnie teraz potrzeba dań sprawiających, że powrót do normalnego jedzenia będzie łatwy i przyjemny.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 45 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji – 4 osoby
Jak wykonać przepis na – Tarta z kurczakiem i cukinią
Składniki:
  • 1 spód do tarty
  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 1 mała cukinia
  • 1 cebula
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 4 jajka
  • dowolne zioła – ja użyłem bazylię i tymianek
  • sól, pieprz
  • oliwa (do smażenia)
  • 100 g tartego sera żółtego (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
  • Cebulę posiekałem w drobną kostkę i podsmażyłem chwilę na oliwie, do zeszklenia.
  • Kurczaka pokroiłem również w małą kostkę i wrzuciłem do cebuli.
  • Pokroiłem również drobno paprykę i cukinię. Dorzuciłem do mięsa jak już się trochę podsmażyło. Całość wymieszałem i smażyłem 3 minuty. Doprawiłem sola i pieprzem na koniec.
  • Spód do tarty wyłożyłem na wysmarowana masłem formę. Na wierzch wyłożyłem usmażone warzywa i kurczaka i rozprowadziłem je równomiernie po wierzchu.
  • W miseczce roztrzepałem jajka lekko je posoliłem i dodałem zioła. Dodałem jogurt i całość dokładnie wymieszałem.
  • Wylałem masę jajeczną na warzywa z kurczakiem i wstawiłem całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 30 min.
  • Jak brzegi zaczną łapać brązowy kolor znaczy, że tarta gotowa. Jeśli chcecie dodać też ser to posypcie nim tartę, mniej więcej w połowie pieczenia.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tarta z kurczakiem i cukinią wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 3
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
    4
    Udostępnienia

4
Napisz coś od Siebie

avatar

3 Comment threads
1 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Kosą po patelniIrena-HooltayewpodróżySłodko SłodkaKasia Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Irena-Hooltayewpodróży
Gość

Trochę roboty z tym jest,ale fajne składniki.
Zjadłabym-)

Słodko Słodka
Gość

Świetne połączenie,wszystko co lubię w jednym,jadłabym 🙂

Kasia
Gość

Kurczak, cukinia, jajka, jogurt, żółty ser, czy może być lepsze zestawienie ?;)

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).