Tarta z cukinią i brokułami

Kosą po patelni
Tarta z cukinią i brokułami
Nie samymi świętami człowiek żyje. Tak więc dziś przepis obiadowy. Tarta z cukinią i brokułami, wersja bezmięsna na specjalne zamówienie jednego z domowników, który kocha zwierzątka i jeść ich nie będzie. Wyszła super i mimo tego, że nie jadam warzyw na br... skusiłem się i spróbowałem. Jednak dalej będę opisując to danie opierał się na opinii innych. Delikatne warzywa, kruche pyszne ciasto i maślano-jajeczny smak wzbogacony ziołami. Warto się skusić nawet jak mięso na obiad musi być. Możecie dorzucić, jak już musicie, trochę kurczaka wcześniej przesmażonego., ale ciiii... ja Wam tego nie mówiłem.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 50 min.
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na - Tarta z cukinią i brokułami

Potrzebne składniki

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • sól (pieprz)

Wypełnienie:

  • 1 mały brokuł
  • pół cukinii
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietany 18%
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 100 g sera żółtego
  • bazylia suszona wg. uznania
  • oregano suszone wg. uznania
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania

  • Składniki na ciasto łączymy ze sobą (masło powinno być zimne) i wyrabiamy szybko. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.
  • Rozwałkowujemy placek na szerokość ciut większą niż forma do tarty. Formę smarujemy masłem i układamy w niej ciasto, dobrze dociskając brzegi i wypełniając ciastem całą powierzchnię.
  • Nakłuwamy spód widelcem w kilku miejscach i wstawiamy do piekarnika 180 stopni na 10 minut.
  • Cukinię kroimy w cienkie półplasterki. Cebulę kroimy drobno. Obsmażam na maśle cukinię z cebulą, aż lekko zmięknie.
  • Różyczki brokuła oddzielamy od łodygi i gotujemy kilka minut w osłodzonej wodzie.
  • Jajka dokładnie mieszamy ze śmietaną, najlepiej rózgą. Dodajemy ser żółty, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Mieszamy dokładnie.
  • Wykładamy na podpieczone ciasto warstwę cukinii z cebulą, układamy podzielone na mniejsze części kawałki brokuła zalewamy wszystko masą ze śmietany jajek i sera.
  • Wstawiamy na 40 min znów do piekarnika 180 stopni. Możemy na 10 min. przed końcem pieczenia, posypać jeszcze całość startym parmezanem.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tarta z cukinią i brokułami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Tarta z cukinią i brokułami

Poleć ten wpis innym
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Bożena

Przepis bardzo fajny. Poprawiła bym tylko temperaturę pierwszego pieczenia ciasta na 190. Jeśli chodzi o farsz to jest troszkę zbyt jajeczny więc ją dodałam jeszcze trochę sera feta. Ogólnie tarta bardzo dobra 🙂