Kosą po patelni Przepisy Cukinia Tarta z cukinią i brokułami

Tarta z cukinią i brokułami

3 min. czytania
0
0
Nie samymi świętami człowiek żyje. Tak więc dziś przepis obiadowy. Tarta z cukinią i brokułami, wersja bezmięsna na specjalne zamówienie jednego z domowników, który kocha zwierzątka i jeść ich nie będzie. Wyszła super i mimo tego, że nie jadam warzyw na br... skusiłem się i spróbowałem. Jednak dalej będę opisując to danie opierał się na opinii innych. Delikatne warzywa, kruche pyszne ciasto i maślano-jajeczny smak wzbogacony ziołami. Warto się skusić nawet jak mięso na obiad musi być. Możecie dorzucić, jak już musicie, trochę kurczaka wcześniej przesmażonego., ale ciiii... ja Wam tego nie mówiłem.
Tarta z cukinią i brokułami
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 50 min.

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • sól (pieprz)

Wypełnienie:

  • 1 mały brokuł
  • pół cukinii
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietany 18%
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 100 g sera żółtego
  • bazylia suszona wg. uznania
  • oregano suszone wg. uznania
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania:

  • Składniki na ciasto łączymy ze sobą (masło powinno być zimne) i wyrabiamy szybko. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.
  • Rozwałkowujemy placek na szerokość ciut większą niż forma do tarty. Formę smarujemy masłem i układamy w niej ciasto, dobrze dociskając brzegi i wypełniając ciastem całą powierzchnię.
  • Nakłuwamy spód widelcem w kilku miejscach i wstawiamy do piekarnika 180 stopni na 10 minut.
  • Cukinię kroimy w cienkie półplasterki. Cebulę kroimy drobno. Obsmażam na maśle cukinię z cebulą, aż lekko zmięknie.
  • Różyczki brokuła oddzielamy od łodygi i gotujemy kilka minut w osłodzonej wodzie.
  • Jajka dokładnie mieszamy ze śmietaną, najlepiej rózgą. Dodajemy ser żółty, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Mieszamy dokładnie.
  • Wykładamy na podpieczone ciasto warstwę cukinii z cebulą, układamy podzielone na mniejsze części kawałki brokuła zalewamy wszystko masą ze śmietany jajek i sera.
  • Wstawiamy na 40 min znów do piekarnika 180 stopni. Możemy na 10 min. przed końcem pieczenia, posypać jeszcze całość startym parmezanem.

Zobacz też

Galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej

Pomysł na galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej powstał wczoraj rano - smak …