Potrzebne składniki
Ciasto:
- 250 g mąki
- 150 g masła
- 2 jajka
- sól (pieprz)
Wypełnienie:
- 1 mały brokuł
- pół cukinii
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietany 18%
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 100 g sera żółtego
- bazylia suszona wg. uznania
- oregano suszone wg. uznania
- sól (pieprz)
Sposób wykonania
- Składniki na ciasto łączymy ze sobą (masło powinno być zimne) i wyrabiamy szybko. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.
- Rozwałkowujemy placek na szerokość ciut większą niż forma do tarty. Formę smarujemy masłem i układamy w niej ciasto, dobrze dociskając brzegi i wypełniając ciastem całą powierzchnię.
- Nakłuwamy spód widelcem w kilku miejscach i wstawiamy do piekarnika 180 stopni na 10 minut.
- Cukinię kroimy w cienkie półplasterki. Cebulę kroimy drobno. Obsmażam na maśle cukinię z cebulą, aż lekko zmięknie.
- Różyczki brokuła oddzielamy od łodygi i gotujemy kilka minut w osłodzonej wodzie.
- Jajka dokładnie mieszamy ze śmietaną, najlepiej rózgą. Dodajemy ser żółty, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Mieszamy dokładnie.
- Wykładamy na podpieczone ciasto warstwę cukinii z cebulą, układamy podzielone na mniejsze części kawałki brokuła zalewamy wszystko masą ze śmietany jajek i sera.
- Wstawiamy na 40 min znów do piekarnika 180 stopni. Możemy na 10 min. przed końcem pieczenia, posypać jeszcze całość startym parmezanem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tarta z cukinią i brokułami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Przepis bardzo fajny. Poprawiła bym tylko temperaturę pierwszego pieczenia ciasta na 190. Jeśli chodzi o farsz to jest troszkę zbyt jajeczny więc ją dodałam jeszcze trochę sera feta. Ogólnie tarta bardzo dobra 🙂