Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Dania obiadowe

Tarta z botwinką – kolorowa propozycja na początek lata

Kosą po patelni 17 czerwca 2021
Pyszna krucha i kolorowa tarta z botwinką i serem feta, to idealna propozycja na letni obiad. Zdrowe buraczki, ser feta i jajka ze śmietaną lub jogurtem – jednym słowem mniam. Lekkie danie i do tego sycące. Dość prosto się ją wykonuje. Cieszy wzrok na talerzu i smakuje nieziemsko dobrze. Botwinka nie przez wszystkich jest doceniana i lubiana. To jednak warzywo zawierające masę dobrych składników jak witaminy i minerały. Warto ją dodać do naszej diety. Teraz na początku lata łatwo ja kupić i warto spróbować. Robicie jakąś własną wersję podobnej tarty? Jeśli tak podzielcie się co do niej dodajecie.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 1 godz. 15 min.
Łącznie: 1 godz. 30 min.
Ilość porcji 4 osoby
5 from 3 votes
Jak wykonać przepis na – Tarta z botwinką

Potrzebne składniki

Spód do tarty

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka soli

Farsz

  • 700 g botwinki
  • 200 g sera typu feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g masła
  • 100 ml śmietany 18% lub gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • sól, pieprz

Sposób wykonania

  • Na stolnicę wysypuję mąkę tworząc kopczyk. Robię w nim wgłębienie i wbijam do środka jajka i wsypuję sól. Zimne masło kroję w kostkę i dodaję do mąki i jajek. Siekam całość nożem tak by wstępnie połączyć wszystkie składniki, a następnie szybko wyrabiam rękami.
  • Gdy ciasto będzie już jednolite zawijam je w folię i wkładam na 30 min. do lodówki. Następnie wyjmuję i rozwałkowuję na okrągły placek o wielkości trochę większej niż forma do tarty w której będziemy ją zapiekać. Moja ma 26 cm.
  • Ciasto wykładam na wysmarowaną masłem formę wyklejając również brzegi. Nakłuwam spód widelcem w kilku miejscach i przykrywam arkuszem papieru do pieczenia. Na arkusz wsypuję ziarna fasoli które używam do obciążania tarty. Mogą to być dowolne inne ziarna.
  • Ciasto wstawiam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piekę przez 15 min. Następnie wyjmuję i zdejmuję ziarna oraz papier z wierzchu.
  • Botwinkę myje dokładnie i oddzielam liście od buraczków. Buraczki ścieram na tarce o grubych oczkach a liście i łodygi kroję na 3 cm kawałki.
  • Na patelnię z masłem wrzucam przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażam. Dodaje starte na tarce buraczki i smażę mieszając ok. 3 min.
  • Dodaję posiekane liście i łodygi podlewam lekko wodą (2 łyżki), mieszam i duszę przez kolejne 5-7 min.
  • Dodaję pokrojony w kostkę ser feta i mieszam na patelni do momentu rozprowadzenia się sera w buraczkach. Doprawiam solą i pieprzem do smaku.
  • Do miski wlewam śmietanę lub jak chcecie bardziej fit to jogurt, wbijam jajka lekko solę i mieszam rózgą do połączenia się składników.
  • Na podpieczony spód wykładam botwinkę i rozkładam ją równomiernie. Całość polewam również równo jajkami ze śmietaną i wstawiam do piekarnika znów na 200 stopni i piekę przez 35-40 min. Można zajadać.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tarta z botwinką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

Tagi botwinka, krucha, lato, obiad, tarta
Kosą po patelni 17 czerwca 2021
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Jakie właściwości powinny mieć dobre węgielki do shishy?
Następny wpis W Internecie wszyscy kłamią – druga twarz zza monitora
3 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Fabio
Fabio
23 czerwca 2021 11:42

Jest taka pyszna!

0
Odpowiedz
Irena - Hooltaye w Podróży
Irena - Hooltaye w Podróży
22 czerwca 2021 20:01

U mnie botwinki się nie dostanie, przyślij trochę.
Uwielbiam zupkę, ale i tartą bym nie pogardziła 🙂

0
Odpowiedz
Katarzyna
Katarzyna
19 czerwca 2021 20:33

Jak dla mnie, extra! Robiłam i polecam 🙂

0
Odpowiedz

Rosół drobiowo-wołowy – tradycyjna niedzielna zupa

Sałatka wiosenna z pomidorami i serem feta

Doskonałe na zimę, ogórki curry w słoikach

Sałatka ziemniaczana z ogórkiem i jajkiem – idealna do mięs

Tradycyjny bigos – w sam raz na święta lub Sylwestra

Smażone boczniaki w Bieszczadach czyli uważność w jedzeniu z Agnieszką Rutkowską

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?