Kosą po patelniKosą po patelniKosą po patelni
  • Gotowanie
    • Przepisy
      • Przepisy z filmem
      • Ciasta i desery
      • Dania obiadowe
      • Śniadania i przystawki
      • Chleb i bułki
      • Sałatki i surówki
      • Drinki i napoje
      • Przetwory
      • Wegetariańskie
      • Święta i okazje
      • Wasze przepisy
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
    • Poznaj Thermomix TM7
    • Thermomix TM7 kontra TM6
    • Przepisy na Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Kosą po patelniKosą po patelni
Szukaj
  • Gotowanie
    • Przepisy
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
    • Poznaj Thermomix TM7
    • Thermomix TM7 kontra TM6
    • Przepisy na Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Follow US
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2024 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Dania obiadowe

Tarta z botwinką – kolorowa propozycja na początek lata

Kosą po patelni
19 lipca 2022
tarta botwinka
Pyszna krucha i kolorowa tarta z botwinką i serem feta, to idealna propozycja na letni obiad. Zdrowe buraczki, ser feta i jajka ze śmietaną lub jogurtem – jednym słowem mniam. Lekkie danie i do tego sycące. Dość prosto się ją wykonuje. Cieszy wzrok na talerzu i smakuje nieziemsko dobrze. Botwinka nie przez wszystkich jest doceniana i lubiana. To jednak warzywo zawierające masę dobrych składników jak witaminy i minerały. Warto ją dodać do naszej diety. Teraz na początku lata łatwo ja kupić i warto spróbować. Robicie jakąś własną wersję podobnej tarty? Jeśli tak podzielcie się co do niej dodajecie.
Przygotowanie: 15 min. min.
Gotowanie: 1 godz. godz. 15 min. min.
Łącznie: 1 godz. godz. 30 min. min.
Ilość porcji 4 osoby
5 from 3 votes
Jak wykonać przepis na – Tarta z botwinką

Potrzebne składniki

Spód do tarty

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka soli

Farsz

  • 700 g botwinki
  • 200 g sera typu feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g masła
  • 100 ml śmietany 18% lub gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • sól, pieprz
Jeśli podoba Ci się moja praca – doceń to i…
Ad imageAd image

Sposób wykonania

  • Na stolnicę wysypuję mąkę tworząc kopczyk. Robię w nim wgłębienie i wbijam do środka jajka i wsypuję sól. Zimne masło kroję w kostkę i dodaję do mąki i jajek. Siekam całość nożem tak by wstępnie połączyć wszystkie składniki, a następnie szybko wyrabiam rękami.
  • Gdy ciasto będzie już jednolite zawijam je w folię i wkładam na 30 min. do lodówki. Następnie wyjmuję i rozwałkowuję na okrągły placek o wielkości trochę większej niż forma do tarty w której będziemy ją zapiekać. Moja ma 26 cm.
  • Ciasto wykładam na wysmarowaną masłem formę wyklejając również brzegi. Nakłuwam spód widelcem w kilku miejscach i przykrywam arkuszem papieru do pieczenia. Na arkusz wsypuję ziarna fasoli które używam do obciążania tarty. Mogą to być dowolne inne ziarna.
  • Ciasto wstawiam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piekę przez 15 min. Następnie wyjmuję i zdejmuję ziarna oraz papier z wierzchu.
  • Botwinkę myje dokładnie i oddzielam liście od buraczków. Buraczki ścieram na tarce o grubych oczkach a liście i łodygi kroję na 3 cm kawałki.
  • Na patelnię z masłem wrzucam przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażam. Dodaje starte na tarce buraczki i smażę mieszając ok. 3 min.
  • Dodaję posiekane liście i łodygi podlewam lekko wodą (2 łyżki), mieszam i duszę przez kolejne 5-7 min.
  • Dodaję pokrojony w kostkę ser feta i mieszam na patelni do momentu rozprowadzenia się sera w buraczkach. Doprawiam solą i pieprzem do smaku.
  • Do miski wlewam śmietanę lub jak chcecie bardziej fit to jogurt, wbijam jajka lekko solę i mieszam rózgą do połączenia się składników.
  • Na podpieczony spód wykładam botwinkę i rozkładam ją równomiernie. Całość polewam również równo jajkami ze śmietaną i wstawiam do piekarnika znów na 200 stopni i piekę przez 35-40 min. Można zajadać.
    tarta botwinka 1
tarta botwinka 2

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tarta z botwinką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:

📞 514 183 202

Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!

tarta botwinka
Poleć ten wpis innym
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Fabio
Fabio
23 czerwca 2021 11:42

Jest taka pyszna!

0
Odpowiedz
Irena - Hooltaye w Podróży
Irena - Hooltaye w Podróży
22 czerwca 2021 20:01

U mnie botwinki się nie dostanie, przyślij trochę.
Uwielbiam zupkę, ale i tartą bym nie pogardziła 🙂

0
Odpowiedz
Katarzyna
Katarzyna
19 czerwca 2021 20:33

Jak dla mnie, extra! Robiłam i polecam 🙂

0
Odpowiedz
Thermomix

Ostatnie wpisy

  • Pyszny i zdrowy kurczak z grilla – najlepsze przepisy na lato
  • Sernik wiedeński – klasyka, która nigdy się nie nudzi
  • Odkryj dwa oblicza Grecji: Od złotych zachodów do górskich Monasterów
  • Tester hoteli – lifestyle’owa praca dla tych, którzy kochają komfort i smak
  • Chłodniczy przewóz cateringu
aromatyspozywcze

Najpopularniejsze naturalne aromaty spożywcze – zastosowanie i właściwości

harmoniachor

Powrót do śpiewania po 25 latach – czyli jak trafiłem do dwóch chórów

generative ai

Generatywna AI w praktyce: Co musisz wiedzieć o trendzie przyszłości

onions 7479211 1280

Jak zacząć gotować? Kilka porad na start przygody w kuchni

bezpieczna dieta

Jak bezpiecznie schudnąć? Najnowsze trendy w odchudzaniu

alfredo 8305773 1280

Sekrety idealnego sosu: Jak zrobić pyszny sos, który urozmaici każde danie?

Pokaż więcej
Inne nasze serwisy: Myśli Potarganej - TwojeCentrum.pl
© 2017-2025 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Zapomniałeś hasło?