Potrzebne składniki
Spód do tarty
- 250 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 2 jajka
- 1 płaska łyżeczka soli
Farsz
- 700 g botwinki
- 200 g sera typu feta
- 2 ząbki czosnku
- 30 g masła
- 100 ml śmietany 18% lub gęstego jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- sól, pieprz
Sposób wykonania
- Na stolnicę wysypuję mąkę tworząc kopczyk. Robię w nim wgłębienie i wbijam do środka jajka i wsypuję sól. Zimne masło kroję w kostkę i dodaję do mąki i jajek. Siekam całość nożem tak by wstępnie połączyć wszystkie składniki, a następnie szybko wyrabiam rękami.
- Gdy ciasto będzie już jednolite zawijam je w folię i wkładam na 30 min. do lodówki. Następnie wyjmuję i rozwałkowuję na okrągły placek o wielkości trochę większej niż forma do tarty w której będziemy ją zapiekać. Moja ma 26 cm.
- Ciasto wykładam na wysmarowaną masłem formę wyklejając również brzegi. Nakłuwam spód widelcem w kilku miejscach i przykrywam arkuszem papieru do pieczenia. Na arkusz wsypuję ziarna fasoli które używam do obciążania tarty. Mogą to być dowolne inne ziarna.
- Ciasto wstawiam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piekę przez 15 min. Następnie wyjmuję i zdejmuję ziarna oraz papier z wierzchu.
- Botwinkę myje dokładnie i oddzielam liście od buraczków. Buraczki ścieram na tarce o grubych oczkach a liście i łodygi kroję na 3 cm kawałki.
- Na patelnię z masłem wrzucam przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażam. Dodaje starte na tarce buraczki i smażę mieszając ok. 3 min.
- Dodaję posiekane liście i łodygi podlewam lekko wodą (2 łyżki), mieszam i duszę przez kolejne 5-7 min.
- Dodaję pokrojony w kostkę ser feta i mieszam na patelni do momentu rozprowadzenia się sera w buraczkach. Doprawiam solą i pieprzem do smaku.
- Do miski wlewam śmietanę lub jak chcecie bardziej fit to jogurt, wbijam jajka lekko solę i mieszam rózgą do połączenia się składników.
- Na podpieczony spód wykładam botwinkę i rozkładam ją równomiernie. Całość polewam również równo jajkami ze śmietaną i wstawiam do piekarnika znów na 200 stopni i piekę przez 35-40 min. Można zajadać.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tarta z botwinką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Jest taka pyszna!
U mnie botwinki się nie dostanie, przyślij trochę.
Uwielbiam zupkę, ale i tartą bym nie pogardziła 🙂
Jak dla mnie, extra! Robiłam i polecam 🙂