w , ,

Tarta z botwinką – kolorowa propozycja na początek lata



Pyszna krucha i kolorowa tarta z botwinką i serem feta, to idealna propozycja na letni obiad. Zdrowe buraczki, ser feta i jajka ze śmietaną lub jogurtem – jednym słowem mniam. Lekkie danie i do tego sycące. Dość prosto się ją wykonuje. Cieszy wzrok na talerzu i smakuje nieziemsko dobrze. Botwinka nie przez wszystkich jest doceniana i lubiana. To jednak warzywo zawierające masę dobrych składników jak witaminy i minerały. Warto ją dodać do naszej diety. Teraz na początku lata łatwo ja kupić i warto spróbować. Robicie jakąś własną wersję podobnej tarty? Jeśli tak podzielcie się co do niej dodajecie.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 1 godz. 15 min.
Łącznie: 1 godz. 30 min.
Ilość porcji 4 osoby
5 from 3 votes
Jak wykonać przepis na – Tarta z botwinką

Potrzebne składniki

Spód do tarty

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka soli

Farsz

  • 700 g botwinki
  • 200 g sera typu feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g masła
  • 100 ml śmietany 18% lub gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • sól, pieprz

Sposób wykonania

  • Na stolnicę wysypuję mąkę tworząc kopczyk. Robię w nim wgłębienie i wbijam do środka jajka i wsypuję sól. Zimne masło kroję w kostkę i dodaję do mąki i jajek. Siekam całość nożem tak by wstępnie połączyć wszystkie składniki, a następnie szybko wyrabiam rękami.
  • Gdy ciasto będzie już jednolite zawijam je w folię i wkładam na 30 min. do lodówki. Następnie wyjmuję i rozwałkowuję na okrągły placek o wielkości trochę większej niż forma do tarty w której będziemy ją zapiekać. Moja ma 26 cm.
  • Ciasto wykładam na wysmarowaną masłem formę wyklejając również brzegi. Nakłuwam spód widelcem w kilku miejscach i przykrywam arkuszem papieru do pieczenia. Na arkusz wsypuję ziarna fasoli które używam do obciążania tarty. Mogą to być dowolne inne ziarna.
  • Ciasto wstawiam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piekę przez 15 min. Następnie wyjmuję i zdejmuję ziarna oraz papier z wierzchu.
  • Botwinkę myje dokładnie i oddzielam liście od buraczków. Buraczki ścieram na tarce o grubych oczkach a liście i łodygi kroję na 3 cm kawałki.
  • Na patelnię z masłem wrzucam przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażam. Dodaje starte na tarce buraczki i smażę mieszając ok. 3 min.
  • Dodaję posiekane liście i łodygi podlewam lekko wodą (2 łyżki), mieszam i duszę przez kolejne 5-7 min.
  • Dodaję pokrojony w kostkę ser feta i mieszam na patelni do momentu rozprowadzenia się sera w buraczkach. Doprawiam solą i pieprzem do smaku.
  • Do miski wlewam śmietanę lub jak chcecie bardziej fit to jogurt, wbijam jajka lekko solę i mieszam rózgą do połączenia się składników.
  • Na podpieczony spód wykładam botwinkę i rozkładam ją równomiernie. Całość polewam również równo jajkami ze śmietaną i wstawiam do piekarnika znów na 200 stopni i piekę przez 35-40 min. Można zajadać.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tarta z botwinką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Fabio

Jest taka pyszna!

Irena - Hooltaye w Podróży

U mnie botwinki się nie dostanie, przyślij trochę.
Uwielbiam zupkę, ale i tartą bym nie pogardziła 🙂

Katarzyna

Jak dla mnie, extra! Robiłam i polecam 🙂