Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Tarta śliwkowa – Różowe Słoneczko

Tarta śliwkowa – Różowe Słoneczko

7 min. czytania
6
0
Tarta śliwkowa – geneza. Wiszą śliwki na drzewie. Ciężkie, dorodne, słodkie i bardzo soczyste. Co z nich zrobić – pestki nie odchodzą, chyba renkloda. Ugotować i przetrzeć by pestki zostały na sitku? Eeee… dobra ja to obiorę. Nóż w dłoń i daje czadu. Już za chwilę, ręce po łokcie w soku, pestki nawet nożem się obrać nie chcą a ja czuję frustrację widząc efekt – bezkształtna masa soku i miąższu. No dobrze to chyba tylko kompot z tego będzie ok. Zaglądam do lodówki i widzę ciasto francuskie. Na ciastka za płynne chyba, że to z cukrem przesmażę, odparuję nadmiar wody i będzie w sam raz. Dobra cukier, cynamon, wanilia do gara i gotujemy, Czemu tyle tego soku, Gęstnieć nie chce i coraz więcej tej wody. Myśl, myśl… mam, będzie tarta tylko to zagęszczę i coś wyjdzie. Najlepiej budyniem. No i sruuu budyń do środka. Jakiś glut wyszedł, ale smaczny, tylko kolor jakiś taki do bani. No to kombinujemy dalej. Budyń to mleko – nie jak dodam mleka będzie za rzadkie i skończy się na kolejnym budyniu, a ciasto mam jedno. XXL ale jedno. No to może mały jogurt wystarczy. Hartuję i do gara. Jeeee, tylko czemu to takie różowe. No dobrze już nie kombinuję. Wykrawam na cieście spód do tarty. O mamo ile jeszcze ciasta zostało – no w końcu duże. To co pokroję w trójkąty i brzegi wyłożę jakoś by wystawały to się nie zmarnuje. Może być – do piekarnika i zobaczymy co wyszło. No i powiem Wam, że wyszło i to super. Jakie to pyszne to szok. Oczywiście musiało posiedzieć chwilę w lodówce, by się ładnie dokładnie ścięło wszystko i ciężko było się doczekać pierwszego gryza.
Ciasto uzyskało nazwę Różowe Słoneczko – na cześć lata i słońca i tego, że jest różowe. Totalna improwizacja, ale własnie do takiego gotowania Was serdecznie zachęcam. No bo co mogło się nie udać? Wypróbujcie sami w domu. Pewnie przepis taki już gdzieś, ktoś opracował, w przypływie weny twórczej, jak ja. To akurat mało ważne – liczy się smak i radość z wykonania czegoś z niczego – kombinujcie w kuchni ile wlezie.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 40 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji – 8 osób
Przepis na:

Tarta śliwkowa – Różowe Słoneczko

Składniki:

  • 700 g śliwek (u mnie chyba renkloda takie okrągłe czerwone, musza być soczyste)
  • 1/3 szklanki cukru (ale musicie dobrać ilość Sami do kwaśności śliwek)
  • 1 laska wanilii
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 szczypta porządna cynamonu
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego (małe)
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (XXL)
  • masło (do wysmarowania formy)

Sposób wykonania:

  • Śliwki umyłem i w pocie czoła oddzieliłem od pestek, kalecząc się przy tym i złorzecząc.
  • Do śliwek wrzuciłem cukier, zawartość rozkrojonej laski wanilii i dokładnie wymieszałem. Podgrzałem na średnim ogniu co jakiś czas mieszając tak by śliwki puściły sok.
  • W odrobinie wody rozprowadziłem budyń i dodałem do śliwek. Zamieszałem i podgotowałem 2 min.
  • Do jogurtu dodałem kilka łyżeczek soku z garnka i wymieszałem, a następnie dolałem jogurt do śliwek i wymieszałem.
  • Na tym etapie sprawdzacie czy wystarczająco mamy naszą masę słodką. W razie coś to dodajemy cukru do smaku.
  • Forma do tarty odrysowałem okrąg na cieście i wyciąłem. Wyłożyłem nim formę wcześniej posmarowana masłem.
  • Pozostałe ciasto pokroiłem w trójkąty i wyłożyłem nimi brzeg formy, tak by czubki wystawały poza obręb.
  • Wlałem masę budyniowo-śliwkową do środka i wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 min. Piekłem w zasadzie chyba ciut dłużej. Musicie sprawdzać czy wystające brzegi się ładnie zarumieniły wtedy pewnie będzie gotowe.
  • Przestudziłem – włożyłem na godzinę do lodówki by mieć pewność, że ładnie stężała masa i wcinaliśmy.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

6 komentarzy

  1. Avatar

    Świat Ekspresów

    14 sierpnia 2019 w 10:23

    Zrobiłem do pracy i chyba mnie polubili w końcu 🙂
    może premia…?

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

  2. Avatar

    Myśli Potarganej

    5 sierpnia 2019 w 19:49

    Śliczna Ci wyszła ta tarta

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

  3. Avatar

    Ania

    5 sierpnia 2019 w 15:40

    A wiesz, że w końcu się przełamałam i dzięki Tobie zdarza mi się dolać jogurtu na patelnię czy do innych ciepłych dań? Fakt, nadal robię to raczej w dni, gdy nie mam za wiele obowiązków, ale już powoli, małymi kroczkami… 😀 A co do samego ciasta – takie kreatywne przepisy robione na spontanie zwykle wychodzą ekstra! 😀

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

  4. Avatar

    KONESSO

    31 lipca 2019 w 14:09

    Świetny pomył na kształt tarty 🙂 dzięki temu wygląda jeszcze smaczniej 🙂

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Zobacz też

Karpatka – ciasto z kremem budyniowym

Karpatka to klasyka gatunku wśród ciast. Piękne pofalowane placki przełożone kremem i posy…