Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Ciasta i desery

Tarta śliwkowa – Różowe Słoneczko

Kosą po patelni 31 lipca 2019
Tarta śliwkowa – geneza. Wiszą śliwki na drzewie. Ciężkie, dorodne, słodkie i bardzo soczyste. Co z nich zrobić – pestki nie odchodzą, chyba renkloda. Ugotować i przetrzeć by pestki zostały na sitku? Eeee… dobra ja to obiorę. Nóż w dłoń i daje czadu. Już za chwilę, ręce po łokcie w soku, pestki nawet nożem się obrać nie chcą a ja czuję frustrację widząc efekt – bezkształtna masa soku i miąższu. No dobrze to chyba tylko kompot z tego będzie ok. Zaglądam do lodówki i widzę ciasto francuskie. Na ciastka za płynne chyba, że to z cukrem przesmażę, odparuję nadmiar wody i będzie w sam raz. Dobra cukier, cynamon, wanilia do gara i gotujemy, Czemu tyle tego soku, Gęstnieć nie chce i coraz więcej tej wody. Myśl, myśl… mam, będzie tarta tylko to zagęszczę i coś wyjdzie. Najlepiej budyniem. No i sruuu budyń do środka. Jakiś glut wyszedł, ale smaczny, tylko kolor jakiś taki do bani. No to kombinujemy dalej. Budyń to mleko – nie jak dodam mleka będzie za rzadkie i skończy się na kolejnym budyniu, a ciasto mam jedno. XXL ale jedno. No to może mały jogurt wystarczy. Hartuję i do gara. Jeeee, tylko czemu to takie różowe. No dobrze już nie kombinuję. Wykrawam na cieście spód do tarty. O mamo ile jeszcze ciasta zostało – no w końcu duże. To co pokroję w trójkąty i brzegi wyłożę jakoś by wystawały to się nie zmarnuje. Może być – do piekarnika i zobaczymy co wyszło. No i powiem Wam, że wyszło i to super. Jakie to pyszne to szok. Oczywiście musiało posiedzieć chwilę w lodówce, by się ładnie dokładnie ścięło wszystko i ciężko było się doczekać pierwszego gryza.
Ciasto uzyskało nazwę Różowe Słoneczko – na cześć lata i słońca i tego, że jest różowe. Totalna improwizacja, ale własnie do takiego gotowania Was serdecznie zachęcam. No bo co mogło się nie udać? Wypróbujcie sami w domu. Pewnie przepis taki już gdzieś, ktoś opracował, w przypływie weny twórczej, jak ja. To akurat mało ważne – liczy się smak i radość z wykonania czegoś z niczego – kombinujcie w kuchni ile wlezie.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 40 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji 8 osób
5 from 3 votes
Jak wykonać przepis na – Tarta śliwkowa – Różowe Słoneczko

Potrzebne składniki

  • 700 g śliwek (u mnie chyba renkloda takie okrągłe czerwone, musza być soczyste)
  • 1/3 szklanki cukru (ale musicie dobrać ilość Sami do kwaśności śliwek)
  • 1 laska wanilii
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 szczypta porządna cynamonu
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego (małe)
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (XXL)
  • masło (do wysmarowania formy)

Sposób wykonania

  • Śliwki umyłem i w pocie czoła oddzieliłem od pestek, kalecząc się przy tym i złorzecząc.
  • Do śliwek wrzuciłem cukier, zawartość rozkrojonej laski wanilii i dokładnie wymieszałem. Podgrzałem na średnim ogniu co jakiś czas mieszając tak by śliwki puściły sok.
  • W odrobinie wody rozprowadziłem budyń i dodałem do śliwek. Zamieszałem i podgotowałem 2 min.
  • Do jogurtu dodałem kilka łyżeczek soku z garnka i wymieszałem, a następnie dolałem jogurt do śliwek i wymieszałem.
  • Na tym etapie sprawdzacie czy wystarczająco mamy naszą masę słodką. W razie coś to dodajemy cukru do smaku.
  • Forma do tarty odrysowałem okrąg na cieście i wyciąłem. Wyłożyłem nim formę wcześniej posmarowana masłem.
  • Pozostałe ciasto pokroiłem w trójkąty i wyłożyłem nimi brzeg formy, tak by czubki wystawały poza obręb.
  • Wlałem masę budyniowo-śliwkową do środka i wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 min. Piekłem w zasadzie chyba ciut dłużej. Musicie sprawdzać czy wystające brzegi się ładnie zarumieniły wtedy pewnie będzie gotowe.
  • Przestudziłem – włożyłem na godzinę do lodówki by mieć pewność, że ładnie stężała masa i wcinaliśmy.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tarta śliwkowa – Różowe Słoneczko wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

Tagi budyń, ciasto, cukier, francuskie, śliwki, tarta, wanilia
Kosą po patelni 31 lipca 2019
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Ogórki konserwowe z papryką na ostro
Następny wpis Udane przyjęcie – czy warto zorganizować je w restauracji?
7 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
7 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
malgosia
malgosia
14 września 2022 18:55

O jaki fajniusi sposob na sliwki,bede robila na pewno,bo masa sliwkowa mi sie spodobala.Pozdro

0
Odpowiedz
Świat Ekspresów
Świat Ekspresów
14 sierpnia 2019 10:23

Zrobiłem do pracy i chyba mnie polubili w końcu 🙂
może premia…?

0
Odpowiedz
Myśli Potarganej
Myśli Potarganej
5 sierpnia 2019 19:49

Śliczna Ci wyszła ta tarta

0
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Autor
Odpowiedz  Myśli Potarganej
6 sierpnia 2019 01:06

Zjadłaś żyjesz – to najważniejsze 🙂

0
Odpowiedz
Ania
Ania
5 sierpnia 2019 15:40

A wiesz, że w końcu się przełamałam i dzięki Tobie zdarza mi się dolać jogurtu na patelnię czy do innych ciepłych dań? Fakt, nadal robię to raczej w dni, gdy nie mam za wiele obowiązków, ale już powoli, małymi kroczkami… 😀 A co do samego ciasta – takie kreatywne przepisy robione na spontanie zwykle wychodzą ekstra! 😀

0
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Autor
Odpowiedz  Ania
6 sierpnia 2019 01:06

Ha ha ha to się ciesze. Podgrzany jogurt nie szkodzi 🙂

0
Odpowiedz
KONESSO
KONESSO
31 lipca 2019 14:09

Świetny pomył na kształt tarty 🙂 dzięki temu wygląda jeszcze smaczniej 🙂

0
Odpowiedz

Żeberka pieczone z warzywami w sosie piwnym

Sałatka ziemniaczana z ogórkiem i jajkiem – idealna do mięs

Jak powiększyć przestrzeń w małej sypialni?

Chleb pszenny z mąki pełnoziarnistej – szybki, prosty i tani

Shakshuka – pyszne śniadanie

Ziołowy kurczak z ziemniakami – Lunchbox

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?