Potrzebne składniki
Na spód:
- 250 g mąki
- 150 g masła
- 2 jajka
- sól (pieprz)
Na wierzch
- 500 g grzybów (mogą być pieczarki)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany 18%
- papryka ostra
- rozmaryn
- 1 łyżka masła
- olej do smażenia
- ser do posypania
Sposób wykonania
- Ciasto zagniatamy łącząc wszystkie składniki - ważne by masło było schłodzone i najlepiej posiekać je nożem z mąką, by go nie rozgrzewać rękami.
- Ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na godzinę.
- Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy do zeszklenia na oleju dodając pod koniec smażenia czosnek. Dodajemy grzyby pokrajane na kawałki, łyżkę masła, paprykę ostrą z umiarem i smażymy 3 min.
- Ciasto wykładamy na foremkę do tarty wylepiając brzeg formy i wkładamy do piekarnika na 15 minut temperatura 180 stopni.
- Następnie wyjmujemy i nakładamy farsz grzybowy, posypujemy rozmarynem i zalewamy jajkiem rozmąconym ze śmietaną.
- Całość posypujemy tartym serem.
- Wstawiamy ponownie do piekarnika na 25 minut temperatura 180 stopni.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tarta grzybowa wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!