w , , ,

Tarta grzybowa



Lekko chrupiąca ale wilgotna i przepyszna tarta grzybowa na kruchym spodzie o wyraźnym maślanym smaku z tymiankiem i papryką. Dużo sera, jajka, śmietana to sposób na pyszny obiad. Jeśli nie macie świeżych grzybów leśnych z powodzeniem możecie je zastąpić namoczonymi wcześniej grzybami suszonymi lub pieczarkami. Prosty przepis na trochę lasu na talerzu.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 40 min.
Jak wykonać przepis na - Tarta grzybowa

Potrzebne składniki

Na spód:

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • sól (pieprz)

Na wierzch

  • 500 g grzybów (mogą być pieczarki)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • papryka ostra
  • rozmaryn
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia
  • ser do posypania

Sposób wykonania

  • Ciasto zagniatamy łącząc wszystkie składniki - ważne by masło było schłodzone i najlepiej posiekać je nożem z mąką, by go nie rozgrzewać rękami.
  • Ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na godzinę.
  • Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy do zeszklenia na oleju dodając pod koniec smażenia czosnek. Dodajemy grzyby pokrajane na kawałki, łyżkę masła, paprykę ostrą z umiarem i smażymy 3 min.
  • Ciasto wykładamy na foremkę do tarty wylepiając brzeg formy i wkładamy do piekarnika na 15 minut temperatura 180 stopni.
  • Następnie wyjmujemy i nakładamy farsz grzybowy, posypujemy rozmarynem i zalewamy jajkiem rozmąconym ze śmietaną.
  • Całość posypujemy tartym serem.
  • Wstawiamy ponownie do piekarnika na 25 minut temperatura 180 stopni.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tarta grzybowa wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze