Potrzebne składniki
Ciasto
- 250 g mąki
- 150 g masła
- 2 jajka
- sól (pieprz)
Farsz:
- 5 średnich kani
- 1 cebula
- 1/2 kg kabaczka
- 2 pomidory
- pietruszka (koperek)
- bazylia (papryka mielona ostra lub słodka)
- sól (pieprz)
- żółty ser do posypania
- olej do smażenia
Sposób wykonania
- Ciasto zagniatamy łącząc wszystkie składniki - ważne by masło było schłodzone i najlepiej posiekać je nożem z mąką by go nie rozgrzewać rękami.
- Ciasto zawijamy w folię i do lodówki na godzinę.
- Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy do zeszklenia na oleju. Dodajemy kanie pokrajane na kawałki chwilę przesmażamy.
- Dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę, sól, pieprz i chwilę smażymy mieszając.
- Na końcu dodajemy pietruszkę i koperek.
- Ciasto wykładamy na foremkę do tarty wylepiając brzeg formy i wkładamy do piekarnika na 15 minut temperatura 180 stopni.
- Następnie wyjmujemy i nakładamy farsz, na wierzchu układamy pomidory pokrojone w plasterki, posypujemy bazylią, papryką i posypujemy startym serem. Wstawiamy ponownie do piekarnika na 25 minut temperatura 180 stopni.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tarta z cukinią i kaniami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.