w , , , , ,

Tarta z cukinią i kaniami

Tarta z cukinią i kaniami

Bogata w składniki soczysta tarta z cukinią i kaniami. Można zastosować inne grzyby ale z kanią smakuje wyśmienicie. Spód należy dopiec trochę bardziej niż zwykle w tartach gdzie piecze się go koło 10 minut. Większość składników i tak wstępnie podsmażamy więc nie będzie problemu. Pyszne aromatyczne danie.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 50 min.
Łącznie: 1 godz.
Jak wykonać przepis na - Tarta z cukinią i kaniami

Potrzebne składniki

Ciasto

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • sól (pieprz)

Farsz:

  • 5 średnich kani
  • 1 cebula
  • 1/2 kg kabaczka
  • 2 pomidory
  • pietruszka (koperek)
  • bazylia (papryka mielona ostra lub słodka)
  • sól (pieprz)
  • żółty ser do posypania
  • olej do smażenia

Sposób wykonania

  • Ciasto zagniatamy łącząc wszystkie składniki - ważne by masło było schłodzone i najlepiej posiekać je nożem z mąką by go nie rozgrzewać rękami.
  • Ciasto zawijamy w folię i do lodówki na godzinę.
  • Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy do zeszklenia na oleju. Dodajemy kanie pokrajane na kawałki chwilę przesmażamy.
  • Dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę, sól, pieprz i chwilę smażymy mieszając.
  • Na końcu dodajemy pietruszkę i koperek.
  • Ciasto wykładamy na foremkę do tarty wylepiając brzeg formy i wkładamy do piekarnika na 15 minut temperatura 180 stopni.
  • Następnie wyjmujemy i nakładamy farsz, na wierzchu układamy pomidory pokrojone w plasterki, posypujemy bazylią, papryką i posypujemy startym serem. Wstawiamy ponownie do piekarnika na 25 minut temperatura 180 stopni.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tarta z cukinią i kaniami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze