w , ,

Tarta bananowa z orzechami

Tarta na słodko, a szczególnie tarta bananowa to jedna z moich ulubionych wersji. Do tego smaczne orzechy, syrop klonowy i kruszonka. No mniam, nieziemskie. Wszystko ze sobą gra idealnie. Syrop się karmelizuje, miękkie banany i masa budyniowa i do tego coś co tygryski lubią najbardziej pyszna kruszonka na wierzchu. Szybkie ciasto, ale trzeba robić etapami i podpiec najpierw trochę spód, najlepiej z obciążeniem by masa miała gdzie wejść. Klasyczny kruchy spód, tez chyba najlepiej pasuje. Polecam się skusić i zrobić.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 45 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji – 8 osób
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na – Tarta bananowa z orzechami
Składniki:

Ciasto

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła (zimnego)
  • 50 g cukru
  • 1 żółtko

Wypełnienie

  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 jajko
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • 120 ml syropu klonowego
  • 4 banany
  • 1 garść pokrojonych orzechów
  • sok z połowy cytryny
Sposób wykonania:
  • No to robimy. Składniki na ciasto, zwyczajnie wszystkie łączymy, najlepiej posiekać je razem, na wstępie nożem, by nie ogrzewać rekami za bardzo ciasta. Potem wyrobiłem wszystko na jednolita masę, dość szybko. Oddzieliłem kawałek na kruszonkę i obie części zawinąłem w folię i wrzuciłem do lodówki na 30 min.
  • Większą część wyjąłem i rozwałkowałem w okrąg. Wyłożyłem nim formę do tarty (27 cm.) wysmarowaną wcześniej masłem. Porobiłem na dnie widelcem dziurki i przykryłem papierem do pieczenia. Na papier wysypałem fasolę, którą trzymam na takie okazje, by obciążyć wierzch ciasta.
  • Wstawiłem ciasto na 15 min do piekarnika i podpiekałem w temp. 180 stopni.
  • W tym czasie pokroiłem banany i polałem je sokiem z cytryny, mieszając tak by sok je oblepił i nie ściemniały.
  • Śmietanę zmiksowałem z jajkiem, budyniem i syropem klonowym do uzyskania jednolitej, napowietrzonej masy.
  • Wyjąłem podpieczony spód z piekarnika, zdjąłem papier z fasolą, wyłożyłem na wierzch banany.
  • Wlałem na nie zmiksowaną masę. Wysypałem na wierzch posiekane orzechy i starłem na tarce pozostałą część ciasta z lodówki.
  • Wstawiłem tartę ponownie do piekarnika i piekłem dalej w 180 stopniach przez 20-25 min. Jak kruszonka i brzegi zrobią się złote, znaczy że gotowe.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tarta bananowa z orzechami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Sikorkowe Pasje
7 miesięcy temu

Uwielbiam wszystko co związane z bananami – z orzechami nie koniecznie, ale zjadam jak już są w cieście. Karol, podziwiam Ciebie za ten talent kulinarny 🙂

Okiem Blondynki by McBlondi
7 miesięcy temu

Połączenie bananów z orzechami uwielbiam! <3 Muszę kiedyś spróbować przerobić Twój przepis na bezglutenowy, bo przyznam, że tarty jeszcze nie piekłam 😉

Irena-Hooltayewpodrozy
7 miesięcy temu

Nie piekę, nie jadam ciast, nie jadam bananów.
Popatrzę sobie, ciekawie ta tarta wygląda.
Że też ja nie mam talentu do takich rzeczy.

Myśli Potarganej
7 miesięcy temu

Nie przepadam za przeobionymi bananami. Jednak ten przepis wygląda zachęcająco 🙂