Potrzebne składniki
Ciasto
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła (zimnego)
- 50 g cukru
- 1 żółtko
Wypełnienie
- 200 ml śmietany 30%
- 1 jajko
- 2 łyżki budyniu śmietankowego
- 120 ml syropu klonowego
- 4 banany
- 1 garść pokrojonych orzechów
- sok z połowy cytryny
Sposób wykonania
- No to robimy. Składniki na ciasto, zwyczajnie wszystkie łączymy, najlepiej posiekać je razem, na wstępie nożem, by nie ogrzewać rekami za bardzo ciasta. Potem wyrobiłem wszystko na jednolita masę, dość szybko. Oddzieliłem kawałek na kruszonkę i obie części zawinąłem w folię i wrzuciłem do lodówki na 30 min.
- Większą część wyjąłem i rozwałkowałem w okrąg. Wyłożyłem nim formę do tarty (27 cm.) wysmarowaną wcześniej masłem. Porobiłem na dnie widelcem dziurki i przykryłem papierem do pieczenia. Na papier wysypałem fasolę, którą trzymam na takie okazje, by obciążyć wierzch ciasta.
- Wstawiłem ciasto na 15 min do piekarnika i podpiekałem w temp. 180 stopni.
- W tym czasie pokroiłem banany i polałem je sokiem z cytryny, mieszając tak by sok je oblepił i nie ściemniały.
- Śmietanę zmiksowałem z jajkiem, budyniem i syropem klonowym do uzyskania jednolitej, napowietrzonej masy.
- Wyjąłem podpieczony spód z piekarnika, zdjąłem papier z fasolą, wyłożyłem na wierzch banany.
- Wlałem na nie zmiksowaną masę. Wysypałem na wierzch posiekane orzechy i starłem na tarce pozostałą część ciasta z lodówki.
- Wstawiłem tartę ponownie do piekarnika i piekłem dalej w 180 stopniach przez 20-25 min. Jak kruszonka i brzegi zrobią się złote, znaczy że gotowe.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tarta bananowa z orzechami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
Uwielbiam wszystko co związane z bananami – z orzechami nie koniecznie, ale zjadam jak już są w cieście. Karol, podziwiam Ciebie za ten talent kulinarny 🙂
Połączenie bananów z orzechami uwielbiam! <3 Muszę kiedyś spróbować przerobić Twój przepis na bezglutenowy, bo przyznam, że tarty jeszcze nie piekłam 😉
Nie piekę, nie jadam ciast, nie jadam bananów.
Popatrzę sobie, ciekawie ta tarta wygląda.
Że też ja nie mam talentu do takich rzeczy.
Nie przepadam za przeobionymi bananami. Jednak ten przepis wygląda zachęcająco 🙂