Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Tarta bananowa z orzechami

Tarta bananowa z orzechami

6 min. czytania
4
0
Tarta na słodko, a szczególnie tarta bananowa to jedna z moich ulubionych wersji. Do tego smaczne orzechy, syrop klonowy i kruszonka. No mniam, nieziemskie. Wszystko ze sobą gra idealnie. Syrop się karmelizuje, miękkie banany i masa budyniowa i do tego coś co tygryski lubią najbardziej pyszna kruszonka na wierzchu. Szybkie ciasto, ale trzeba robić etapami i podpiec najpierw trochę spód, najlepiej z obciążeniem by masa miała gdzie wejść. Klasyczny kruchy spód, tez chyba najlepiej pasuje. Polecam się skusić i zrobić.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 45 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji – 8 osób
Jak wykonać przepis na – Tarta bananowa z orzechami
Składniki:

Ciasto

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła (zimnego)
  • 50 g cukru
  • 1 żółtko

Wypełnienie

  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 jajko
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • 120 ml syropu klonowego
  • 4 banany
  • 1 garść pokrojonych orzechów
  • sok z połowy cytryny
Sposób wykonania:
  • No to robimy. Składniki na ciasto, zwyczajnie wszystkie łączymy, najlepiej posiekać je razem, na wstępie nożem, by nie ogrzewać rekami za bardzo ciasta. Potem wyrobiłem wszystko na jednolita masę, dość szybko. Oddzieliłem kawałek na kruszonkę i obie części zawinąłem w folię i wrzuciłem do lodówki na 30 min.
  • Większą część wyjąłem i rozwałkowałem w okrąg. Wyłożyłem nim formę do tarty (27 cm.) wysmarowaną wcześniej masłem. Porobiłem na dnie widelcem dziurki i przykryłem papierem do pieczenia. Na papier wysypałem fasolę, którą trzymam na takie okazje, by obciążyć wierzch ciasta.
  • Wstawiłem ciasto na 15 min do piekarnika i podpiekałem w temp. 180 stopni.
  • W tym czasie pokroiłem banany i polałem je sokiem z cytryny, mieszając tak by sok je oblepił i nie ściemniały.
  • Śmietanę zmiksowałem z jajkiem, budyniem i syropem klonowym do uzyskania jednolitej, napowietrzonej masy.
  • Wyjąłem podpieczony spód z piekarnika, zdjąłem papier z fasolą, wyłożyłem na wierzch banany.
  • Wlałem na nie zmiksowaną masę. Wysypałem na wierzch posiekane orzechy i starłem na tarce pozostałą część ciasta z lodówki.
  • Wstawiłem tartę ponownie do piekarnika i piekłem dalej w 180 stopniach przez 20-25 min. Jak kruszonka i brzegi zrobią się złote, znaczy że gotowe.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tarta bananowa z orzechami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  • 3
  •  
  •  
  •  
    3
    Udostępnienia

4
Napisz coś od Siebie

avatar

4 Comment threads
0 Thread replies
4 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Sikorkowe PasjeOkiem Blondynki by McBlondiIrena-HooltayewpodrozyMyśli Potarganej Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Sikorkowe Pasje
Gość

Uwielbiam wszystko co związane z bananami – z orzechami nie koniecznie, ale zjadam jak już są w cieście. Karol, podziwiam Ciebie za ten talent kulinarny 🙂

Okiem Blondynki by McBlondi
Gość

Połączenie bananów z orzechami uwielbiam! <3 Muszę kiedyś spróbować przerobić Twój przepis na bezglutenowy, bo przyznam, że tarty jeszcze nie piekłam 😉

Irena-Hooltayewpodrozy
Gość

Nie piekę, nie jadam ciast, nie jadam bananów.
Popatrzę sobie, ciekawie ta tarta wygląda.
Że też ja nie mam talentu do takich rzeczy.

Myśli Potarganej
Gość

Nie przepadam za przeobionymi bananami. Jednak ten przepis wygląda zachęcająco 🙂

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite