w , , ,

Tagliatelle z warzywami



Bezmięsny pomysł na makaron tagliatelle z warzywami. Pyszna mieszanka brokułów, cukinii marchwi kapusty, pomidorów i cebuli stanowi bardzo treściwe i sycące danie. Całość w delikatnym, kremowym sosie warzywnym ze śmietaną. Doskonały pomysł na szybki obiad, w zasadzie wrzucamy wszystko w odpowiedniej kolejności na patelnię chwile smażymy trochę dusimy i często mieszamy. W parę minut gotowe i bardzo dobre.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 35 min.
Ilość porcji 3 osoby
Jak wykonać przepis na – Tagliatelle z warzywami

Potrzebne składniki

  • 250 g makaronu typu tagliatelle
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • 2 pomidory
  • 1 szklanka posiekanej białej kapusty
  • 1/2 cukinii pokrojonej w półplasterki
  • 4 średnie pieczarki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1/4 dużego brokuła pokrojonego na drobne różyczki
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 1/2 litra bulionu warzywnego
  • po 1/2 łyżeczki bazylii i oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta papryki ostrej
  • sól (pieprz)
  • olej ryżowy lub rzepakowy do smażenia

Sposób wykonania

  • Makaron gotujemy w trakcie smażenia warzyw wg. przepisu na opakowaniu.
  • Cebulę w piórkach z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, brokułem, marchewką startą na tarce na grubych oczkach i kapustą smażymy na patelni na oleju przez 10 min.
  • Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i cukinię, podsmażamy.
  • Gdy się pieczarki podsmażą dodajemy obrane ze skórki pokrojone pomidory. Dodajemy przyprawy i mieszamy.
  • Dodajemy bulion i sos sojowy i lekko redukujemy dusząc bez przykrycia.
  • Dodajemy śmietanę i całość mieszamy. Chwilę gotujemy do połączenia składników.
  • Dodajemy odcedzony niepłukany makaron i mieszamy dokładnie.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tagliatelle z warzywami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Karolina

0.5 bulionu czyli pół kostki rozpuszczone w wodzie czy rozkruszyć pół kostki do dania?

Dola

Wygląda strasznie apetycznie 🙂 ale weź na weekend jakieś ciacho zrób 🙂