Potrzebne składniki
- 250 g makaronu typu tagliatelle
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchew
- 2 pomidory
- 1 szklanka posiekanej białej kapusty
- 1/2 cukinii pokrojonej w półplasterki
- 4 średnie pieczarki
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1/4 dużego brokuła pokrojonego na drobne różyczki
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 1/2 litra bulionu warzywnego
- po 1/2 łyżeczki bazylii i oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta papryki ostrej
- sól (pieprz)
- olej ryżowy lub rzepakowy do smażenia
Sposób wykonania
- Makaron gotujemy w trakcie smażenia warzyw wg. przepisu na opakowaniu.
- Cebulę w piórkach z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, brokułem, marchewką startą na tarce na grubych oczkach i kapustą smażymy na patelni na oleju przez 10 min.
- Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i cukinię, podsmażamy.
- Gdy się pieczarki podsmażą dodajemy obrane ze skórki pokrojone pomidory. Dodajemy przyprawy i mieszamy.
- Dodajemy bulion i sos sojowy i lekko redukujemy dusząc bez przykrycia.
- Dodajemy śmietanę i całość mieszamy. Chwilę gotujemy do połączenia składników.
- Dodajemy odcedzony niepłukany makaron i mieszamy dokładnie.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tagliatelle z warzywami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
0.5 bulionu czyli pół kostki rozpuszczone w wodzie czy rozkruszyć pół kostki do dania?
litra oczywiście już gotowego – przepraszam poprawiam
Wygląda strasznie apetycznie 🙂 ale weź na weekend jakieś ciacho zrób 🙂