w , ,

Szynka wieprzowa własnej roboty – z szynkowara

Własnej roboty wędlina – to jednak wypas i tyle. Może nie robi się takiej szynki z szynkowara szybko, ale skomplikowane to za bardzo nie jest. Trochę wyrabiania, cała masa czekania i trochę gotowania i gotowe. Smak zupełnie inny niż to co kupujemy w sklepie. Wygląd, zapach również. No i wiemy co jemy, bo nie ma tam konserwantów, ulepszaczy, a mięso nie jest szprycowane wodą, by puchło i było cięższe. Warto zainwestować w szynkowar i wyrabiać pyszne, domowe wędliny samemu w domu. Ja najbardziej lubię tę galaretkę, która się tworzy na około. Normalnie mogę oskrobać i zjeść samą. Idealna szynka na kanapki, a pewnie i samą będziecie wcinać – zapewniam.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 2 godz. 30 min.
Oczekiwanie: 1 d 12 godz.
Łącznie: 1 d 15 godz.
Ilość porcji 8 i więcej osób
5 from 3 votes
Jak wykonać przepis na – Szynka wieprzowa z szynkowara

Potrzebne składniki

  • 1 kg szynki wieprzowej bez kości
  • 200 g wędzonego boczku
  • 15 g soli peklowej lub zwykłej
  • 1 szczypta czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki rozmarynu
  • 2 liście laurowe
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 70 ml wody
  • 1 łyżka żelatyny w proszku

Sposób wykonania

  • Mięso umyłem i osuszyłem ręcznikiem papierowym. Pokroiłem w kostkę wielkości mniej więcej 3×3 cm. Lekko rozbiłem pokrojone kawałki mięsa tłuczkiem.
  • Boczek pokroiłem w drobną kostkę i również rozbiłem. Boczek daje fajny posmak wędzonki, ale jak chcecie możecie go pominąć.
  • Mięso włożyłem do miski z pokrywą, dodałem sól i przyprawy.
  • Wyrobiłem masę ugniatając rękami przez 10 min.
  • Zostawiłem w lodówce na 24 godziny by się zamarynowało.
  • Wyjąłem z lodówki, wyjąłem liście laurowe i dokładnie wymieszałem. Do zimnej przegotowanej wody dodałem żelatynę i wymieszałem. Zostawiłem na 5 min. Dodałem żelatynę rozpuszczoną w wodzie do masy mięsnej, dodałem też czosnek przeciśnięty przez praskę i wyrobiłem, ugniatając znów około 10 min.
  • W szynkowarze umieściłem woreczek do gotowania i wypełniłem go masą mięsną, dokładnie uciskając, partiami – tak by pozbyć się powietrza ze środka.
  • Zamknąłem szynkowar i gotowałem w nim mięso przez około 2,5 godziny w temp. 80-90 stopni. Po godzinie warto sprawdzić termometrem temperaturę wewnątrz mięsa. Powinno być około 85 stopni by wędlina się ładnie ugotowała. Wody musi być tyle by zakrywała mięso i trzeba ja uzupełniać podczas gotowania.
  • Po ugotowaniu wstawiłem szynkowar do miski z zimną wodą, by ostudzić mięso. Można zmieniać wodę by przyspieszyć proces. Następnie, po ostudzeniu, wstawiłem cały pojemnik do lodówki na 12 godzin. Ufff można wcinać 🙂
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Szynka wieprzowa z szynkowara wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Elżbieta
Elżbieta
11 dni temu

Świetny przepis. Mam tylko jedno pytanie do pkt 8. Czy podczas gotowania szynkowar musi być cały pod wodą ?

Aga
Aga
5 miesięcy temu

Ciekawi mnie punkt 6: do zimnej wody dodałem wodę… Hmm ciekawe

Maria
Maria
1 rok temu

super przepis na pewno zrobię w ten weckend

zeta
zeta
1 rok temu

Lubię domowe wyroby , zapewne zrobię ale nie mam szynkowara, zrobię w normalnym garnku.

Słodko Słodka
1 rok temu

Rewelacja,oj dawno nie używałam szynkowaru,pewnie na Wielkanoc go odkurzę ;-)Taki swojski wyrób to jest jednak petarda 🙂