Szynka wieprzowa własnej roboty – z szynkowara

7 min. czytania
5
0
Własnej roboty wędlina – to jednak wypas i tyle. Może nie robi się takiej szynki z szynkowara szybko, ale skomplikowane to za bardzo nie jest. Trochę wyrabiania, cała masa czekania i trochę gotowania i gotowe. Smak zupełnie inny niż to co kupujemy w sklepie. Wygląd, zapach również. No i wiemy co jemy, bo nie ma tam konserwantów, ulepszaczy, a mięso nie jest szprycowane wodą, by puchło i było cięższe. Warto zainwestować w szynkowar i wyrabiać pyszne, domowe wędliny samemu w domu. Ja najbardziej lubię tę galaretkę, która się tworzy na około. Normalnie mogę oskrobać i zjeść samą. Idealna szynka na kanapki, a pewnie i samą będziecie wcinać – zapewniam.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 2 godz. 30 min.
Oczekiwanie: 1 d 12 godz.
Łącznie: 1 d 15 godz.
Ilość porcji – 8 i więcej osób
Jak wykonać przepis na – Szynka wieprzowa z szynkowara
Składniki:
  • 1 kg szynki wieprzowej bez kości
  • 200 g wędzonego boczku
  • 15 g soli peklowej lub zwykłej
  • 1 szczypta czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki rozmarynu
  • 2 liście laurowe
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 70 ml wody
  • 1 łyżka żelatyny w proszku
Sposób wykonania:
  • Mięso umyłem i osuszyłem ręcznikiem papierowym. Pokroiłem w kostkę wielkości mniej więcej 3×3 cm. Lekko rozbiłem pokrojone kawałki mięsa tłuczkiem.
  • Boczek pokroiłem w drobną kostkę i również rozbiłem. Boczek daje fajny posmak wędzonki, ale jak chcecie możecie go pominąć.
  • Mięso włożyłem do miski z pokrywą, dodałem sól i przyprawy.
  • Wyrobiłem masę ugniatając rękami przez 10 min.
  • Zostawiłem w lodówce na 24 godziny by się zamarynowało.
  • Wyjąłem z lodów, wyjąłem liście laurowe i dokładnie wymieszałem. Do zimnej przegotowanej wody dodałem wodę i wymieszałem. Zostawiłem na 5 min. Dodałem żelatynę do masy mięsnej, dodałem tez czosnek przeciśnięty przez praskę i wyrobiłem, ugniatając znów około 10 min.
  • W szynkowarze umieściłem woreczek do gotowania w szynkowarze i wypełniłem go masą mięsną, dokładnie uciskając, partiami – tak by pozbyć się powietrza ze środka.
  • Zamknąłem szynkowar i gotowałem w nim mięso przez około 2,5 godziny w temp. 80-90 stopni. Po godzinie warto sprawdzić termometrem temperaturę wewnątrz mięsa. Powinno być około 85 stopni by wędlina się ładnie ugotowała. Wody musi być tyle by zakrywała mięso i trzeba ja uzupełniać podczas gotowania
  • Po ugotowaniu wstawiłem szynkowar do miski z zimną woda by ostudzić mięso. Można zmieniać wodę by przyspieszyć proces. Następnie, po ostudzeniu, wstawiłem cały pojemnik do lodówki na 12 godzin. Ufff można wcinać 🙂
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Szynka wieprzowa z szynkowara wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 21
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    21
    Udostępnienia

5
Napisz coś od Siebie

avatar

3 Comment threads
2 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Kosą po patelniMariazetaSłodko Słodka Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Maria
Gość
Maria

super przepis na pewno zrobię w ten weckend

zeta
Gość
zeta

Lubię domowe wyroby , zapewne zrobię ale nie mam szynkowara, zrobię w normalnym garnku.

Słodko Słodka
Gość

Rewelacja,oj dawno nie używałam szynkowaru,pewnie na Wielkanoc go odkurzę ;-)Taki swojski wyrób to jest jednak petarda 🙂

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).