Potrzebne składniki
- 1 kg szynki wieprzowej bez kości
- 200 g wędzonego boczku
- 15 g soli peklowej lub zwykłej
- 1 szczypta czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1/4 łyżeczki rozmarynu
- 2 liście laurowe
- 1 duży ząbek czosnku
- 70 ml wody
- 1 łyżka żelatyny w proszku
Sposób wykonania
- Mięso umyłem i osuszyłem ręcznikiem papierowym. Pokroiłem w kostkę wielkości mniej więcej 3×3 cm. Lekko rozbiłem pokrojone kawałki mięsa tłuczkiem.
- Boczek pokroiłem w drobną kostkę i również rozbiłem. Boczek daje fajny posmak wędzonki, ale jak chcecie możecie go pominąć.
- Mięso włożyłem do miski z pokrywą, dodałem sól i przyprawy.
- Wyrobiłem masę ugniatając rękami przez 10 min.
- Zostawiłem w lodówce na 24 godziny by się zamarynowało.
- Wyjąłem z lodówki, wyjąłem liście laurowe i dokładnie wymieszałem. Do zimnej przegotowanej wody dodałem żelatynę i wymieszałem. Zostawiłem na 5 min. Dodałem żelatynę rozpuszczoną w wodzie do masy mięsnej, dodałem też czosnek przeciśnięty przez praskę i wyrobiłem, ugniatając znów około 10 min.
- W szynkowarze umieściłem woreczek do gotowania i wypełniłem go masą mięsną, dokładnie uciskając, partiami – tak by pozbyć się powietrza ze środka.
- Zamknąłem szynkowar i gotowałem w nim mięso przez około 2,5 godziny w temp. 80-90 stopni. Po godzinie warto sprawdzić termometrem temperaturę wewnątrz mięsa. Powinno być około 85 stopni by wędlina się ładnie ugotowała. Wody musi być tyle by zakrywała mięso i trzeba ja uzupełniać podczas gotowania.
- Po ugotowaniu wstawiłem szynkowar do miski z zimną wodą, by ostudzić mięso. Można zmieniać wodę by przyspieszyć proces. Następnie, po ostudzeniu, wstawiłem cały pojemnik do lodówki na 12 godzin. Ufff można wcinać 🙂
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Szynka wieprzowa z szynkowara wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Świetny przepis. Mam tylko jedno pytanie do pkt 8. Czy podczas gotowania szynkowar musi być cały pod wodą ?
Właśnie też szukam tej info. i dlatego tu jestem przez przypadek. Ja mam garnek ciut niższy od szynkowara i w nim zrobię. Na zdrowy rozum myślę że nie może być cały od wodą bo w pokrywie posiada dziurkę do termometru i wlatywała by woda do niego podczas gotowania.
Ciekawi mnie punkt 6: do zimnej wody dodałem wodę… Hmm ciekawe
żelatynę – dziękuję za zwrócenie uwagi już poprawiłem 🙂
super przepis na pewno zrobię w ten weckend
to czekam na opinie czy smakuje 🙂
Lubię domowe wyroby , zapewne zrobię ale nie mam szynkowara, zrobię w normalnym garnku.
o jestem ciekaw czy wyjdzie bo tak jeszcze nie próbowałem. Będę wdzięczny za opisanie sposobu i tego jak wyszło.
Rewelacja,oj dawno nie używałam szynkowaru,pewnie na Wielkanoc go odkurzę ;-)Taki swojski wyrób to jest jednak petarda 🙂