Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Porady kulinarne

Szynka wędzona – kulinarny skarb

Materiał zewnętrzny 22 kwietnia 2020

Wyjątkowy aromat, intensywny różowy kolor, soczysta konsystencja i bogaty smak – szynka wędzona domowym sposobem jest nie do podrobienia! Jest tak apetyczna, że jej degustacja na pewno nie skończy się na jednym kawałku. W czym tkwi sekret tego, że zachwyca swoim smakiem i aromatem?

--- Reklama ---

Szynka wędzona – sekret, unikalnego smaku

Sekretem tego cudownego wyrobu jest idealnie dobrane mięso wieprzowe, starannie przygotowana kompozycja przypraw oraz wędzenie według staropolskiej receptury. Każdy szczegół ma znaczenie! Wędzonka zrobiona jest z najbardziej szlachetnego mięśnia szynki wieprzowej oraz z najlepszej jakości polskich półtuszy. Posiada kruchy oraz miękki smak dzięki długiemu leżakowaniu w odpowiedniej zalewie, która przyprawiona jest naturalnymi przyprawami. Dzięki temu nuta smakowa jest idealnie wydobyta, uwodząc prawdziwych smakoszy polskiego mięsa.

Tradycyjne wędzenie szynki – na czym polega?

Dla prawdziwych miłośników kuchni wyrób wędzonych wędlin to nie tylko produkcja nastawiona na osiągnięcie zysku – ale przede wszystkim wyjątkowa pasja. Ciągle udoskonalanie tradycyjnych technik oraz poszukiwanie najlepszych receptur, sprawdzanych już przed wiekami – to właśnie gwarantuje niepowtarzalny smak.

Wędzenie jest najstarszą z metod konserwacji żywności. Dym wędzarniczy nie tylko nadaje charakterystycznych zapach, trwałość oraz smak wyrobom, ale jest bakteriobójczy i bakteriostatyczny. Jak wygląda sam proces wędzenia? Zanim rozpocznie się cały proces, mięso powinno być peklowane, a następnie leżakowane. Szynka w całości zanurzona w wodzie codziennie jest obracana oraz przekłada, tak aby w pełni nasiąkła wodą z przyprawami. Po kilku dniach szynka może zostać wyjęta z solanki – ale to jeszcze nie koniec! Soczyste kawałki mięsa następnie muszą obciec oraz delikatnie się obsuszyć – trwa to kilkanaście godzin. Następnie jest czas, aby przygotować wędzarnie – należy wybrać odpowiednie drewno oraz rozpalić w palenisk. Na wcześniej przygotowanych siatkach lub hakach zawiśnie szynka. To najlepszy moment w całym procesie wędzenia! Jednak nie można zostawić go samemu sobie – temperatura wędzenia cały czas powinna być sprawdzana. Co następuje po wędzeniu? Uwędzona szynka musi być jeszcze zaparzona – czyli zanurzona w gorącej wodzie, która nie przekracza 80oC wraz z przyprawami. Następnie zostaje ona odsączona z wody oraz zostawiona w suchym miejscu – dzięki temu pozostaje świeża przez wiele dni. Tak przygotowana szynka wędzona jest soczysta, aromatyczna oraz wykwintna w smaku!

Szynka wędzona bukowym oraz owocowym dymem

Dlaczego szynka wędzona jest naturalnym dymem bukowym oraz dymem z drzew owocowych? Buk nadaje produktom złociste zabarwienie oraz lekki i łagodny smak. Natomiast drzewa owocowe – takie jak jabłoń, wiśnia, grusza czy winorośl polecane są szczególnie do wędzenia wieprzowiny, dając subtelny i słodki ale głęboki posmak. Sekretem mistrzów wędliniarskich jest dodawanie w końcowej fazie wędzenia przypraw oraz ziół bezpośrednio do paleniska – na przykład startego czosnku, pieprzu, cebuli, tymianku czy papryki. Powoduje to powstawanie dużej ilości dymu, który nadaje potrawom niepowtarzalnego smaku.

Szynka wędzona ze Spiżarni Schroniska Smaków jest specjałem, który stanowi wyjątkowo ozdobę stołu. Podana na dębowej desce w towarzystwie chrzanu, musztardy oraz piwa nie tylko cieszy oczy, ale jest prawdziwą poezją w podniebieniach. W niejednym domu odegra pierwszoplanową rolę podczas Świąt Wielkanocnych czy Bożonarodzeniowych. Kto raz zasmakuje wyrobów ze Schroniska Smaków – ten będzie tu wracał regularnie.

Tagi aromat, mięso, smak, szynka, technika, tradycja, wędzona
Materiał zewnętrzny 22 kwietnia 2020
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Sałatka z selera naciowego
Następny wpis Makaron z tuńczykiem, pomidorami, szpinakiem i mozzarellą
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Słodko Słodka
Słodko Słodka
27 kwietnia 2020 23:49

Szyneczka pierwsza klasa 🙂

0
Odpowiedz

Lustra jako element dekoracyjny

Serniczki na zimno w pucharkach z pianką truskawkową

Sałatka warstwowa z tuńczykiem na krakersach

Pyszna, domowa kawa, czyli kącik kawosza we własnym domu

Barszcz biały na świeżych grzybach

Barszcz biały na świeżych grzybach

Zalewajka – bieda zupa miasta 4 kultur w wersji na bogato

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?