Wyjątkowy aromat, intensywny różowy kolor, soczysta konsystencja i bogaty smak – szynka wędzona domowym sposobem jest nie do podrobienia! Jest tak apetyczna, że jej degustacja na pewno nie skończy się na jednym kawałku. W czym tkwi sekret tego, że zachwyca swoim smakiem i aromatem?
Szynka wędzona – sekret, unikalnego smaku
Sekretem tego cudownego wyrobu jest idealnie dobrane mięso wieprzowe, starannie przygotowana kompozycja przypraw oraz wędzenie według staropolskiej receptury. Każdy szczegół ma znaczenie! Wędzonka zrobiona jest z najbardziej szlachetnego mięśnia szynki wieprzowej oraz z najlepszej jakości polskich półtuszy. Posiada kruchy oraz miękki smak dzięki długiemu leżakowaniu w odpowiedniej zalewie, która przyprawiona jest naturalnymi przyprawami. Dzięki temu nuta smakowa jest idealnie wydobyta, uwodząc prawdziwych smakoszy polskiego mięsa.
Tradycyjne wędzenie szynki – na czym polega?
Dla prawdziwych miłośników kuchni wyrób wędzonych wędlin to nie tylko produkcja nastawiona na osiągnięcie zysku – ale przede wszystkim wyjątkowa pasja. Ciągle udoskonalanie tradycyjnych technik oraz poszukiwanie najlepszych receptur, sprawdzanych już przed wiekami – to właśnie gwarantuje niepowtarzalny smak.
Wędzenie jest najstarszą z metod konserwacji żywności. Dym wędzarniczy nie tylko nadaje charakterystycznych zapach, trwałość oraz smak wyrobom, ale jest bakteriobójczy i bakteriostatyczny. Jak wygląda sam proces wędzenia? Zanim rozpocznie się cały proces, mięso powinno być peklowane, a następnie leżakowane. Szynka w całości zanurzona w wodzie codziennie jest obracana oraz przekłada, tak aby w pełni nasiąkła wodą z przyprawami. Po kilku dniach szynka może zostać wyjęta z solanki – ale to jeszcze nie koniec! Soczyste kawałki mięsa następnie muszą obciec oraz delikatnie się obsuszyć – trwa to kilkanaście godzin. Następnie jest czas, aby przygotować wędzarnie – należy wybrać odpowiednie drewno oraz rozpalić w palenisk. Na wcześniej przygotowanych siatkach lub hakach zawiśnie szynka. To najlepszy moment w całym procesie wędzenia! Jednak nie można zostawić go samemu sobie – temperatura wędzenia cały czas powinna być sprawdzana. Co następuje po wędzeniu? Uwędzona szynka musi być jeszcze zaparzona – czyli zanurzona w gorącej wodzie, która nie przekracza 80oC wraz z przyprawami. Następnie zostaje ona odsączona z wody oraz zostawiona w suchym miejscu – dzięki temu pozostaje świeża przez wiele dni. Tak przygotowana szynka wędzona jest soczysta, aromatyczna oraz wykwintna w smaku!
Szynka wędzona bukowym oraz owocowym dymem
Dlaczego szynka wędzona jest naturalnym dymem bukowym oraz dymem z drzew owocowych? Buk nadaje produktom złociste zabarwienie oraz lekki i łagodny smak. Natomiast drzewa owocowe – takie jak jabłoń, wiśnia, grusza czy winorośl polecane są szczególnie do wędzenia wieprzowiny, dając subtelny i słodki ale głęboki posmak. Sekretem mistrzów wędliniarskich jest dodawanie w końcowej fazie wędzenia przypraw oraz ziół bezpośrednio do paleniska – na przykład startego czosnku, pieprzu, cebuli, tymianku czy papryki. Powoduje to powstawanie dużej ilości dymu, który nadaje potrawom niepowtarzalnego smaku.
Szynka wędzona ze Spiżarni Schroniska Smaków jest specjałem, który stanowi wyjątkowo ozdobę stołu. Podana na dębowej desce w towarzystwie chrzanu, musztardy oraz piwa nie tylko cieszy oczy, ale jest prawdziwą poezją w podniebieniach. W niejednym domu odegra pierwszoplanową rolę podczas Świąt Wielkanocnych czy Bożonarodzeniowych. Kto raz zasmakuje wyrobów ze Schroniska Smaków – ten będzie tu wracał regularnie.
Szyneczka pierwsza klasa 🙂