Który grill wybrać: węglowy, gazowy, czy elektryczny? Jakie są różnice w kosztach eksploatacji poszczególnych modeli? Czy warto kupić grill z kopułą? Poniżej przygotowaliśmy krótki przewodnik po nowoczesnych grillach ogrodowych!
Grill stacjonarny czy przenośny?
Grill stacjonarny zwykle jest bardziej rozbudowany niż model mobilny. Ma więcej funkcji, większą powierzchnię blatu, więcej półek. To znacznie ułatwia gotowanie dużej ilości porcji oraz pozwala poszaleć z bardziej wymyślnymi potrawami. Modele stacjonarne rozstawiane są w altankach lub w specjalnie wydzielonym kąciku do gotowania w ogrodzie (najczęściej z utwardzonym uprzednio podłożem). Grill stacjonarny nie nadaje się na mały taras, do wąskiego ogródka, ani też do ustawienia na terenie znajdującym się bezpośrednio przy wyjściu z domku letniskowego. Grill bez kółek nie będzie też miał zastosowania na większości werand. Dlatego w nowoczesnych grillach choć część nóżek wyposażonych jest w kółka, które ułatwiają przesuwanie obiektu.
Nowoczesne grille ogrodowe w zdecydowanej większości wyposażone są w koła. Powyżej: model Orion, opalany węglem, wyposażony w wyjmowaną szufladę na popiół. Dzięki solidnym kółkom, konstrukcja o wadze 27 kg może być z łatwością przesuwana nawet po nierównym podłożu. Fot. Ogrodosfera
Który grill wybrać: węglowy, gazowy, czy elektryczny?
Poza tradycyjnymi grillami węglowymi (które można opalać drewnem, węglem drzewnym lub innym stałym/sypkim paliwem), znajdziemy też nowoczesne modele gazowe i elektryczne. Popatrzmy poniżej, co można znaleźć w sklepach:
Niedrogie grille węglowe
Na zdjęciu poniżej najprostsze i najbardziej ekonomiczne modele grilli węglowych. Dzięki dobrej jakości materiałom i porządnej konstrukcji, plasują się w rankingach się o klasę wyżej niż tanie grille z supermarketu, pozostając często w tej samej lub niewiele wyższej cenie. Jest to więc najlepszy przykład tego, że lepiej niekiedy poszukać niedrogiego modelu w specjalistycznym sklepie z grillami zamiast decydować się na impulsywne zakupy w supermarkecie.
Fot. Ogrodosfera
- Grill węglowy Landmann, z kulistym paleniskiem o średnicy 46 cm, wykonanym z chromowanej stali szlachetnej o średnicy paleniska 46 cm. Na szczególną uwagę zwracają estetyczne drewniane blaty umieszczone po obu stronach paleniska: niezwykle ułatwiają gotowanie. Cena: 199 zł
- Grill węglowy z paleniskiem o wymiarach 54 x 33 cm marki Landmann, z wbudowaną regulacją (4-stopniową) rusztu. Cena: 105 zł
- Grill węglowy kulisty z dwoma poziomami rusztu, wyposażony w dodatkowy blat roboczy zlokalizowany przed paleniskiem. Marka: Landmann, cena: 143 zł
Poniżej natomiast mamy nieco droższe wygodne wózki do grillowania:
Na miejscu pierwszym model Gemini, wyposażony w kuliste palenisko z dwoma rusztami, na których w jednym czasie można grillować potrawy o potrzebach grzania z odmiennym natężeniem. Model z trzema półkami i dodatkowymi haczykami do zawieszenia sztućców (sztućce są w zestawie z grillem). Fot. Ogrodosfera
Grill węglowy marki Viking Grill, wyposażony w dwie komory. Umożliwia to grillowanie różnych rodzajów potraw, bez obaw o przenikanie zapachów. Cena: 650 zł. Fot. Ogrodosfera
Nowoczesne grille ogrodowe elektryczne
Grille elektryczne są prawdziwym rarytasem – dają możliwość przyrządzania posiłków niemal z tak dużym komfortom, jak wówczas, gdy robimy to w domu. Potrawy grillują się równomiernie – niezależnie od wiatru, temperatury i wilgoci w powietrzu. Niestety jednak, posiadanie takiego grilla wymaga dostępu do elektryczności, dlatego raczej nie zabierzemy grilla elektrycznego na biwak.
Wygodne grille gazowe na butlę
Grille gazowe, mimo że nadal są jeszcze mało popularne, są bardzo wygodne. Podobnie jak elektryczne, rozpalają się bez naszego wysiłku. Dodatkowo, w przeciwieństwie do elektrycznych, nie wymagają dostępu do sieci elektrycznej. Grillowanie odbywa się szybko, sprawnie, a wymiana butli nie jest w dzisiejszych czasach zadnym problemem. Jedyną wadą tego typu urządzeń jest, jak zawsze, konieczność zachowywania środków ostrożności: z butlą gazową należy obchodzić się ostrożnie.
Jak działa grill gazowy? W grillu gazowym, tak jak w każdym innym, znajduje się palenisko, a nad nim ruszt. Na palenisko wysypujemy kamienie lawy, które długo trzymają i oddają temperaturę. Kamienie lawy możemy dostać w każdym centrum ogrodniczym lub – najtaniej – w sklepach internetowych z akcesoriami do grillowania.
Na zdjęciu powyżej: grill gazowy na drewnianym wózku marki Landmann. Fot. Ogrodosfera
Na którym grillu najlepiej się grilluje?
Odpowiedź na to pytanie zależy od naszych indywidualnych preferencji. Dla wielu osób istotne jest, aby precyzyjnie manipulować temperaturą ognia oraz aby na jednym grillu przyrządzić jednocześnie potrawy o różnych potrzebach (inaczej grilluje się mięso, a inaczej warzywa). Takie możliwości daje tylko grill elektryczny, model wyposażony w różne fajerki.
Z drugiej jednak strony, wśród nas jest też wielu zwolenników tradycyjnych grilli węglowych, które nie dają możliwości sterowania temperaturą tak jak model elektryczny czy gazowy, ale za to tutaj mamy do czynienia z żywym ogniem, który wydusza tłuszcz z kiełbasek i nęci otoczenie smakowitym zapachem. Dla wielu z nas właśnie ten dym jest jedną z największych atrakcji towarzyszących grillowaniu.
Grill z okrągłym, czy z prostokątnym rusztem?
Kształt rusztu nie ma znaczenia, gdy grill jest modelem otwartym, pozbawionym klapy. Wówczas kwestią decydującą powinno być raczej to, czy rusztowanie zmieści się na przykład w bagażniku samochodu oraz to, jak zostało skonstruowane (łatwiej czyści się rusztowanie prostokątne, pozbawione przekątnych belek). Jeśli jednak kupujemy grill zamykany, wyposażony w kopułę, wówczas zdecydowanie poleca się zwrócić uwagę na to, że faktycznie termoobieg powietrza w grillach kulistych jest lepszy niż w prostokątnych.
Grill węglowy marki Landmann, wyposażony w kuliste, zamykane palenisko. Średnica rusztu: 46 cm. Fot. Ogrodosfera
W zamykanych grillach z kulistym rusztem potrawy opalają się równomiernie, a całkowity czas potrzebny do przyrządzenia posiłku jest krótszy niż w przypadku modeli otwartych. Dodatkowo też, grille zamykane łatwiej jest rozpalić i utrzymać w nich ogień, bo nie są wystawione na wiatr. Z drugiej jednak strony, zamykane grille prostokątne zwykle osiągają największe rozmiary, co jest istotne dla osób grillujących w większym gronie.
Który grill nadaje się na balkon lub do domu typu „bliźniak“?
Gdy grillujemy w dużym skupisku mieszkaniowym, wówczas bardzo ważne jest, aby grill generował jak najmniej dymu. Miejskie ogródki działkowe, parcela przy bloku mieszkaniowym, czy weranda domu wielorodzinnego – w tych miejscach najlepiej sprawdzi się grill elektryczny, który, w przeciwieństwie do modeli opalanych węglem lub z podłączoną butlą gazową, nie generuje dymu. Potrawy opiekają się wydzielając jedynie zapach gotowanego jedzenia. Grille elektryczne to jedyne modele, które można ustawić na balkonach w zabudowie wielorodzinnej. Rozpalanie grilla węglowego na balkonie w bloku jest prawnie zakazane.
Grill wyprodukowany specjalnie z myślą o użytkowaniu na balkonie. Pojemnik znajdujący się na dole zbiera popiół i jest wyjmowany. Ruszt przystosowany jest do mycia w zmywarkach. W grillu zamontowano przyczepkę umożliwiającą ulokowanie grilla na balustradzie balkonu. Cena: 199 zł. Fot. Ogrodosfera
Podsumowanie
Poznaliśmy najważniejsze cechy grilla: aby dobrać model odpowiedni dla naszych potrzeb, trzeba ocenić, czy interesuje nas mniej mobilny ale dający duży komfort gotowania model podłączany do prądu, czy też tradycyjny grill węglowy? Poznaliśmy też wady grilli gazowych oraz dowiedzieliśmy się, jakie są różnice między grillami kolistymi, a prostokątnymi. Przed zakupem warto zapytać sprzedawcę o jakość materiału, z którego wykonane jest palenisko, a także dokładnie rozplanować, ile półek dodatkowych oraz jakie akcesoria towarzyszące dobrać do grilla. Uzbrojeni w taką wiedzę, dokonamy świadomego wyboru!
*Zdjęcia został zaczerpnięte ze sklepu z grillami: Ogrodosfera.pl
Poniżej jeszcze raz szybka prezentacja najciekawszych modeli: