Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Porady kulinarne

Sztuka robienia własnych wędlin

Materiał zewnętrzny 23 października 2017
Sztuka robienia własnych wędlin
Sztuka robienia własnych wędlin

W sklepach spożywczych nie brakuje rozmaitych rodzajów wędlin, które kuszą niezwykle różowym kolorem i zaskakującą soczystością. Niestety, efekt taki uzyskuje się poprzez dodatek sztucznych barwników, konserwantów oraz polifosforanów, czyli niezwykle szkodliwych substancji negatywnie odbijających się na naszym zdrowiu. Uniknąć można ich, decydując się na własnoręczne przygotowywanie wędliny.

--- Reklama ---

Przede wszystkim zdrowie

Wędlina domowej roboty to produkty wolne od konserwantów, polifosforanów oraz sztucznych barwników. Decydując się na ich samodzielny wyrób, doskonale wiemy co trafia na nasz talerz. Takie wędliny nie odbijają się negatywnie na naszym zdrowiu. Nie powodują problemów z układem pokarmowym, nie przyczyniają się do odwapnienia kości. Szczególnie wskazane są zwłaszcza w przypadku dzieci. Trzeba bowiem podkreślić, że w przypadku dzieci polifosforany i innego rodzaju konserwanty wywołują nadpobudliwość i trudności z koncentracją.

 Idealnie dopasowany do preferencji smak

Decydując się na samodzielne przygotowanie wędliny, możemy dowolnie skomponować jej smak. To my decydujemy o dodawanych do kiełbasy czy szynki przyprawach, wybierając te, które smakują nam najbardziej. Ich wybór jest naprawdę ogromny. Do najpopularniejszych przypraw idealnie nadających się do domowej wędliny zalicza się:

-pieprz;

-majeranek;

-ostra i słodka papryka;

-kminek;

-lubczyk.

Warto pamiętać również o czosnku, który jest koniecznym dodatkiem do tradycyjnej kiełbasy.

Co jest potrzebne?

Marzeniem wielu osób jest przygotowywanie wędlin wędzonych w domowej wędzarni. Do tego potrzebne jest jednak odpowiednio duże podwórko. Co jednak w sytuacji, kiedy nim nie dysponujemy? Wystarczy postawić na wędzarnię elektryczną, która bez problemu zmieści się na balkonie. Aby wędliny były ładnie uformowane, warto zaopatrzyć się w specjalne siatki. Są one konieczne chociażby do przygotowania pysznej domowej szynki. Jeśli nie dysponujemy wędzarnią bądź nie mamy gdzie umieścić nawet tej elektrycznej, możemy zdecydować się na szynkowar. To proste urządzenie, które pozwala w szybki sposób przygotować domową szynkę czy prasowany boczek. Wędlina z szynkowaru ma idealny kształt, który zależny jest od kształtu urządzenia.

Mięso to podstawa

Chcąc przygotować pyszną wędlinę, należy postawić przede wszystkim na mięso wysokiej jakości. Dlatego lepiej unikać tego kupowanego w supermarkecie. Ideałem jest mięso od rolników hodujących niewielkie ilości trzody chlewnej czy drobiu. Im lepsze mięso, tym oczywiście smaczniejsza wędlina.

Szynka, schab, a może kiełbasa?

Przygotowując domową wędlinę, należy pamiętać, że szynka powinna być soczysta. Istotne jest, aby jej smak był nieco słonawy. Schab wędzony to wędlina dość sucha, ale naprawdę szlachetna. Kiełbasa to prawdziwy klasyk, jeśli chodzi o domową wędlinę. Wymaga najwięcej pracy, ale wzbudza również największy zachwyt. Jeśli tylko będzie dobrze doprawiona, można jeść ją niemal codziennie. Nie można zapominać również o pasztetach, boczkach i wielu innych wędlinach, które własnoręcznie można przygotować.

Autor artykułu
Artykuł został przygotowany autora janwedzi.pl, bloga o domowym masarstwie i wędzeniu.

Tagi smak, wędliny, wędzenie, wyrób, zdrowie
Materiał zewnętrzny 23 października 2017
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Knedle ze śliwkami Knedle ze śliwkami
Następny wpis Guarana czy garcinia cambogia. Czy to nas odchudzi? Guarana czy garcinia cambogia. Czy to nas odchudzi?
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Kurczak po chińsku

Rosół drobiowo-wołowy – tradycyjna niedzielna zupa

Jak powiększyć przestrzeń w małej sypialni?

Żeberka pieczone z warzywami w sosie piwnym

Wina z RPA – Odkryj niezwykłe smaki win z Republiki Południowej Afryki

Puszysty omlet z szynką i serem wg. przepisu Mamy

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?