Kosą po patelni Porady Sztuka robienia własnych wędlin

Sztuka robienia własnych wędlin

0

W sklepach spożywczych nie brakuje rozmaitych rodzajów wędlin, które kuszą niezwykle różowym kolorem i zaskakującą soczystością. Niestety, efekt taki uzyskuje się poprzez dodatek sztucznych barwników, konserwantów oraz polifosforanów, czyli niezwykle szkodliwych substancji negatywnie odbijających się na naszym zdrowiu. Uniknąć można ich, decydując się na własnoręczne przygotowywanie wędliny.

Przede wszystkim zdrowie

Wędlina domowej roboty to produkty wolne od konserwantów, polifosforanów oraz sztucznych barwników. Decydując się na ich samodzielny wyrób, doskonale wiemy co trafia na nasz talerz. Takie wędliny nie odbijają się negatywnie na naszym zdrowiu. Nie powodują problemów z układem pokarmowym, nie przyczyniają się do odwapnienia kości. Szczególnie wskazane są zwłaszcza w przypadku dzieci. Trzeba bowiem podkreślić, że w przypadku dzieci polifosforany i innego rodzaju konserwanty wywołują nadpobudliwość i trudności z koncentracją.

 Idealnie dopasowany do preferencji smak

Decydując się na samodzielne przygotowanie wędliny, możemy dowolnie skomponować jej smak. To my decydujemy o dodawanych do kiełbasy czy szynki przyprawach, wybierając te, które smakują nam najbardziej. Ich wybór jest naprawdę ogromny. Do najpopularniejszych przypraw idealnie nadających się do domowej wędliny zalicza się:

-pieprz;

-majeranek;

-ostra i słodka papryka;

-kminek;

-lubczyk.

Warto pamiętać również o czosnku, który jest koniecznym dodatkiem do tradycyjnej kiełbasy.

Co jest potrzebne?

Marzeniem wielu osób jest przygotowywanie wędlin wędzonych w domowej wędzarni. Do tego potrzebne jest jednak odpowiednio duże podwórko. Co jednak w sytuacji, kiedy nim nie dysponujemy? Wystarczy postawić na wędzarnię elektryczną, która bez problemu zmieści się na balkonie. Aby wędliny były ładnie uformowane, warto zaopatrzyć się w specjalne siatki. Są one konieczne chociażby do przygotowania pysznej domowej szynki. Jeśli nie dysponujemy wędzarnią bądź nie mamy gdzie umieścić nawet tej elektrycznej, możemy zdecydować się na szynkowar. To proste urządzenie, które pozwala w szybki sposób przygotować domową szynkę czy prasowany boczek. Wędlina z szynkowaru ma idealny kształt, który zależny jest od kształtu urządzenia.

Mięso to podstawa

Chcąc przygotować pyszną wędlinę, należy postawić przede wszystkim na mięso wysokiej jakości. Dlatego lepiej unikać tego kupowanego w supermarkecie. Ideałem jest mięso od rolników hodujących niewielkie ilości trzody chlewnej czy drobiu. Im lepsze mięso, tym oczywiście smaczniejsza wędlina.

Szynka, schab, a może kiełbasa?

Przygotowując domową wędlinę, należy pamiętać, że szynka powinna być soczysta. Istotne jest, aby jej smak był nieco słonawy. Schab wędzony to wędlina dość sucha, ale naprawdę szlachetna. Kiełbasa to prawdziwy klasyk, jeśli chodzi o domową wędlinę. Wymaga najwięcej pracy, ale wzbudza również największy zachwyt. Jeśli tylko będzie dobrze doprawiona, można jeść ją niemal codziennie. Nie można zapominać również o pasztetach, boczkach i wielu innych wędlinach, które własnoręcznie można przygotować.

Autor artykułu
Artykuł został przygotowany autora janwedzi.pl, bloga o domowym masarstwie i wędzeniu.

Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Porady

Zobacz też

Przekąski podczas kibicowania – co najchętniej jemy podczas wydarzeń sportowych?

Sportowe emocje w zenicie! Drużyny na boisku i te, zgromadzone przed telewizorem, dają z s…