Potrzebne składniki
- 300 g szprotek świeżych
- 1 cebula
- 1/4 szklanki octu
- 3/4 szklanki wody
- pieprz (ziele angielskie, liście laurowe)
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru
Sposób wykonania
- Oczyszczamy szprotki, odcinamy głowy, wyjmujemy wnętrzności i myjemy.
- Cebulę kroimy w piórka.
- Wkładamy na przemian do słoiczka ryby i cebulę.
- W rondelku zagotowujemy pozostałe składniki.
- Studzimy zaprawę i zalewamy nią ryby z cebulą.
- Odkładamy w chłodne miejsce, a po 2-3 dniach mamy gotowe rybki do jedzenia.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Szprotki w occie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.