w , , ,

Szprotki w occie



Pomysł mojego Ojca na pyszne śniadanko, chociaż mnie to bardziej te szprotki w occie pasują jako dodatek pod setkę. Szalenie proste – rybki z cebulą zalewamy zaprawą octową, zostawiamy na 2 dni i gotowe. Szprotki pod wpływem octu stają się miękkie i nawet to, że nie były filetowane, zupełnie nie przeszkadza. Świetny dodatek do kanapek, np z ogórkiem konserwowym i sałatą. Eeee dalej myślę o tym jak o zakąsce….
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 5 min.
Jak wykonać przepis na – Szprotki w occie

Potrzebne składniki

  • 300 g szprotek świeżych
  • 1 cebula
  • 1/4 szklanki octu
  • 3/4 szklanki wody
  • pieprz (ziele angielskie, liście laurowe)
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru

Sposób wykonania

  • Oczyszczamy szprotki, odcinamy głowy, wyjmujemy wnętrzności i myjemy.
  • Cebulę kroimy w piórka.
  • Wkładamy na przemian do słoiczka ryby i cebulę.
  • W rondelku zagotowujemy pozostałe składniki.
  • Studzimy zaprawę i zalewamy nią ryby z cebulą.
  • Odkładamy w chłodne miejsce, a po 2-3 dniach mamy gotowe rybki do jedzenia.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Szprotki w occie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze