Kosą po patelni Przepisy Szprotki w occie

Szprotki w occie

5 minuty czytania
0
61

Pomysł mojego Ojca na pyszne śniadanko, chociaż mnie to bardziej te szprotki w occie pasują jako dodatek pod setkę. Szalenie proste – rybki z cebulą zalewamy zaprawą octową, zostawiamy na 2 dni i gotowe. Szprotki pod wpływem octu stają się miękkie i nawet to, że nie były filetowane, zupełnie nie przeszkadza. Świetny dodatek do kanapek, np z ogórkiem konserwowym i sałatą. Eeee dalej myślę o tym jak o zakąsce….

Szprotki w occie

Wielkość porcji 2-3 osoby

Czas przygotowania 10 minut/y
Czas gotowania 5 minut/y
Czas całkowity 15 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 300 g szprotek świeżych
  • 1 cebula
  • 1/4 szklanki octu
  • 3/4 szklanki wody
  • pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru

Sposób wykonania:

  1. Oczyszczamy szprotki, odcinamy głowy, wyjmujemy wnętrzności i myjemy.
  2. Cebulę kroimy w piórka.
  3. Wkładamy na przemian do słoiczka ryby i cebulę.
  4. W rondelku zagotowujemy pozostałe składniki.
  5. Studzimy zaprawę i zalewamy nią ryby z cebulą.
  6. Odkładamy w chłodne miejsce, a po 2-3 dniach mamy gotowe rybki do jedzenia.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Biszkopt czekoladowy z kremem karpatkowym i galaretką

Biszkopt czekoladowy z kremem karpatkowym i galaretką, to pomysł mojej siostry Ani. Puszys…