Kosą po patelni Przepisy Szprotki w occie

Szprotki w occie

1 min. czytania
1
0
Pomysł mojego Ojca na pyszne śniadanko, chociaż mnie to bardziej te szprotki w occie pasują jako dodatek pod setkę. Szalenie proste – rybki z cebulą zalewamy zaprawą octową, zostawiamy na 2 dni i gotowe. Szprotki pod wpływem octu stają się miękkie i nawet to, że nie były filetowane, zupełnie nie przeszkadza. Świetny dodatek do kanapek, np z ogórkiem konserwowym i sałatą. Eeee dalej myślę o tym jak o zakąsce….
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 5 min.

Składniki:

  • 300 g szprotek świeżych
  • 1 cebula
  • 1/4 szklanki octu
  • 3/4 szklanki wody
  • pieprz (ziele angielskie, liście laurowe)
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru

Sposób wykonania:

  • Oczyszczamy szprotki, odcinamy głowy, wyjmujemy wnętrzności i myjemy.
  • Cebulę kroimy w piórka.
  • Wkładamy na przemian do słoiczka ryby i cebulę.
  • W rondelku zagotowujemy pozostałe składniki.
  • Studzimy zaprawę i zalewamy nią ryby z cebulą.
  • Odkładamy w chłodne miejsce, a po 2-3 dniach mamy gotowe rybki do jedzenia.

Zobacz też

Galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej

Pomysł na galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej powstał wczoraj rano - smak …