Kosą po patelni Przepisy Grill Szaszłyki z karkówki

Szaszłyki z karkówki

2 min. czytania
0
1
Grillujemy na potęgę, tak więc szaszłyki z karkówki z pieczarkami papryką i cukinią powinny Wam przypaść do gustu. Mamy cudowną pogodę, weekend, więc do dzieła. Polecam tę marynatę, jest bardzo aromatyczna i pełna ziół. Ma lekko ostry smak ale przy tym jest delikatna. Idealnie pasuje do mięsa z warzywami.
Szaszłyki z karkówki
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 40 min.
Przepis na:

Szaszłyki z karkówki

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 1 cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 6 dużych pieczarek

Marynata:

  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki mocnego alkoholu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • po 1 łyżce majeranku (rozmarynu, szałwii)

Sposób wykonania:

  • Przeciskamy przez praskę czosnek, rozcieramy z solą, dodajemy olej, sos sojowy, musztardę, miód i alkohol. Całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy przyprawami i mieszamy.
  • Mięso kroimy w kostkę ok. 3x4 cm i obtaczamy marynatą. Zostawiamy na 3 godziny w lodówce.
  • Zwilżamy patyczki w wodzie.
  • Paprykę kroimy w kawałki wielkości mięsa, cukinię i pieczarki w plasterki ok. 0,5 cm grubości. Cukinię możemy dołożyć do marynaty z mięsem, jeśli nie ma miejsca to posypujemy przyprawą do grilla.
  • Nadziewamy na patyczki na przemian wg. własnego uznania.
  • Grillujemy polewając pozostałą marynatą po wierzchu.

Na zdjęciu dodatkowo zawijańce z boczku bazyliowo-szałwiowe, ale to będzie inny przepis.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szaszłyki z indyka z pieczarkami, papryką i cukinią

Idzie weekend, a że zapowiada się dość ciepły to pewnie wytoczymy grille. Szaszłyki z indy…