Potrzebne składniki
- 1 kg karkówki
- 1 cukinia
- 1 papryka czerwona
- 6 dużych pieczarek
Marynata:
- 1/3 szklanki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki mocnego alkoholu
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka musztardy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- po 1 łyżce majeranku (rozmarynu, szałwii)
Sposób wykonania
- Przeciskamy przez praskę czosnek, rozcieramy z solą, dodajemy olej, sos sojowy, musztardę, miód i alkohol. Całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy przyprawami i mieszamy.
- Mięso kroimy w kostkę ok. 3x4 cm i obtaczamy marynatą. Zostawiamy na 3 godziny w lodówce.
- Zwilżamy patyczki w wodzie.
- Paprykę kroimy w kawałki wielkości mięsa, cukinię i pieczarki w plasterki ok. 0,5 cm grubości. Cukinię możemy dołożyć do marynaty z mięsem, jeśli nie ma miejsca to posypujemy przyprawą do grilla.
- Nadziewamy na patyczki na przemian wg. własnego uznania.
- Grillujemy polewając pozostałą marynatą po wierzchu.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Szaszłyki z karkówki wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Na zdjęciu dodatkowo zawijańce z boczku bazyliowo-szałwiowe, ale to będzie inny przepis.