w , , ,

Szaszłyki z karkówki



Grillujemy na potęgę, tak więc szaszłyki z karkówki z pieczarkami papryką i cukinią powinny Wam przypaść do gustu. Mamy cudowną pogodę, weekend, więc do dzieła. Polecam tę marynatę, jest bardzo aromatyczna i pełna ziół. Ma lekko ostry smak ale przy tym jest delikatna. Idealnie pasuje do mięsa z warzywami.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 40 min.
Jak wykonać przepis na - Szaszłyki z karkówki

Potrzebne składniki

  • 1 kg karkówki
  • 1 cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 6 dużych pieczarek

Marynata:

  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki mocnego alkoholu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • po 1 łyżce majeranku (rozmarynu, szałwii)

Sposób wykonania

  • Przeciskamy przez praskę czosnek, rozcieramy z solą, dodajemy olej, sos sojowy, musztardę, miód i alkohol. Całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy przyprawami i mieszamy.
  • Mięso kroimy w kostkę ok. 3x4 cm i obtaczamy marynatą. Zostawiamy na 3 godziny w lodówce.
  • Zwilżamy patyczki w wodzie.
  • Paprykę kroimy w kawałki wielkości mięsa, cukinię i pieczarki w plasterki ok. 0,5 cm grubości. Cukinię możemy dołożyć do marynaty z mięsem, jeśli nie ma miejsca to posypujemy przyprawą do grilla.
  • Nadziewamy na patyczki na przemian wg. własnego uznania.
  • Grillujemy polewając pozostałą marynatą po wierzchu.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Szaszłyki z karkówki wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Szaszłyki z karkówki

Na zdjęciu dodatkowo zawijańce z boczku bazyliowo-szałwiowe, ale to będzie inny przepis.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze