Kosą po patelni Przepisy Święta Boże narodzenie Szarlotka świąteczna z ciasteczkami

Szarlotka świąteczna z ciasteczkami

3 min. czytania
1
0
Tradycyjna szarlotka jednak nie do końca zwyczajna. Szarlotka świąteczna z ciasteczkami zmieni to zwykłe ciasto w atrakcję na stole. Możecie użyć dowolnych foremek do wykrawania kształtów i zastąpić tradycyjne paseczki samemu skomponowanym wzorem. Ba, jak ktoś ma talent plastyczny to nawet może pokusić się o obrazek. Mała zmiana a cieszy oko, a wiadomo, że je się też nimi.
Szarlotka świąteczna z ciasteczkami
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 1 godz.
Przepis na:

Szarlotka świąteczna z ciasteczkami

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklani mąki
  • 1 kostka margaryny do pieczenia 250 g
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Masa jabłkowa:

  • 2 kg jabłek
  • 2/4 szklanki orzechów włoskich łuskanych
  • 3 łyżki cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 tabliczki czekolady deserowej

Sposób wykonania:

  • Zagniatamy szybko ciasto z zimnym masłem do połączenia składników, zawijamy w folię i na godzinę wstawiamy do lodówki.
  • Jabłka obieramy, kroimy na mniejsze części, dodajemy 4 łyżki wody i dusimy na patelni do miękkości. Pod koniec dodajemy cukier i orzechy. Po odstawieniu z ognia dodajemy cynamon, sok cytrynowy, bułkę tartą.
  • Odkrawamy z cista 1/5 na ciastka, a resztę rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wypełniając spód. Nakłuwamy widelcem w wielu miejscach i wstawiamy do piekarnika na 20 min w temperaturze 180 stopni.
  • Wyjmujemy ciasto i posypujemy starta czekoladą.
  • Wykładamy masę jabłkową i wyrównujemy.
  • Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy ciastka. Wykładamy je na masę jabłkową.
  • Wstawiamy do piekarnika na 25 min w 180 stopniach.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 33
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    34
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Kluski leniwe z truskawkami

Nie, to nie są knedle, nie pomyliłem się, tak to kluski leniwe z truskawkami. Wyglądają po…