Szarlotka świąteczna z ciasteczkami

5 min. czytania
1
0
Tradycyjna szarlotka jednak nie do końca zwyczajna. Szarlotka świąteczna z ciasteczkami zmieni to zwykłe ciasto w atrakcję na stole. Możecie użyć dowolnych foremek do wykrawania kształtów i zastąpić tradycyjne paseczki samemu skomponowanym wzorem. Ba, jak ktoś ma talent plastyczny to nawet może pokusić się o obrazek. Mała zmiana a cieszy oko, a wiadomo, że je się też nimi.
Szarlotka świąteczna z ciasteczkami
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 1 godz.
Jak wykonać przepis na - Szarlotka świąteczna z ciasteczkami
Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklani mąki
  • 1 kostka margaryny do pieczenia 250 g
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Masa jabłkowa:

  • 2 kg jabłek
  • 2/4 szklanki orzechów włoskich łuskanych
  • 3 łyżki cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 tabliczki czekolady deserowej
Sposób wykonania:
  • Zagniatamy szybko ciasto z zimnym masłem do połączenia składników, zawijamy w folię i na godzinę wstawiamy do lodówki.
  • Jabłka obieramy, kroimy na mniejsze części, dodajemy 4 łyżki wody i dusimy na patelni do miękkości. Pod koniec dodajemy cukier i orzechy. Po odstawieniu z ognia dodajemy cynamon, sok cytrynowy, bułkę tartą.
  • Odkrawamy z cista 1/5 na ciastka, a resztę rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wypełniając spód. Nakłuwamy widelcem w wielu miejscach i wstawiamy do piekarnika na 20 min w temperaturze 180 stopni.
  • Wyjmujemy ciasto i posypujemy starta czekoladą.
  • Wykładamy masę jabłkową i wyrównujemy.
  • Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy ciastka. Wykładamy je na masę jabłkową.
  • Wstawiamy do piekarnika na 25 min w 180 stopniach.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Szarlotka świąteczna z ciasteczkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 33
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
    35
    Udostępnienia
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).