Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Szarlotka z pianką na korzennym spodzie

Szarlotka z pianką na korzennym spodzie

11 minuty czytania
2
0
1,227

Ta szarlotka to chyba nie jest super łatwe ciasto, jednak przynajmniej dla kogoś kto mało piecze. Tyle, że nie może nie wyjść - serio. Tak więc jak chcecie upiec jakieś pyszne aromatyczne i całkiem fajnie wyglądające ciasto to się pomęczcie. Efekt wynagradza wszystkie trudy. Przyprawy w cieście idealnie współgrają z jabłkami, całość jest wilgotna i pachnąca i rozpływa się w ustach. Pianka dodaje efekt puszystości. To wy tęsknijcie i się ślińcie a ja wcinam kawałek. Nie nie podzielę się zniknie zanim ktoś tu przybędzie.

Szarlotka z pianka na korzennym spodzie

Wielkość porcji dużo osób

Czas przygotowania 30 minut/y
Czas gotowania 1 godzina
Czas całkowity 1 godzina, 30 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

    Nadzienie:
  • 1,5 kg jabłek
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 czubate łyżki bułki tartej
    Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2/3 kostki margaryny
  • 1/3 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
    Pianka:
  • 3 białka
  • 1 kisiel cytrynowy
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka wiórków kokosowych

Sposób wykonania:

  1. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na kawałki, wkładamy do garnka i podlewamy niewielką ilością wody. Prużymy przez 15 minut, dosypujemy cukier i przez 10 minut dalej prużymy. Gdy masa zgęstnieje odstawiamy z ognia dodajemy cynamon, bułkę tartą i dokładnie mieszamy.
  2. Następnie robimy ciasto: mąkę przesiewamy z proszkiem, dodajemy cukier, następnie margarynę
  3. i siekamy nożem. Dodajemy jajko i szczyptę soli, przyprawy oraz cukier waniliowy. Szybko zagniatamy ciasto. 1/3 odkrawamy i wkładamy do lodówki. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy trochę więcej niż dno tortownicy aby wylepić brzegi. Ciasto wkładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, wylepiamy brzegi nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Na podpieczony spód wykładamy wcześniej przygotowane jabłka na wierzch wykładamy rozwałkowane ciasto, które chłodziło się w lodówce. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  5. W tym czasie ubijamy na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli, następnie małymi porcjami dodajemy cukier ciągle ubijając. Wsypujemy kisiel i miksujemy początkowo na wolnych obrotach stopniowo zwiększając do całkowitego zmieszania. Piane wykładamy na wierzch ciasta posypujemy wiórkami i pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Ciasto toffi z pianką

    Ostatnio coś wyjątkowo dużo u mnie słodkich rzeczy. Nie myślcie sobie że wszystko wcinam s…
  • Czekoladowa fantazja smaków

    Obłędna wręcz czekoladowa fantazja smaków, to ciasto na szczególne okazje. Trochę z nim pr…
  • Ciasto piernikowe z serem i pianką

    Już po świętach, ale ciasto było świąteczne wyjątkowo i warto je uwiecznić nawet teraz, a …

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym

Kotlety ziemniaczane z papryką, cebulą i sosem pieczarkowym to obiadek z mojego dzieciństw…