Potrzebne składniki
Nadzienie:
- 1,5 kg jabłek
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 czubate łyżki bułki tartej
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 2/3 kostki margaryny
- 1/3 łyżeczki mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
Pianka:
- 3 białka
- 1 kisiel cytrynowy
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka wiórków kokosowych
Sposób wykonania
- Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na kawałki, wkładamy do garnka i podlewamy niewielką ilością wody. Prużymy przez 15 minut, dosypujemy cukier i przez 10 minut dalej prużymy. Gdy masa zgęstnieje odstawiamy z ognia dodajemy cynamon, bułkę tartą i dokładnie mieszamy.
- Następnie robimy ciasto: mąkę przesiewamy z proszkiem, dodajemy cukier, następnie margarynę
- i siekamy nożem. Dodajemy jajko i szczyptę soli, przyprawy oraz cukier waniliowy. Szybko zagniatamy ciasto. 1/3 odkrawamy i wkładamy do lodówki. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy trochę więcej niż dno tortownicy aby wylepić brzegi. Ciasto wkładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, wylepiamy brzegi nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
- Na podpieczony spód wykładamy wcześniej przygotowane jabłka na wierzch wykładamy rozwałkowane ciasto, które chłodziło się w lodówce. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.
- W tym czasie ubijamy na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli, następnie małymi porcjami dodajemy cukier ciągle ubijając. Wsypujemy kisiel i miksujemy początkowo na wolnych obrotach stopniowo zwiększając do całkowitego zmieszania. Piane wykładamy na wierzch ciasta posypujemy wiórkami i pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Szarlotka z pianka na korzennym spodzie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Szarlotki to moja słabość 😉 Kolejny przepis do kolekcji.