Szarlotka z pianką na korzennym spodzie

Kosą po patelni
Szarlotka z pianką na korzennym spodzie
Ta szarlotka to chyba nie jest super łatwe ciasto, jednak przynajmniej dla kogoś kto mało piecze. Tyle, że nie może nie wyjść - serio. Tak więc jak chcecie upiec jakieś pyszne aromatyczne i całkiem fajnie wyglądające ciasto to się pomęczcie. Efekt wynagradza wszystkie trudy. Przyprawy w cieście idealnie współgrają z jabłkami, całość jest wilgotna i pachnąca i rozpływa się w ustach. Pianka dodaje efekt puszystości. To wy tęsknijcie i się ślińcie a ja wcinam kawałek. Nie nie podzielę się zniknie zanim ktoś tu przybędzie.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 30 min.
Jak wykonać przepis na - Szarlotka z pianka na korzennym spodzie

Potrzebne składniki

Nadzienie:

  • 1,5 kg jabłek
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 czubate łyżki bułki tartej

Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2/3 kostki margaryny
  • 1/3 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli

Pianka:

  • 3 białka
  • 1 kisiel cytrynowy
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka wiórków kokosowych

Sposób wykonania

  • Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na kawałki, wkładamy do garnka i podlewamy niewielką ilością wody. Prużymy przez 15 minut, dosypujemy cukier i przez 10 minut dalej prużymy. Gdy masa zgęstnieje odstawiamy z ognia dodajemy cynamon, bułkę tartą i dokładnie mieszamy.
  • Następnie robimy ciasto: mąkę przesiewamy z proszkiem, dodajemy cukier, następnie margarynę
  • i siekamy nożem. Dodajemy jajko i szczyptę soli, przyprawy oraz cukier waniliowy. Szybko zagniatamy ciasto. 1/3 odkrawamy i wkładamy do lodówki. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy trochę więcej niż dno tortownicy aby wylepić brzegi. Ciasto wkładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, wylepiamy brzegi nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Na podpieczony spód wykładamy wcześniej przygotowane jabłka na wierzch wykładamy rozwałkowane ciasto, które chłodziło się w lodówce. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  • W tym czasie ubijamy na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli, następnie małymi porcjami dodajemy cukier ciągle ubijając. Wsypujemy kisiel i miksujemy początkowo na wolnych obrotach stopniowo zwiększając do całkowitego zmieszania. Piane wykładamy na wierzch ciasta posypujemy wiórkami i pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Szarlotka z pianka na korzennym spodzie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Okiem Blondynki by McBlondi

Szarlotki to moja słabość 😉 Kolejny przepis do kolekcji.