Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Szarlotka z pianką na korzennym spodzie

Szarlotka z pianką na korzennym spodzie

4 min. czytania
1
0
Ta szarlotka to chyba nie jest super łatwe ciasto, jednak przynajmniej dla kogoś kto mało piecze. Tyle, że nie może nie wyjść - serio. Tak więc jak chcecie upiec jakieś pyszne aromatyczne i całkiem fajnie wyglądające ciasto to się pomęczcie. Efekt wynagradza wszystkie trudy. Przyprawy w cieście idealnie współgrają z jabłkami, całość jest wilgotna i pachnąca i rozpływa się w ustach. Pianka dodaje efekt puszystości. To wy tęsknijcie i się ślińcie a ja wcinam kawałek. Nie nie podzielę się zniknie zanim ktoś tu przybędzie.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 1 godz.
Czas całkowity: 1 godz. 30 min.

Składniki:

Nadzienie:

  • 1,5 kg jabłek
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 czubate łyżki bułki tartej

Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2/3 kostki margaryny
  • 1/3 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli

Pianka:

  • 3 białka
  • 1 kisiel cytrynowy
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka wiórków kokosowych

Sposób wykonania:

  • Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na kawałki, wkładamy do garnka i podlewamy niewielką ilością wody. Prużymy przez 15 minut, dosypujemy cukier i przez 10 minut dalej prużymy. Gdy masa zgęstnieje odstawiamy z ognia dodajemy cynamon, bułkę tartą i dokładnie mieszamy.
  • Następnie robimy ciasto: mąkę przesiewamy z proszkiem, dodajemy cukier, następnie margarynę
  • i siekamy nożem. Dodajemy jajko i szczyptę soli, przyprawy oraz cukier waniliowy. Szybko zagniatamy ciasto. 1/3 odkrawamy i wkładamy do lodówki. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy trochę więcej niż dno tortownicy aby wylepić brzegi. Ciasto wkładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, wylepiamy brzegi nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Na podpieczony spód wykładamy wcześniej przygotowane jabłka na wierzch wykładamy rozwałkowane ciasto, które chłodziło się w lodówce. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  • W tym czasie ubijamy na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli, następnie małymi porcjami dodajemy cukier ciągle ubijając. Wsypujemy kisiel i miksujemy początkowo na wolnych obrotach stopniowo zwiększając do całkowitego zmieszania. Piane wykładamy na wierzch ciasta posypujemy wiórkami i pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Zobacz też

Galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej

Pomysł na galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej powstał wczoraj rano - smak …