w , ,

Szarlotka agrestowa z bitą śmietaną



Pyszna szarlotka agrestowa z bitą śmietaną na biszkoptowym cieście nasączonym cytrynowo-rumowym ponczem. Idealna na przyjęcia, prezentuje się świetnie na stole a do tego mało kto nie lubi szarlotki. Nie za słodka, soczysta, wilgotna i z bitą śmietaną - rozpływa się w ustach. Na wierzchu możemy ją posypać tartą czekoladą lub cynamonem zmieszanym z kakao. To już zależy od Waszej fantazji.
Przygotowanie: 35 min.
Gotowanie: 25 min.
Łącznie: 1 godz.
Jak wykonać przepis na - Szarlotka agrestowa z bitą śmietaną

Potrzebne składniki

Biszkopt

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłeczna

  • 8 jabłek
  • 2 galaretki agrestowe
  • sok z połowy cytryny

Bita śmietana

  • 500 ml śmietany 36 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w letniej wodzie

Do nasączenia ciasta:

  • sok z połowy cytryny
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 kieliszek rumu

Sposób wykonania

  • Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia.
  • Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy po trochu cukier, a następnie po jednym żółtku i łyżce wody, dokładnie ubijając.
  • Wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy łyżką.
  • Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem formę i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na kawałki.
  • Wkładamy do garnka podlewamy 2 łyżkami wody i dusimy, aż jabłka zmiękną. Odstawiamy do przestudzenia.
  • Galaretki rozpuszczamy w pół litrze gorącej wody, łączymy z jabłkami, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
  • Mocno schłodzoną śmietanę lekko ubijamy na najwyższych obrotach, dodajemy ubijając cukier puder i na koniec rozpuszczoną żelatynę. Ubijamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  • Na wystudzone ciasto wlewamy łyżką nasączając wymieszany sok z cytryny z wodą i rumem. Wykładamy tężejącą masę jabłeczną i schładzamy w lodówce do pełnego stężenia.
  • Na jabłka wykładamy bitą śmietanę i dowolnie dekorujemy.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Szarlotka agrestowa z bitą śmietaną wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze