Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Szarlotka agrestowa z bitą śmietaną

Szarlotka agrestowa z bitą śmietaną

0

Pyszna szarlotka agrestowa z bitą śmietaną na biszkoptowym cieście nasączonym cytrynowo-rumowym ponczem. Idealna na przyjęcia, prezentuje się świetnie na stole a do tego mało kto nie lubi szarlotki. Nie za słodka, soczysta, wilgotna i z bitą śmietaną - rozpływa się w ustach. Na wierzchu możemy ją posypać tartą czekoladą lub cynamonem zmieszanym z kakao. To już zależy od Waszej fantazji.

Szarlotka agrestowa z bitą śmietaną

Szarlotka agrestowa z bitą śmietaną

Czas przygotowania 35 minut/y

Czas gotowania 25 minut/y

Czas całkowity 1 godzina

Wielkość porcji kilka osób

Składniki

    Biszkopt
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa jabłeczna
  • 8 jabłek
  • 2 galaretki agrestowe
  • sok z połowy cytryny
    Bita śmietana
  • 500 ml śmietany 36 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w letniej wodzie
    Do nasączenia ciasta:
  • sok z połowy cytryny
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 kieliszek rumu

Sposób przygotowania

  1. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia.
  2. Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy po trochu cukier, a następnie po jednym żółtku i łyżce wody, dokładnie ubijając.
  3. Wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy łyżką.
  4. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem formę i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni.
  5. Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na kawałki.
  6. Wkładamy do garnka podlewamy 2 łyżkami wody i dusimy, aż jabłka zmiękną. Odstawiamy do przestudzenia.
  7. Galaretki rozpuszczamy w pół litrze gorącej wody, łączymy z jabłkami, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
  8. Mocno schłodzoną śmietanę lekko ubijamy na najwyższych obrotach, dodajemy ubijając cukier puder i na koniec rozpuszczoną żelatynę. Ubijamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  9. Na wystudzone ciasto wlewamy łyżką nasączając wymieszany sok z cytryny z wodą i rumem. Wykładamy tężejącą masę jabłeczną i schładzamy w lodówce do pełnego stężenia.
  10. Na jabłka wykładamy bitą śmietanę i dowolnie dekorujemy.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/szarlotka-agrestowa-bita-smietana/
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Mini małpi chlebek nadziewany toffi

    Monkey bread w wersji babeczek, czyli mini małpi chlebek nadziewany tofii. Doskonała przek…
  • Mini pączki serowe

    Błyskawiczne mini pączki serowe, niezbyt słodkie w sam raz do wcinania podczas meczu, ale …
  • Kisiel z wiśniami i rodzynkami

    Strasznie prosty pomysł na przygotowanie tego popularnego deseru ze świeżymi owocami. Kisi…
Więcej przepisów w kategorii Ciasta i desery

Zobacz też

Policzki wieprzowe duszone

Danie z cyklu niepowtarzalnych, wręcz ekskluzywnych, bo niestety drogich. Policzki wieprzo…