Potrzebne składniki
Biszkopt
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłeczna
- 8 jabłek
- 2 galaretki agrestowe
- sok z połowy cytryny
Bita śmietana
- 500 ml śmietany 36 %
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w letniej wodzie
Do nasączenia ciasta:
- sok z połowy cytryny
- 0,5 szklanki wody
- 1 kieliszek rumu
Sposób wykonania
- Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia.
- Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy po trochu cukier, a następnie po jednym żółtku i łyżce wody, dokładnie ubijając.
- Wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy łyżką.
- Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem formę i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni.
- Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na kawałki.
- Wkładamy do garnka podlewamy 2 łyżkami wody i dusimy, aż jabłka zmiękną. Odstawiamy do przestudzenia.
- Galaretki rozpuszczamy w pół litrze gorącej wody, łączymy z jabłkami, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
- Mocno schłodzoną śmietanę lekko ubijamy na najwyższych obrotach, dodajemy ubijając cukier puder i na koniec rozpuszczoną żelatynę. Ubijamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Na wystudzone ciasto wlewamy łyżką nasączając wymieszany sok z cytryny z wodą i rumem. Wykładamy tężejącą masę jabłeczną i schładzamy w lodówce do pełnego stężenia.
- Na jabłka wykładamy bitą śmietanę i dowolnie dekorujemy.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Szarlotka agrestowa z bitą śmietaną wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!