Kosą po patelni Przepisy Bezglutenowe Surówka z buraczków i jabłek

Surówka z buraczków i jabłek

0

Lekka, dietetyczna surówka z buraczków i jabłek. Słodko-kwaśna, bez cebuli i pieprzu, więc trochę nieufnie do niej podszedłem. Jednak zdziwiony byłem jak z takich prostych składników można uzyskać pełny smaku, kompletny dodatek do potraw. Podobno w prostocie tkwi czasem sekret czegoś pysznego i ta surówka to potwierdza doskonale. Zdrowy i smaczny dodatek do mięs czy ryb.

Surówka z buraczków i jabłek

Surówka z buraczków i jabłek

Czas przygotowania 10 minut/y

Czas gotowania 10 minut/y

Czas całkowity 20 minut/y

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

  • 5 buraczków
  • 2 duże jabłka
  • 2 łyżeczki cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól do smaku

Sposób przygotowania

  1. Buraki w skórkach, wyszorowane gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z 1 łyżeczką cukru.
  2. Jabłka kroimy drobno i prużymy z niewielką ilością wody.
  3. Do jabłek dodajemy cukier i cytrynę zależnie od kwaśności jabłek.
  4. Obieramy buraki i trzemy na tarce o grubych oczkach.
  5. Mieszamy wszystko, solimy do smaku.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/surowka-z-buraczkow-i-jablek/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Bezglutenowe

Zobacz też

Błyskawiczny placek ze śliwkami na oleju

Serio to błyskawiczny placek ze śliwkami na oleju. Mieszamy wszystko mikserem co nie zajmi…