Kosą po patelni Przepisy Bezglutenowe Surówka z buraczków i jabłek

Surówka z buraczków i jabłek

4 minuty czytania

Lekka, dietetyczna surówka z buraczków i jabłek. Słodko-kwaśna, bez cebuli i pieprzu, więc trochę nieufnie do niej podszedłem. Jednak zdziwiony byłem jak z takich prostych składników można uzyskać pełny smaku, kompletny dodatek do potraw. Podobno w prostocie tkwi czasem sekret czegoś pysznego i ta surówka to potwierdza doskonale. Zdrowy i smaczny dodatek do mięs czy ryb.

Surówka z buraczków i jabłek

Wielkość porcji 3-4 osoby

Czas przygotowania 10 minut/y
Czas gotowania 10 minut/y
Czas całkowity 20 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 5 buraczków
  • 2 duże jabłka
  • 2 łyżeczki cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól do smaku

Sposób wykonania:

  1. Buraki w skórkach, wyszorowane gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z 1 łyżeczką cukru.
  2. Jabłka kroimy drobno i prużymy z niewielką ilością wody.
  3. Do jabłek dodajemy cukier i cytrynę zależnie od kwaśności jabłek.
  4. Obieramy buraki i trzemy na tarce o grubych oczkach.
  5. Mieszamy wszystko, solimy do smaku.