Kosą po patelni Przepisy Bezglutenowe Surówka z buraczków i jabłek

Surówka z buraczków i jabłek

1 min. czytania
0
0
Lekka, dietetyczna surówka z buraczków i jabłek. Słodko-kwaśna, bez cebuli i pieprzu, więc trochę nieufnie do niej podszedłem. Jednak zdziwiony byłem jak z takich prostych składników można uzyskać pełny smaku, kompletny dodatek do potraw. Podobno w prostocie tkwi czasem sekret czegoś pysznego i ta surówka to potwierdza doskonale. Zdrowy i smaczny dodatek do mięs czy ryb.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 10 min.
Czas całkowity: 20 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 5 buraczków
  • 2 duże jabłka
  • 2 łyżeczki cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól do smaku

Sposób wykonania:

  • Buraki w skórkach, wyszorowane gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z 1 łyżeczką cukru.
  • Jabłka kroimy drobno i prużymy z niewielką ilością wody.
  • Do jabłek dodajemy cukier i cytrynę zależnie od kwaśności jabłek.
  • Obieramy buraki i trzemy na tarce o grubych oczkach.
  • Mieszamy wszystko, solimy do smaku.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pilaw turecki z kurczakiem

Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…