Potrzebne składniki
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 25 g świeżych drożdży
- 2 żółtka
- 50 g masła
- 3 łyżki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- skórka otarta z cytryny
- szczypta soli
Do środka:
- 400 g truskawek
- 500 g sera białego półtłustego
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Kruszonka:
- 30 g mąki
- 20 g masła
- 20 g cukru
Sposób wykonania
- Składniki na ciasto wyrabiamy dokładnie, nie trzeba przygotowywać wcześniej rozczynu. Ciasto musi być sprężyste, jak trzeba podsypać dodatkowo mąką.
- Zostawiamy ciasto na godzinę do wyrośnięcia. Dzielimy na pół i rozwałkowujemy na dwa prostokąty.
- Na wierzch każdego wykładamy wymieszane ze sobą składniki na masę serową zachowując po 2 cm pustej przestrzeni na brzegach. Umyte i obrane truskawki układamy w rządku przez środek.
- Zawijamy do środka dłuższe brzegi i składamy podwijając końce. Zostawiamy do wyrośnięcia na 30 min.
- Składniki na kruszonkę mieszamy palcami i robimy grudki.
- Wyrośnięte strucle nacinamy nożem wzdłuż, smarujemy białkiem, lekko rozchylamy i posypujemy kruszonką.
- Pieczemy w 180 stopniach ok. 40 minut.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Strucla z serem i truskawkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.