Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Strucla z serem i truskawkami

Strucla z serem i truskawkami

3 min. czytania
0
0
Wilgotna, pachnąca strucla z serem i truskawkami. Wypełnia aromatem cały dom. Jest słodka, drożdżowa i delikatna. Najlepsza na ciepło jeszcze kilka minut po upieczeniu, ze szklaneczką mleka. Rany. jak ja uwielbiam ten smak. Truskawki można pominąć, jak ktoś ma już ich powoli dosyć jak ja... albo zastąpić innymi owocami. Pomysł i wykonanie Moniki Janiak-Feltynowskiej - dziękuje za poczęstunek. Dobrze że sam nie robiłem bo bym zjadł sam całą i nikomu nie dał, a dieta więc...
Przygotowanie: 40 min.
Gotowanie: 40 min.
Łącznie: 1 godz. 20 min.
Przepis na:

Strucla z serem i truskawkami

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 żółtka
  • 50 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • skórka otarta z cytryny
  • szczypta soli

Do środka:

  • 400 g truskawek
  • 500 g sera białego półtłustego
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Kruszonka:

  • 30 g mąki
  • 20 g masła
  • 20 g cukru

Sposób wykonania:

  • Składniki na ciasto wyrabiamy dokładnie, nie trzeba przygotowywać wcześniej rozczynu. Ciasto musi być sprężyste, jak trzeba podsypać dodatkowo mąką.
  • Zostawiamy ciasto na godzinę do wyrośnięcia. Dzielimy na pół i rozwałkowujemy na dwa prostokąty.
  • Na wierzch każdego wykładamy wymieszane ze sobą składniki na masę serową zachowując po 2 cm pustej przestrzeni na brzegach. Umyte i obrane truskawki układamy w rządku przez środek.
  • Zawijamy do środka dłuższe brzegi i składamy podwijając końce. Zostawiamy do wyrośnięcia na 30 min.
  • Składniki na kruszonkę mieszamy palcami i robimy grudki.
  • Wyrośnięte strucle nacinamy nożem wzdłuż, smarujemy białkiem, lekko rozchylamy i posypujemy kruszonką.
  • Pieczemy w 180 stopniach ok. 40 minut.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 20
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    22
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szparagi w sosie holenderskim

Chyba najbardziej znany i klasyczny sposób podania szparagów, czyli szparagi w sosie holen…