Strucla z serem i truskawkami

5 min. czytania
0
0
Wilgotna, pachnąca strucla z serem i truskawkami. Wypełnia aromatem cały dom. Jest słodka, drożdżowa i delikatna. Najlepsza na ciepło jeszcze kilka minut po upieczeniu, ze szklaneczką mleka. Rany. jak ja uwielbiam ten smak. Truskawki można pominąć, jak ktoś ma już ich powoli dosyć jak ja... albo zastąpić innymi owocami. Pomysł i wykonanie Moniki Janiak-Feltynowskiej - dziękuje za poczęstunek. Dobrze że sam nie robiłem bo bym zjadł sam całą i nikomu nie dał, a dieta więc...
Przygotowanie: 40 min.
Gotowanie: 40 min.
Łącznie: 1 godz. 20 min.
Jak wykonać przepis na - Strucla z serem i truskawkami
Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 żółtka
  • 50 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • skórka otarta z cytryny
  • szczypta soli

Do środka:

  • 400 g truskawek
  • 500 g sera białego półtłustego
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Kruszonka:

  • 30 g mąki
  • 20 g masła
  • 20 g cukru
Sposób wykonania:
  • Składniki na ciasto wyrabiamy dokładnie, nie trzeba przygotowywać wcześniej rozczynu. Ciasto musi być sprężyste, jak trzeba podsypać dodatkowo mąką.
  • Zostawiamy ciasto na godzinę do wyrośnięcia. Dzielimy na pół i rozwałkowujemy na dwa prostokąty.
  • Na wierzch każdego wykładamy wymieszane ze sobą składniki na masę serową zachowując po 2 cm pustej przestrzeni na brzegach. Umyte i obrane truskawki układamy w rządku przez środek.
  • Zawijamy do środka dłuższe brzegi i składamy podwijając końce. Zostawiamy do wyrośnięcia na 30 min.
  • Składniki na kruszonkę mieszamy palcami i robimy grudki.
  • Wyrośnięte strucle nacinamy nożem wzdłuż, smarujemy białkiem, lekko rozchylamy i posypujemy kruszonką.
  • Pieczemy w 180 stopniach ok. 40 minut.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Strucla z serem i truskawkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 20
  •  
  • 3
  •  
  •  
  •  
    23
    Udostępnienia
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).