w , ,

Strucla z serem i truskawkami



Wilgotna, pachnąca strucla z serem i truskawkami. Wypełnia aromatem cały dom. Jest słodka, drożdżowa i delikatna. Najlepsza na ciepło jeszcze kilka minut po upieczeniu, ze szklaneczką mleka. Rany. jak ja uwielbiam ten smak. Truskawki można pominąć, jak ktoś ma już ich powoli dosyć jak ja… albo zastąpić innymi owocami. Pomysł i wykonanie Moniki Janiak-Feltynowskiej – dziękuje za poczęstunek. Dobrze że sam nie robiłem bo bym zjadł sam całą i nikomu nie dał, a dieta więc…
Przygotowanie: 40 min.
Gotowanie: 40 min.
Łącznie: 1 godz. 20 min.
Jak wykonać przepis na – Strucla z serem i truskawkami

Potrzebne składniki

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 żółtka
  • 50 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • skórka otarta z cytryny
  • szczypta soli

Do środka:

  • 400 g truskawek
  • 500 g sera białego półtłustego
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Kruszonka:

  • 30 g mąki
  • 20 g masła
  • 20 g cukru

Sposób wykonania

  • Składniki na ciasto wyrabiamy dokładnie, nie trzeba przygotowywać wcześniej rozczynu. Ciasto musi być sprężyste, jak trzeba podsypać dodatkowo mąką.
  • Zostawiamy ciasto na godzinę do wyrośnięcia. Dzielimy na pół i rozwałkowujemy na dwa prostokąty.
  • Na wierzch każdego wykładamy wymieszane ze sobą składniki na masę serową zachowując po 2 cm pustej przestrzeni na brzegach. Umyte i obrane truskawki układamy w rządku przez środek.
  • Zawijamy do środka dłuższe brzegi i składamy podwijając końce. Zostawiamy do wyrośnięcia na 30 min.
  • Składniki na kruszonkę mieszamy palcami i robimy grudki.
  • Wyrośnięte strucle nacinamy nożem wzdłuż, smarujemy białkiem, lekko rozchylamy i posypujemy kruszonką.
  • Pieczemy w 180 stopniach ok. 40 minut.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Strucla z serem i truskawkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze