Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Strucla z serem i truskawkami

Strucla z serem i truskawkami

0

Wilgotna, pachnąca strucla z serem i truskawkami. Wypełnia aromatem cały dom. Jest słodka, drożdżowa i delikatna. Najlepsza na ciepło jeszcze kilka minut po upieczeniu, ze szklaneczką mleka. Rany. jak ja uwielbiam ten smak. Truskawki można pominąć, jak ktoś ma już ich powoli dosyć jak ja... albo zastąpić innymi owocami. Pomysł i wykonanie Moniki Janiak-Feltynowskiej - dziękuje za poczęstunek. Dobrze że sam nie robiłem bo bym zjadł sam całą i nikomu nie dał, a dieta więc...

Strucla z serem i truskawkami

Strucla z serem i truskawkami

Czas przygotowania 40 minut/y

Czas gotowania 40 minut/y

Czas całkowity 1 godzina, 20 minut/y

Wielkość porcji kilka osób

Składniki

    Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 żółtka
  • 50 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • skórka otarta z cytryny
  • szczypta soli
    Do środka:
  • 400 g truskawek
  • 500 g sera białego półtłustego
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
    Kruszonka:
  • 30 g mąki
  • 20 g masła
  • 20 g cukru

Sposób przygotowania

  1. Składniki na ciasto wyrabiamy dokładnie, nie trzeba przygotowywać wcześniej rozczynu. Ciasto musi być sprężyste, jak trzeba podsypać dodatkowo mąką.
  2. Zostawiamy ciasto na godzinę do wyrośnięcia. Dzielimy na pół i rozwałkowujemy na dwa prostokąty.
  3. Na wierzch każdego wykładamy wymieszane ze sobą składniki na masę serową zachowując po 2 cm pustej przestrzeni na brzegach. Umyte i obrane truskawki układamy w rządku przez środek.
  4. Zawijamy do środka dłuższe brzegi i składamy podwijając końce. Zostawiamy do wyrośnięcia na 30 min.
  5. Składniki na kruszonkę mieszamy palcami i robimy grudki.
  6. Wyrośnięte strucle nacinamy nożem wzdłuż, smarujemy białkiem, lekko rozchylamy i posypujemy kruszonką.
  7. Pieczemy w 180 stopniach ok. 40 minut.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/strucla-z-serem-i-truskawkami/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Ciasta i desery

Zobacz też

Salceson ze świeżych grzybów leśnych

Dobra powiedzmy sobie to jasno na słowo salceson reaguję z niechęcią wielką, jednak salces…