Potrzebne składniki
- 500 g wiśni (wydrylowanych)
- 1 opakowanie ciasta Filo
- 3 łyżki cukru brązowego
- 1/2 kostki masła
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (lub laska wanilii)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób wykonania
- Wiśnie wcześniej umyłem i wydrylowałem.
- Masło rozpuściłem w rondelku, dodałem do niego cukier, cukier wanilinowy i cynamon i dokładnie wszystko wymieszałem. Odstawiłem do przestudzenia.
- Ciasto rozłożyłem na blacie i każdy płat kolejno smarowałem pędzelkiem masłem z cukrem i cynamonem. Kolejno płaty posmarowane nakładałem jeden na drugi.
- na ostatni posmarowany płat, nałożyłem wiśnie zostawiając 5 cm miejsca z jednego dłuższego brzegu.
- Dokładnie zawinąłem ciasto z owocami w rulon, w stronę brzegu bez owoców.
- Ciasto położyłem na dużej płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarowałem z wierzchu lekko resztką masła i posypałem 2 szczyptami cukru przez środek.
- Wstawiłem do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 min.
- Jeszcze ciepłe pokroiłem na spore kawałki i rozdałem domownikom. Pycha.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Strucla wiśniowa z ciasta Filo wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Myślałem, że będzie trudniej, a nie było tak źle. Bardzo smaczne!
Pyszna i na zimno. I na ciepło!