Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Ciasta i desery

Strucla wiśniowa z ciasta Filo

Kosą po patelni 24 lipca 2019
Ciasto Filo to bardzo cieniutkie płaty. Ma szereg zastosowań głównie w wersjach wytrawnych, ale można z niej też zrobić pyszny deser. Strucla wiśniowa jest tego przykładem. Wystarczy płaty posmarować masłem z cukrem i cynamonem, złożyć i zawinąć w środek owoce. Pyszne, słodkie i kwaśne jednocześnie, lekko chrupiące ciasto. Podawane na ciepło jest super, najlepiej z gałka lodów. Płaty nie są sztywne i po nasmarowaniu masłem idealnie się zwijają. Wiśnie można zastąpić innymi owocami. W paczce, którą kupujemy jest zazwyczaj koło 7 płatów dość dużej wielkości i to spokojnie wystarczy na struclę dla kilku osób. Spróbujcie i pochwalcie się efektem.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 50 min.
Ilość porcji 6 osób
5 from 2 votes
Jak wykonać przepis na – Strucla wiśniowa z ciasta Filo

Potrzebne składniki

  • 500 g wiśni (wydrylowanych)
  • 1 opakowanie ciasta Filo
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 1/2 kostki masła
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (lub laska wanilii)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Sposób wykonania

  • Wiśnie wcześniej umyłem i wydrylowałem.
  • Masło rozpuściłem w rondelku, dodałem do niego cukier, cukier wanilinowy i cynamon i dokładnie wszystko wymieszałem. Odstawiłem do przestudzenia.
  • Ciasto rozłożyłem na blacie i każdy płat kolejno smarowałem pędzelkiem masłem z cukrem i cynamonem. Kolejno płaty posmarowane nakładałem jeden na drugi.
  • na ostatni posmarowany płat, nałożyłem wiśnie zostawiając 5 cm miejsca z jednego dłuższego brzegu.
  • Dokładnie zawinąłem ciasto z owocami w rulon, w stronę brzegu bez owoców.
  • Ciasto położyłem na dużej płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarowałem z wierzchu lekko resztką masła i posypałem 2 szczyptami cukru przez środek.
  • Wstawiłem do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 min.
  • Jeszcze ciepłe pokroiłem na spore kawałki i rozdałem domownikom. Pycha.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Strucla wiśniowa z ciasta Filo wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

Tagi ciasto, cukier, cynamon, filo, masło, strucla, wiśnie, zawijane
Kosą po patelni 24 lipca 2019
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Ekspresy automatyczne do kawy
Następny wpis Rodzaje zakładów gastronomicznych – podział
2 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Świat Ekspresów
Świat Ekspresów
14 sierpnia 2019 10:25

Myślałem, że będzie trudniej, a nie było tak źle. Bardzo smaczne!

0
Odpowiedz
Myśli Potarganej
Myśli Potarganej
24 lipca 2019 22:34

Pyszna i na zimno. I na ciepło!

0
Odpowiedz

Stek glazurowany sosem balsamicznym

Orzechowiec

Orzechowiec

Sernik puszysty jak chmurka

Tradycyjne naleśniki – jak zrobić cienkie i z niską zawartością tłuszczu

Grzanki chałkowe z tuńczykiem

Bułki grahamki

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?