Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Strucla wiśniowa z ciasta Filo

Strucla wiśniowa z ciasta Filo

3 min. czytania
2
0
Ciasto Filo to bardzo cieniutkie płaty. Ma szereg zastosowań głównie w wersjach wytrawnych, ale można z niej też zrobić pyszny deser. Strucla wiśniowa jest tego przykładem. Wystarczy płaty posmarować masłem z cukrem i cynamonem, złożyć i zawinąć w środek owoce. Pyszne, słodkie i kwaśne jednocześnie, lekko chrupiące ciasto. Podawane na ciepło jest super, najlepiej z gałka lodów. Płaty nie są sztywne i po nasmarowaniu masłem idealnie się zwijają. Wiśnie można zastąpić innymi owocami. W paczce, którą kupujemy jest zazwyczaj koło 7 płatów dość dużej wielkości i to spokojnie wystarczy na struclę dla kilku osób. Spróbujcie i pochwalcie się efektem.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 50 min.
Ilość porcji – 6 osób
Przepis na:

Strucla wiśniowa z ciasta Filo

Składniki:

  • 500 g wiśni (wydrylowanych)
  • 1 opakowanie ciasta Filo
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 1/2 kostki masła
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (lub laska wanilii)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Sposób wykonania:

  • Wiśnie wcześniej umyłem i wydrylowałem.
  • Masło rozpuściłem w rondelku, dodałem do niego cukier, cukier wanilinowy i cynamon i dokładnie wszystko wymieszałem. Odstawiłem do przestudzenia.
  • Ciasto rozłożyłem na blacie i każdy płat kolejno smarowałem pędzelkiem masłem z cukrem i cynamonem. Kolejno płaty posmarowane nakładałem jeden na drugi.
  • na ostatni posmarowany płat, nałożyłem wiśnie zostawiając 5 cm miejsca z jednego dłuższego brzegu.
  • Dokładnie zawinąłem ciasto z owocami w rulon, w stronę brzegu bez owoców.
  • Ciasto położyłem na dużej płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarowałem z wierzchu lekko resztką masła i posypałem 2 szczyptami cukru przez środek.
  • Wstawiłem do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 min.
  • Jeszcze ciepłe pokroiłem na spore kawałki i rozdałem domownikom. Pycha.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

2 komentarze

  1. Avatar

    Świat Ekspresów

    14 sierpnia 2019 w 10:25

    Myślałem, że będzie trudniej, a nie było tak źle. Bardzo smaczne!

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

  2. Avatar

    Myśli Potarganej

    24 lipca 2019 w 22:34

    Pyszna i na zimno. I na ciepło!

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Zobacz też

Karpatka – ciasto z kremem budyniowym

Karpatka to klasyka gatunku wśród ciast. Piękne pofalowane placki przełożone kremem i posy…