Ciasto Filo to bardzo cieniutkie płaty. Ma szereg zastosowań głównie w wersjach wytrawnych, ale można z niej też zrobić pyszny deser. Strucla wiśniowa jest tego przykładem. Wystarczy płaty posmarować masłem z cukrem i cynamonem, złożyć i zawinąć w środek owoce. Pyszne, słodkie i kwaśne jednocześnie, lekko chrupiące ciasto. Podawane na ciepło jest super, najlepiej z gałka lodów. Płaty nie są sztywne i po nasmarowaniu masłem idealnie się zwijają. Wiśnie można zastąpić innymi owocami. W paczce, którą kupujemy jest zazwyczaj koło 7 płatów dość dużej wielkości i to spokojnie wystarczy na struclę dla kilku osób. Spróbujcie i pochwalcie się efektem.
Jak wykonać przepis na – Strucla wiśniowa z ciasta Filo
Potrzebne składniki
- 500 g wiśni (wydrylowanych)
- 1 opakowanie ciasta Filo
- 3 łyżki cukru brązowego
- 1/2 kostki masła
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (lub laska wanilii)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób wykonania
- Wiśnie wcześniej umyłem i wydrylowałem.
- Masło rozpuściłem w rondelku, dodałem do niego cukier, cukier wanilinowy i cynamon i dokładnie wszystko wymieszałem. Odstawiłem do przestudzenia.
- Ciasto rozłożyłem na blacie i każdy płat kolejno smarowałem pędzelkiem masłem z cukrem i cynamonem. Kolejno płaty posmarowane nakładałem jeden na drugi.
- na ostatni posmarowany płat, nałożyłem wiśnie zostawiając 5 cm miejsca z jednego dłuższego brzegu.
- Dokładnie zawinąłem ciasto z owocami w rulon, w stronę brzegu bez owoców.
- Ciasto położyłem na dużej płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarowałem z wierzchu lekko resztką masła i posypałem 2 szczyptami cukru przez środek.
- Wstawiłem do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 min.
- Jeszcze ciepłe pokroiłem na spore kawałki i rozdałem domownikom. Pycha.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Strucla wiśniowa z ciasta Filo wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Myślałem, że będzie trudniej, a nie było tak źle. Bardzo smaczne!
Pyszna i na zimno. I na ciepło!