w ,

Strucla wiśniowa z ciasta Filo



Ciasto Filo to bardzo cieniutkie płaty. Ma szereg zastosowań głównie w wersjach wytrawnych, ale można z niej też zrobić pyszny deser. Strucla wiśniowa jest tego przykładem. Wystarczy płaty posmarować masłem z cukrem i cynamonem, złożyć i zawinąć w środek owoce. Pyszne, słodkie i kwaśne jednocześnie, lekko chrupiące ciasto. Podawane na ciepło jest super, najlepiej z gałka lodów. Płaty nie są sztywne i po nasmarowaniu masłem idealnie się zwijają. Wiśnie można zastąpić innymi owocami. W paczce, którą kupujemy jest zazwyczaj koło 7 płatów dość dużej wielkości i to spokojnie wystarczy na struclę dla kilku osób. Spróbujcie i pochwalcie się efektem.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 50 min.
Ilość porcji 6 osób
5 from 2 votes
Jak wykonać przepis na – Strucla wiśniowa z ciasta Filo

Potrzebne składniki

  • 500 g wiśni (wydrylowanych)
  • 1 opakowanie ciasta Filo
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 1/2 kostki masła
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (lub laska wanilii)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Sposób wykonania

  • Wiśnie wcześniej umyłem i wydrylowałem.
  • Masło rozpuściłem w rondelku, dodałem do niego cukier, cukier wanilinowy i cynamon i dokładnie wszystko wymieszałem. Odstawiłem do przestudzenia.
  • Ciasto rozłożyłem na blacie i każdy płat kolejno smarowałem pędzelkiem masłem z cukrem i cynamonem. Kolejno płaty posmarowane nakładałem jeden na drugi.
  • na ostatni posmarowany płat, nałożyłem wiśnie zostawiając 5 cm miejsca z jednego dłuższego brzegu.
  • Dokładnie zawinąłem ciasto z owocami w rulon, w stronę brzegu bez owoców.
  • Ciasto położyłem na dużej płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarowałem z wierzchu lekko resztką masła i posypałem 2 szczyptami cukru przez środek.
  • Wstawiłem do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 min.
  • Jeszcze ciepłe pokroiłem na spore kawałki i rozdałem domownikom. Pycha.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Strucla wiśniowa z ciasta Filo wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Świat Ekspresów

Myślałem, że będzie trudniej, a nie było tak źle. Bardzo smaczne!

Myśli Potarganej

Pyszna i na zimno. I na ciepło!