Strucla wiśniowa z ciasta Filo

5 min. czytania
2
0
Ciasto Filo to bardzo cieniutkie płaty. Ma szereg zastosowań głównie w wersjach wytrawnych, ale można z niej też zrobić pyszny deser. Strucla wiśniowa jest tego przykładem. Wystarczy płaty posmarować masłem z cukrem i cynamonem, złożyć i zawinąć w środek owoce. Pyszne, słodkie i kwaśne jednocześnie, lekko chrupiące ciasto. Podawane na ciepło jest super, najlepiej z gałka lodów. Płaty nie są sztywne i po nasmarowaniu masłem idealnie się zwijają. Wiśnie można zastąpić innymi owocami. W paczce, którą kupujemy jest zazwyczaj koło 7 płatów dość dużej wielkości i to spokojnie wystarczy na struclę dla kilku osób. Spróbujcie i pochwalcie się efektem.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 50 min.
Ilość porcji – 6 osób
Jak wykonać przepis na – Strucla wiśniowa z ciasta Filo
Składniki:
  • 500 g wiśni (wydrylowanych)
  • 1 opakowanie ciasta Filo
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 1/2 kostki masła
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (lub laska wanilii)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób wykonania:
  • Wiśnie wcześniej umyłem i wydrylowałem.
  • Masło rozpuściłem w rondelku, dodałem do niego cukier, cukier wanilinowy i cynamon i dokładnie wszystko wymieszałem. Odstawiłem do przestudzenia.
  • Ciasto rozłożyłem na blacie i każdy płat kolejno smarowałem pędzelkiem masłem z cukrem i cynamonem. Kolejno płaty posmarowane nakładałem jeden na drugi.
  • na ostatni posmarowany płat, nałożyłem wiśnie zostawiając 5 cm miejsca z jednego dłuższego brzegu.
  • Dokładnie zawinąłem ciasto z owocami w rulon, w stronę brzegu bez owoców.
  • Ciasto położyłem na dużej płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarowałem z wierzchu lekko resztką masła i posypałem 2 szczyptami cukru przez środek.
  • Wstawiłem do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 min.
  • Jeszcze ciepłe pokroiłem na spore kawałki i rozdałem domownikom. Pycha.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Strucla wiśniowa z ciasta Filo wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Świat Ekspresów
9 miesięcy temu

Myślałem, że będzie trudniej, a nie było tak źle. Bardzo smaczne!

Myśli Potarganej
10 miesięcy temu

Pyszna i na zimno. I na ciepło!

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).