Kosą po patelni Przepisy Grill Steki w sosie winnym z masłem ziołowym

Steki w sosie winnym z masłem ziołowym

3 min. czytania
0
0
Łaziło za mną mięso i samo przyszło bo żona kupiła wczoraj dwa solidne steki. Mam od kumpla wino własnej roboty, a że jest dość mocne to stwierdziłem czemu nie użyć do steków – alkohol odparuje i będzie super. I się nie pomyliłem słodkie wino kwaśny ocet… bajka. Całość z surówką z papryką nadziewaną serem. Objadłem się i leżę.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 6 min.
Łącznie: 20 min.
Przepis na:

Steki w sosie winnym z masłem ziołowym

Składniki:

  • 2 kawałki mięsa wołowego (u mnie antrykot)
  • 100 ml czerwonego wina (półsłodkie)
  • łyżka octu balsamicznego
  • masło klarowane
  • sól (pieprz)

Masło ziołowe

  • 100 g masła
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • kilka liści świeżej bazylii
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 2 ząbki czosnku

Sposób wykonania:

  • Masło musi mieć temperaturę pokojową by było miękkie więc wyjmujemy je wcześniej z lodówki.
  • Siekamy pietruszkę i oregano. Przeciskamy czosnek przez praskę.
  • Wszystkie składniki dokładnie mieszamy z masłem.
  • Zawijamy w folię i wstawiamy na godzinę do lodówki.
  • Steki smażymy na patelni po 2-3 minuty z obu stron w zależności jak kto lubi i jak grube mamy mięso na maśle klarowanym.
  • Po usmażeniu solimy i pieprzymy i zostawiamy na 5-6 minut by odpoczęły.
  • Na patelnię ze smażenia wlewamy wino, ocet balsamiczny i możemy dodać łyżkę masła ziołowego. Całość redukujemy cały czas mieszając.
  • Smarujemy steki powstałym sosem i kładziemy kawałek masła ziołowego.
  • Podajemy z grzankami, ziemniakami lub frytkami z dodatkiem surówki ze świeżych warzyw.
  • Ja użyłem grzanek i mix sałat z pomidorkami i papryczkami faszerowanymi serem w oliwie do tego kilka kropel octu balsamicznego.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Kluski leniwe z truskawkami

Nie, to nie są knedle, nie pomyliłem się, tak to kluski leniwe z truskawkami. Wyglądają po…