Potrzebne składniki
- 2 kawałki mięsa wołowego (u mnie antrykot)
- 100 ml czerwonego wina (półsłodkie)
- łyżka octu balsamicznego
- masło klarowane
- sól (pieprz)
Masło ziołowe
- 100 g masła
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- kilka liści świeżej bazylii
- 1/2 łyżeczki oregano
- 2 ząbki czosnku
Sposób wykonania
- Masło musi mieć temperaturę pokojową by było miękkie więc wyjmujemy je wcześniej z lodówki.
- Siekamy pietruszkę i oregano. Przeciskamy czosnek przez praskę.
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy z masłem.
- Zawijamy w folię i wstawiamy na godzinę do lodówki.
- Steki smażymy na patelni po 2-3 minuty z obu stron w zależności jak kto lubi i jak grube mamy mięso na maśle klarowanym.
- Po usmażeniu solimy i pieprzymy i zostawiamy na 5-6 minut by odpoczęły.
- Na patelnię ze smażenia wlewamy wino, ocet balsamiczny i możemy dodać łyżkę masła ziołowego. Całość redukujemy cały czas mieszając.
- Smarujemy steki powstałym sosem i kładziemy kawałek masła ziołowego.
- Podajemy z grzankami, ziemniakami lub frytkami z dodatkiem surówki ze świeżych warzyw.
- Ja użyłem grzanek i mix sałat z pomidorkami i papryczkami faszerowanymi serem w oliwie do tego kilka kropel octu balsamicznego.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Steki w sosie winnym z masłem ziołowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!