Kosą po patelni Przepisy Grill Stek glazurowany sosem balsamicznym

Stek glazurowany sosem balsamicznym

0

Nie ma jak solidny kawał dobrej wołowiny na obiad ? Tak przyrządzony stek z polędwicy wołowej jest niezwykle aromatyczny, efektowny i co najważniejsze smaczny. Polecam wszystkim amatorom mięs.

Stek glazurowany sosem balsamicznym

Stek glazurowany sosem balsamicznym

Czas przygotowania 20 minut/y

Czas gotowania 4 minut/y

Czas całkowity 30 minut/y

Wielkość porcji 2 osoby

Składniki

  • dwa solidne kawałki polędwicy wołowej grubość 2 cm
  • 2 łyżki masła
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 1 łyżka sosu balsamicznego
  • sól, pieprz
  • oliwa

Sposób przygotowania

  1. Mięso nacieramy oliwą z pieprzem zostawiamy na kilka minut.
  2. Smażymy na rozgrzanej patelni i małej ilości oliwy po 2 minuty z każdej strony (medium)
  3. Po usmażeniu solimy i odkładamy na bok na 8 min by odpoczęło.
  4. Na tej samej patelni w tym czasie rozpuszczmy masło dodajemy sos balsamiczny, przyprawy z drobno posiekany rozmaryn i redukujemy mieszając. Glazurą smarujemy mięso i gotowe.

Notatki

Podany z surówką ze świeżych warzyw i pieczonymi ziemniakami stanowi doskonałe danie. Proste i smaczne.

- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/stek-glazurowany-sosem-balsamicznym/
Zdjęcie: Karol Kosiński sen.

Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Grill

Zobacz też

Sałatka z gruszkami, rukolą i serem brie

Pyszna, lekka i sycąca sałatka z gruszkami, rukolą i serem brie, a wszystko polane sosem z…