Stek glazurowany sosem balsamicznym

3 min. czytania
0
0
Nie ma jak solidny kawał dobrej wołowiny na obiad ? Tak przyrządzony stek z polędwicy wołowej jest niezwykle aromatyczny, efektowny i co najważniejsze smaczny. Polecam wszystkim amatorom mięs.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 4 min.
Łącznie: 30 min.
Jak wykonać przepis na - Stek glazurowany sosem balsamicznym
Składniki:
  • dwa solidne kawałki polędwicy wołowej grubość 2 cm
  • 2 łyżki masła
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 1 łyżka sosu balsamicznego
  • sól (pieprz)
  • oliwa
Sposób wykonania:
  • Mięso nacieramy oliwą z pieprzem zostawiamy na kilka minut.
  • Smażymy na rozgrzanej patelni i małej ilości oliwy po 2 minuty z każdej strony (medium)
  • Po usmażeniu solimy i odkładamy na bok na 8 min by odpoczęło.
  • Na tej samej patelni w tym czasie rozpuszczmy masło dodajemy sos balsamiczny, przyprawy z drobno posiekany rozmaryn i redukujemy mieszając. Glazurą smarujemy mięso i gotowe.
Uwagi dodatkowe
Podany z surówką ze świeżych warzyw i pieczonymi ziemniakami stanowi doskonałe danie. Proste i smaczne.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Stek glazurowany sosem balsamicznym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Zdjęcie: Karol Kosiński sen.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Napisz coś od Siebie

avatar

  Subscribe  
Powiadom o

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).