Stek glazurowany sosem balsamicznym

Kosą po patelni

Nie ma jak solidny kawał dobrej wołowiny na obiad ? Tak przyrządzony stek z polędwicy wołowej jest niezwykle aromatyczny, efektowny i co najważniejsze smaczny. Polecam wszystkim amatorom mięs.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 4 min.
Łącznie: 30 min.
Jak wykonać przepis na - Stek glazurowany sosem balsamicznym

Potrzebne składniki

  • dwa solidne kawałki polędwicy wołowej grubość 2 cm
  • 2 łyżki masła
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 1 łyżka sosu balsamicznego
  • sól (pieprz)
  • oliwa

Sposób wykonania

  • Mięso nacieramy oliwą z pieprzem zostawiamy na kilka minut.
  • Smażymy na rozgrzanej patelni i małej ilości oliwy po 2 minuty z każdej strony (medium)
  • Po usmażeniu solimy i odkładamy na bok na 8 min by odpoczęło.
  • Na tej samej patelni w tym czasie rozpuszczmy masło dodajemy sos balsamiczny, przyprawy z drobno posiekany rozmaryn i redukujemy mieszając. Glazurą smarujemy mięso i gotowe.
Podany z surówką ze świeżych warzyw i pieczonymi ziemniakami stanowi doskonałe danie. Proste i smaczne.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Stek glazurowany sosem balsamicznym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:


Zdjęcie: Karol Kosiński sen.

Poleć ten wpis innym
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze