w , , ,

Spaghetti z tuńczykiem



Okazuje się, że latem moi domownicy wcinali by omule z cebulą czyli nic lub same warzywa i owoce. Tęsknię za mięsem a dziś tylko namiastka ale równie, okazało się, pyszna. Spaghetti z tuńczykiem w lekko ostrej i mocno pomidorowej odsłonie. Świeże aromatyczne danie, pełne różnych smaków. Idealne w upalne popołudnie.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 30 min.
Ilość porcji 3 osoby
Jak wykonać przepis na – Spaghetti z tuńczykiem

Potrzebne składniki

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 duży świeży pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • pół papryczki chilli bez pestek
  • 10 zielonych oliwek
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 cebula dymka
  • oliwa
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól (pieprz, oregano, cukier)

Sposób wykonania

  • Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
  • Czosnek, cebulę, paprykę i oliwki siekamy drobniutko.
  • Wrzucamy na oliwę chwilę podsmażamy i dodajemy rozdrobnione pomidory z puszki i posypujemy oregano.
  • Pomidor świeży kroimy w średnią kostkę i dorzucamy.
  • Gdy już się zredukuje do połowy woda w sosie dorzucamy odsączonego tuńczyka i posiekaną bazylię.
  • Przyprawiamy solą pieprzem i cukrem do smaku i podduszamy chwilę całość na mniejszym ogniu.
  • Podajemy posypane tartym serem.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Spaghetti z tuńczykiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze