Kosą po patelni Przepisy Makaron Spaghetti z tuńczykiem

Spaghetti z tuńczykiem

4 min. czytania
1
0
Okazuje się, że latem moi domownicy wcinali by omule z cebulą czyli nic lub same warzywa i owoce. Tęsknię za mięsem a dziś tylko namiastka ale równie, okazało się, pyszna. Spaghetti z tuńczykiem w lekko ostrej i mocno pomidorowej odsłonie. Świeże aromatyczne danie, pełne różnych smaków. Idealne w upalne popołudnie.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 30 min.
Ilość porcji – 3 osoby
Jak wykonać przepis na – Spaghetti z tuńczykiem
Składniki:
  • 300 g makaronu spaghetti
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 duży świeży pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • pół papryczki chilli bez pestek
  • 10 zielonych oliwek
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 cebula dymka
  • oliwa
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól (pieprz, oregano, cukier)
Sposób wykonania:
  • Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
  • Czosnek, cebulę, paprykę i oliwki siekamy drobniutko.
  • Wrzucamy na oliwę chwilę podsmażamy i dodajemy rozdrobnione pomidory z puszki i posypujemy oregano.
  • Pomidor świeży kroimy w średnią kostkę i dorzucamy.
  • Gdy już się zredukuje do połowy woda w sosie dorzucamy odsączonego tuńczyka i posiekaną bazylię.
  • Przyprawiamy solą pieprzem i cukrem do smaku i podduszamy chwilę całość na mniejszym ogniu.
  • Podajemy posypane tartym serem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Spaghetti z tuńczykiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1
Napisz coś od Siebie

avatar

0 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite