Kosą po patelni Przepisy Makaron Spaghetti z tuńczykiem

Spaghetti z tuńczykiem

5 minuty czytania

Okazuje się, że latem moi domownicy wcinali by omule z cebulą czyli nic lub same warzywa i owoce. Tęsknię za mięsem a dziś tylko namiastka ale równie, okazało się, pyszna. Spaghetti z tuńczykiem w lekko ostrej i mocno pomidorowej odsłonie. Świeże aromatyczne danie, pełne różnych smaków. Idealne w upalne popołudnie.

Spaghetti z tuńczykiem

Wielkość porcji 3 osoby

Czas przygotowania 15 minut/y
Czas gotowania 15 minut/y
Czas całkowity 30 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 duży świeży pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • pół papryczki chilli bez pestek
  • 10 zielonych oliwek
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 cebula dymka
  • oliwa
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól, pieprz, oregano, cukier

Sposób wykonania:

  1. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
  2. Czosnek, cebulę, paprykę i oliwki siekamy drobniutko.
  3. Wrzucamy na oliwę chwilę podsmażamy i dodajemy rozdrobnione pomidory z puszki i posypujemy oregano.
  4. Pomidor świeży kroimy w średnią kostkę i dorzucamy.
  5. Gdy już się zredukuje do połowy woda w sosie dorzucamy odsączonego tuńczyka i posiekaną bazylię.
  6. Przyprawiamy solą pieprzem i cukrem do smaku i podduszamy chwilę całość na mniejszym ogniu.
  7. Podajemy posypane tartym serem.