w , , ,

Spaghetti po mojemu



Zawsze wygodniej kupić sos, usmażyć mięso i gotowe. Tyle, że jakoś tak mało smaczne… Ten przepis nie należy do trudnych a może okazać się równie szybki jak odgrzanie gotowca. I zapewniam o wiele smaczniejszy. Sprawdź i napisz czy lepsze.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 45 min.
Jak wykonać przepis na - Spaghetti

Potrzebne składniki

  • 300 g makaron spaghetti
  • przecier pomidorowy 1/2 szklanki
  • 400 g mięsa mielonego
  • puszka pomidorów bez skórki
  • pół papryki
  • mała puszka kukurydzy
  • sól (pieprz, oregano, bazylia)
  • czosnek 2 ząbki
  • pół kieliszka czerwonego wina
  • ser żółty tarty
  • łyżeczka masła

Sposób wykonania

  • Wstawiamy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, wodę solimy.
  • Siekamy drobno cebulę i czosnek a paprykę kroimy w drobną kostkę.
  • W głębokiej patelni podgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę, czosnek, paprykę i kukurydzę (bez papryki i kukurydzy też jest ok) Należy lekko zeszklić cebulę tak by czosnek się nie przypalił. Lekko solimy.
  • Wrzucamy mięso mieszamy i smarzymy do uzyskania jasnej barwy.
  • Dorzucamy pomidory po wcześniejszym rozgnieceniu i zalewamy przecierem.
  • Doprawiamy wg uznania i dokładamy łyżeczkę masła.
  • Dolewamy kieliszek wina i redukujemy do uzyskania odpowiedniej gęstości.
  • Podajemy z makaronem, posypane tartym serrem ze świeżą bazylią.
Proste, szybkie i smaczne – zamiast papryki i kukurydzy można zastosować np. czarne oliwki drobno pokrojone.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Spaghetti wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze