Kosą po patelni Przepisy Makaron Spaghetti po mojemu

Spaghetti po mojemu

2 min. czytania
1
0

Zawsze wygodniej kupić sos, usmażyć mięso i gotowe. Tyle, że jakoś tak mało smaczne… Ten przepis nie należy do trudnych a może okazać się równie szybki jak odgrzanie gotowca. I zapewniam o wiele smaczniejszy. Sprawdź i napisz czy lepsze.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 45 min.
Przepis na:

Spaghetti

Składniki:

  • 300 g makaron spaghetti
  • przecier pomidorowy 1/2 szklanki
  • 400 g mięsa mielonego
  • puszka pomidorów bez skórki
  • pół papryki
  • mała puszka kukurydzy
  • sól (pieprz, oregano, bazylia)
  • czosnek 2 ząbki
  • pół kieliszka czerwonego wina
  • ser żółty tarty
  • łyżeczka masła

Sposób wykonania:

  • Wstawiamy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, wodę solimy.
  • Siekamy drobno cebulę i czosnek a paprykę kroimy w drobną kostkę.
  • W głębokiej patelni podgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę, czosnek, paprykę i kukurydzę (bez papryki i kukurydzy też jest ok) Należy lekko zeszklić cebulę tak by czosnek się nie przypalił. Lekko solimy.
  • Wrzucamy mięso mieszamy i smarzymy do uzyskania jasnej barwy.
  • Dorzucamy pomidory po wcześniejszym rozgnieceniu i zalewamy przecierem.
  • Doprawiamy wg uznania i dokładamy łyżeczkę masła.
  • Dolewamy kieliszek wina i redukujemy do uzyskania odpowiedniej gęstości.
  • Podajemy z makaronem, posypane tartym serrem ze świeżą bazylią.

Uwagi dodatkowe

Proste, szybkie i smaczne – zamiast papryki i kukurydzy można zastosować np. czarne oliwki drobno pokrojone.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

  • Makaron gryczany z warzywami

    To danie na szybko i uniwersalne. W zasadzie jak nie mam pomysłu na obiad, to robię jakiś …
  • Sajgonki domowej roboty z kurczakiem

    Sajgonki domowej roboty z kurczakiem

    Uwielbiam sajgonki, a te z kurczakiem zrobione samemu w domu, smakują naprawdę wybornie. N…
  • Łazanki z kapustą i grzybami

    Łazanki z kapustą i grzybami

    Grudzień nadszedł więc czas na przepisy świąteczne. Łazanki z kapustą i grzybami w wersji …

Zobacz też

Karpatka – ciasto z kremem budyniowym

Karpatka to klasyka gatunku wśród ciast. Piękne pofalowane placki przełożone kremem i posy…