Kosą po patelni Przepisy Makaron Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara

6 min. czytania
3
0
Przepis na spaghetii carbonara jest genialnie prosty, jednak jak powiedziała mi Ania prowadząca opycha.pl te najprostsze rzeczy czasem są najtrudniejsze. Nie ukrywam, by nie wyszła nam jajecznica z tego, tylko makaron w gęstym sosie, trzeba trochę wyczucia i wprawy. Jednak do odważnych świat należy. Rzuciła mi to danie jako test czy wyzwanie i ciekawe czy go zdałem. Carbonara jest bez śmietany, wina i innych ozdobników, to proste włoskie danie wymagające dobrej jakości składników i serca. Smak jednak jest o wiele ciekawszy i bogatszy, od tego co oferują nam firmy sprzedające sosy w proszku. Skuście się kiedyś i zróbcie prawdziwe, a nie a'la carbonara. W ogóle mamy jakąś dziwną tendencję do knocenia dań kuchni włoskiej, przez dodawanie do nich jakiś dziwnych składników. Jak coś proste to niejadalne?
Przygotowanie: 5 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 20 min.
Jak wykonać przepis na - Spaghetti carbonara
Składniki:
  • 300 g makaronu typu spaghetti
  • 120 g sera parmezan
  • 200 g dobrej jakości boczku
  • 3 żółtka i 2 całe jajka
  • sól (pieprz)
  • 1 łyżka oliwy
Sposób wykonania:
  • Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente bez dodatku oliwy lub oleju - ma się wchłaniać w niego sos a nie spływać.
  • Na patelni smażymy na łyżce oliwy boczek pokrojony w kostkę do zrumienienia.
  • W osobnej miseczce mieszamy 2 całe jajka, 3 żółtka z 70 g startego sera i dwoma łyżkami wody z gotowania makaronu. Pieprzymy, raczej już nie solimy ponieważ sam boczek jest słony jak i woda od makaronu.
  • Makaron po ugotowaniu odcedzamy i nie przelewamy zimna wodą (kolejny grzech z makaronami), wrzucamy do boczku na patelni i mieszamy.
  • Musimy chwilę odczekać ponieważ nie możemy wlać jajek bezpośrednio na ledwo co odcedzony makaron. Zdejmujemy na 2-3 minuty makaron z boczkiem z palnika.
  • Gdy chwilę przestygnie wlewamy na jeszcze parujący makaron nasza masę z jajek i sera i dokładnie mieszamy. Jeśli temperatura jest za niska i jajka nie oblepiają w postaci sosu makaronu, a ser nie chce się rozpuścić możemy postawić patelnie na bardzo małym ogniu i cały czas mieszając dociągnąć. Cały czas jednak mieszamy i pilnujemy by jajka nie tworzyły grudek i by pozostały w postaci sosu.
  • Wykładamy na talerze i posypujemy resztą startego parmezanu oraz dekorujemy świeżą bazylią.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Spaghetti carbonara wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Polecam też spaghetti po mojemu z sosem pomidorowym, lub spaghetti z tuńczykiem.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

3
Napisz coś od Siebie

avatar

3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
GuesswhatplMynioAnita Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Guesswhatpl
Gość
Guesswhatpl

Nigdy nie robiłam tego spaghetti, ale muszę wreszcie spróbować 😉

Mynio
Gość

Wypróbuję. Jak się okazuje, zupełnie bezpodstawnie, bałam się za to zabrać.

Anita
Gość

najlepsze! Uwielbiam! Spróbuję i Twojego przepisu bo często przyrzadzam jak udaje mi się dostać dobry parmezan 😉

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite