Przepis na spaghetii carbonara jest genialnie prosty, jednak jak powiedziała mi Ania prowadząca opycha.pl te najprostsze rzeczy czasem są najtrudniejsze. Nie ukrywam, by nie wyszła nam jajecznica z tego, tylko makaron w gęstym sosie, trzeba trochę wyczucia i wprawy. Jednak do odważnych świat należy. Rzuciła mi to danie jako test czy wyzwanie i ciekawe czy go zdałem. Carbonara jest bez śmietany, wina i innych ozdobników, to proste włoskie danie wymagające dobrej jakości składników i serca. Smak jednak jest o wiele ciekawszy i bogatszy, od tego co oferują nam firmy sprzedające sosy w proszku. Skuście się kiedyś i zróbcie prawdziwe, a nie a'la carbonara. W ogóle mamy jakąś dziwną tendencję do knocenia dań kuchni włoskiej, przez dodawanie do nich jakiś dziwnych składników. Jak coś proste to niejadalne?
Jak wykonać przepis na - Spaghetti carbonaraSkładniki:
- 300 g makaronu typu spaghetti
- 120 g sera parmezan
- 200 g dobrej jakości boczku
- 3 żółtka i 2 całe jajka
- sól (pieprz)
- 1 łyżka oliwy
Sposób wykonania:
- Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente bez dodatku oliwy lub oleju - ma się wchłaniać w niego sos a nie spływać.
- Na patelni smażymy na łyżce oliwy boczek pokrojony w kostkę do zrumienienia.
- W osobnej miseczce mieszamy 2 całe jajka, 3 żółtka z 70 g startego sera i dwoma łyżkami wody z gotowania makaronu. Pieprzymy, raczej już nie solimy ponieważ sam boczek jest słony jak i woda od makaronu.
- Makaron po ugotowaniu odcedzamy i nie przelewamy zimna wodą (kolejny grzech z makaronami), wrzucamy do boczku na patelni i mieszamy.
- Musimy chwilę odczekać ponieważ nie możemy wlać jajek bezpośrednio na ledwo co odcedzony makaron. Zdejmujemy na 2-3 minuty makaron z boczkiem z palnika.
- Gdy chwilę przestygnie wlewamy na jeszcze parujący makaron nasza masę z jajek i sera i dokładnie mieszamy. Jeśli temperatura jest za niska i jajka nie oblepiają w postaci sosu makaronu, a ser nie chce się rozpuścić możemy postawić patelnie na bardzo małym ogniu i cały czas mieszając dociągnąć. Cały czas jednak mieszamy i pilnujemy by jajka nie tworzyły grudek i by pozostały w postaci sosu.
- Wykładamy na talerze i posypujemy resztą startego parmezanu oraz dekorujemy świeżą bazylią.
Polecam też spaghetti po mojemu z sosem pomidorowym, lub spaghetti z tuńczykiem.