w , , ,

Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara
Spaghetti carbonara
Przepis na spaghetii carbonara jest genialnie prosty, jednak jak powiedziała mi Ania prowadząca opycha.pl te najprostsze rzeczy czasem są najtrudniejsze. Nie ukrywam, by nie wyszła nam jajecznica z tego, tylko makaron w gęstym sosie, trzeba trochę wyczucia i wprawy. Jednak do odważnych świat należy. Rzuciła mi to danie jako test czy wyzwanie i ciekawe czy go zdałem. Carbonara jest bez śmietany, wina i innych ozdobników, to proste włoskie danie wymagające dobrej jakości składników i serca. Smak jednak jest o wiele ciekawszy i bogatszy, od tego co oferują nam firmy sprzedające sosy w proszku. Skuście się kiedyś i zróbcie prawdziwe, a nie a'la carbonara. W ogóle mamy jakąś dziwną tendencję do knocenia dań kuchni włoskiej, przez dodawanie do nich jakiś dziwnych składników. Jak coś proste to niejadalne?
Przygotowanie: 5 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 20 min.
Jak wykonać przepis na - Spaghetti carbonara

Potrzebne składniki

  • 300 g makaronu typu spaghetti
  • 120 g sera parmezan
  • 200 g dobrej jakości boczku
  • 3 żółtka i 2 całe jajka
  • sól (pieprz)
  • 1 łyżka oliwy

Sposób wykonania

  • Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente bez dodatku oliwy lub oleju - ma się wchłaniać w niego sos a nie spływać.
  • Na patelni smażymy na łyżce oliwy boczek pokrojony w kostkę do zrumienienia.
  • W osobnej miseczce mieszamy 2 całe jajka, 3 żółtka z 70 g startego sera i dwoma łyżkami wody z gotowania makaronu. Pieprzymy, raczej już nie solimy ponieważ sam boczek jest słony jak i woda od makaronu.
  • Makaron po ugotowaniu odcedzamy i nie przelewamy zimna wodą (kolejny grzech z makaronami), wrzucamy do boczku na patelni i mieszamy.
  • Musimy chwilę odczekać ponieważ nie możemy wlać jajek bezpośrednio na ledwo co odcedzony makaron. Zdejmujemy na 2-3 minuty makaron z boczkiem z palnika.
  • Gdy chwilę przestygnie wlewamy na jeszcze parujący makaron nasza masę z jajek i sera i dokładnie mieszamy. Jeśli temperatura jest za niska i jajka nie oblepiają w postaci sosu makaronu, a ser nie chce się rozpuścić możemy postawić patelnie na bardzo małym ogniu i cały czas mieszając dociągnąć. Cały czas jednak mieszamy i pilnujemy by jajka nie tworzyły grudek i by pozostały w postaci sosu.
  • Wykładamy na talerze i posypujemy resztą startego parmezanu oraz dekorujemy świeżą bazylią.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Spaghetti carbonara wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Polecam też spaghetti po mojemu z sosem pomidorowym, lub spaghetti z tuńczykiem.

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Guesswhatpl

Nigdy nie robiłam tego spaghetti, ale muszę wreszcie spróbować 😉

Mynio

Wypróbuję. Jak się okazuje, zupełnie bezpodstawnie, bałam się za to zabrać.

Anita

najlepsze! Uwielbiam! Spróbuję i Twojego przepisu bo często przyrzadzam jak udaje mi się dostać dobry parmezan 😉