Potrzebne składniki
- 300 g makaronu typu spaghetti
- 120 g sera parmezan
- 200 g dobrej jakości boczku
- 3 żółtka i 2 całe jajka
- sól (pieprz)
- 1 łyżka oliwy
Sposób wykonania
- Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente bez dodatku oliwy lub oleju - ma się wchłaniać w niego sos a nie spływać.
- Na patelni smażymy na łyżce oliwy boczek pokrojony w kostkę do zrumienienia.
- W osobnej miseczce mieszamy 2 całe jajka, 3 żółtka z 70 g startego sera i dwoma łyżkami wody z gotowania makaronu. Pieprzymy, raczej już nie solimy ponieważ sam boczek jest słony jak i woda od makaronu.
- Makaron po ugotowaniu odcedzamy i nie przelewamy zimna wodą (kolejny grzech z makaronami), wrzucamy do boczku na patelni i mieszamy.
- Musimy chwilę odczekać ponieważ nie możemy wlać jajek bezpośrednio na ledwo co odcedzony makaron. Zdejmujemy na 2-3 minuty makaron z boczkiem z palnika.
- Gdy chwilę przestygnie wlewamy na jeszcze parujący makaron nasza masę z jajek i sera i dokładnie mieszamy. Jeśli temperatura jest za niska i jajka nie oblepiają w postaci sosu makaronu, a ser nie chce się rozpuścić możemy postawić patelnie na bardzo małym ogniu i cały czas mieszając dociągnąć. Cały czas jednak mieszamy i pilnujemy by jajka nie tworzyły grudek i by pozostały w postaci sosu.
- Wykładamy na talerze i posypujemy resztą startego parmezanu oraz dekorujemy świeżą bazylią.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Spaghetti carbonara wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Polecam też spaghetti po mojemu z sosem pomidorowym, lub spaghetti z tuńczykiem.
Nigdy nie robiłam tego spaghetti, ale muszę wreszcie spróbować 😉
Wypróbuję. Jak się okazuje, zupełnie bezpodstawnie, bałam się za to zabrać.
najlepsze! Uwielbiam! Spróbuję i Twojego przepisu bo często przyrzadzam jak udaje mi się dostać dobry parmezan 😉